Skocz do zawartości
Adamo12x

Prosty Skrypt Php

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z tymże skryptem:

<html><head>  <title>Części samochodowe Janka — wyniki zamówienia</title></head><body><h1>Części samochodowe Janka</h1><h2>wyniki zamówienia</h2><?php//utwórz krótkie nazwy zmiennych$iloscopon = $_POST['iloscopon'];$iloscoleju = $_POST['iloscoleju'];$iloscswiec = $_POST['iloscswiec'];echo '<p>Zamówienie Państwa wygląda następująco:</p>';echo $iloscopon.'iloscopon<br/>';echo $iloscoleju.' butelek oleju<br/>';echo $iloscswiec.' świec zapłonowch<br/>';$ilosc = 0;$ilosc = $iloscopon + $iloscoleju + $iloscswiec;echo ' Zamówionych częśći: '.$ilosc.'<br />';$wartosc =0.0;define('CENAOPON'.100);define('CENAOLEJU'.10);define('CENASWIEC'.4);$wartosc =$iloscopon * CENAOPON +$iloscoleju * CENAOLEJU + $iloscswiec * CENASWIEC;echo ' Cena netto: '.number_format($wartosc.2).'PLN<br />';$stawkavat = 0.22; //stawka wat 22 per cent$wartosc = $wartosc * (1 + $stawkavat);echo 'Cena brutto: '.number_format($wartosc.2).'PLN<br />'; ?></body></html>

wywala błąd w linijce 23, czyli tutaj:

define('CENAOPON'.100);

ma ktoś jakoś pomysł dlaczego wywala błąd??? :blink: sam skryptu nie pisałem, jest przepisany z książki :lol: pisany był na wersji 5.0, ja używam 5.3 jakieś pomysły??? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manual php.net obowiązkowy przy pisaniu w php.

Podejrzewam, że w książce może być jakiś błąd, który powstał w drukarni. Tak jak w tym przypadku braku ogonka przy kropce. Nikt kto pisze już jakiś czas nie robi takich błędów, a w książce na pewno nie może być miejsca na takie błędy. :D a pisałeś kiedykolwiek w jakimś innym języku (najlepiej 'c - pochodnym' )?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi