Skocz do zawartości
Zeth

Ustawienie Biosu Ga-ep45-ud3lr

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Stawiam tu pierwsze kroki więc proszę o wyrozumiałość B-)

Mam płytę główną GA-EP45-UD3LR z wgranym nowiuśkim BIOSem F7, procesor C2D E8400 i pamięci Kingston HyperX KHX8500D2T1K2/4G 1066MHz 5-5-5-15 2.2v jak to wszystko ustawić by działało przynajmniej na swoich nominalnych parametrach ? Na razie procesor wykrywa przy starcie jako około 2,8GHz a pamięci jako 800MHz :/

Screeny z CPU-Z:

Dołączona grafika

Z góry dziękuje za pomoc doświadczonych użytkowników :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż skrina pod obciążeniem, bo nie bardzo jest możliwe żeby pokazywało Ci 2.8GHz.

Jednak gdyby było coś nie tak, to w Biosie, w głównym menu Ctrl+F1, a później w 'MB inteligent...'

CPU Host Clock Conrtrol - Enabled

CPU Clock Ratio - 9x

CPU Host Freq... - 333

System Memory Multipler - przełączasz tak długo, aż 'Memory Frequency' będzie zbliżone do 1066MHz

Przełączasz zmianę timingów na manual, ustawiasz 5,5,5,15

DDR2 OverVoltage Control - +0,4V

ps. i wywal grafikę z siga

Edytowane przez psz3mo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakimś dziwnym trafem wskakuje Ci połówkowy mnożnik zamiast całego. Zrób to co Ci napisałem wyżej.

Zmieniasz pierwsze 4 wartości na 5,5,5,15 i którąś z kolei (nie chce mi się wchodzić do biosu) - tRFC na 52 - cała filozofia

Edytowane przez psz3mo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Command Rate (CMD) do wyboru mam 1-3, TU na końcu w przykładzie jest podana wartość 1 wiec i ja mam tak ustawić ? Czy PCI Express Feq. muszę ustawić ręcznie na 100MHz po zmianie CPU Clock Ratio, czy ta zmiana nie ma wpływu na taktowanie PCI ? I ostatnie pytanie ;P czy to że moje pamięci nie są na wykazie zalecanych modułów (TU) do posiadanej płyty ma jakieś negatywne znaczenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi