Zeth Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Hej! Stawiam tu pierwsze kroki więc proszę o wyrozumiałość B-) Mam płytę główną GA-EP45-UD3LR z wgranym nowiuśkim BIOSem F7, procesor C2D E8400 i pamięci Kingston HyperX KHX8500D2T1K2/4G 1066MHz 5-5-5-15 2.2v jak to wszystko ustawić by działało przynajmniej na swoich nominalnych parametrach ? Na razie procesor wykrywa przy starcie jako około 2,8GHz a pamięci jako 800MHz :/ Screeny z CPU-Z: Z góry dziękuje za pomoc doświadczonych użytkowników :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 (edytowane) Pokaż skrina pod obciążeniem, bo nie bardzo jest możliwe żeby pokazywało Ci 2.8GHz. Jednak gdyby było coś nie tak, to w Biosie, w głównym menu Ctrl+F1, a później w 'MB inteligent...' CPU Host Clock Conrtrol - Enabled CPU Clock Ratio - 9x CPU Host Freq... - 333 System Memory Multipler - przełączasz tak długo, aż 'Memory Frequency' będzie zbliżone do 1066MHz Przełączasz zmianę timingów na manual, ustawiasz 5,5,5,15 DDR2 OverVoltage Control - +0,4V ps. i wywal grafikę z siga Edytowane 21 Września 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeth Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Próbowałem ustawić te timingi do pamięci ale na stronie producenta inne oznaczenia w BIOSie też troszkę inne a niczego nie chce popsuć. Screen z prime95: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 (edytowane) Jakimś dziwnym trafem wskakuje Ci połówkowy mnożnik zamiast całego. Zrób to co Ci napisałem wyżej. Zmieniasz pierwsze 4 wartości na 5,5,5,15 i którąś z kolei (nie chce mi się wchodzić do biosu) - tRFC na 52 - cała filozofia Edytowane 21 Września 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeth Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Czyli teraz: wszystko mam już dobrze ? Nie miałem chyba opcji "DDR2 OverVoltage Control" ale DRAM Voltage zmieniłem z 1,8 na 2.2V czy dobrze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Jak tą opcje zwał, tak zwał, u mnie nazywa się to tak jak napisałem. Teraz jest wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeth Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Ok! Dzięki wielkie za pomoc :) A CMD Rate na ile dać czy to nie ma zupełnie znaczenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Jesli masz do wybory 1T i 2T to daj 2T bo na 1T moga się sypac ;) Jest jeszcze chyba Enabled i Disabled, gdzie Disabled to zdaje się 2T a Enabled 1T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeth Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 W Command Rate (CMD) do wyboru mam 1-3, TU na końcu w przykładzie jest podana wartość 1 wiec i ja mam tak ustawić ? Czy PCI Express Feq. muszę ustawić ręcznie na 100MHz po zmianie CPU Clock Ratio, czy ta zmiana nie ma wpływu na taktowanie PCI ? I ostatnie pytanie ;P czy to że moje pamięci nie są na wykazie zalecanych modułów (TU) do posiadanej płyty ma jakieś negatywne znaczenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 CMD 2 będzie na pewno stabilniejsze, możesz spróbować z 1, a nóż będzie chodzić. Pci-E możesz ustawić na 100, ale nie musisz, bo samo się nie zmienia. Nie ma żadnego znaczenia, czy Twoje pamięci tam są, czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeth Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Dzięki wielkie za pomoc i cenne rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...