Skocz do zawartości
marcinz80

Php Tablica

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tabelę, w której jest kolumna z wartościami i checkbox'ami. Muszę pobrać wartość, która stoi przy checkbox'ie.

Na sztywno to nie problemu, ale ja potrzebuje aby ta wartość pobrana zmieniała się dynamicznie i aby zamiast całej struktury tablicy z danymi, wyświetlały się same wartości:

while($row = pg_fetch_array($res1))	{ 	 echo '<tr>'; echo '<td><input id="element_1" name=' . $row['wydz_w_zad'] .'  class="element checkbox" type="checkbox" value=' . $row['wydz_w_zad'] .'>' . $row['wydz_w_zad'] .'</td>'; // komórka w tabeli 	 echo '<td>' . $row['styczen'] . '</td>'; // komórka w tabeli  	 echo '<td>' . $row['luty'] . '</td>'; // komórka w tabeli  	 echo '<td>' . $row['marzec'] . '</td>'; // komórka w tabeli 	 echo '<td>' . $row['kwiecien'] . '</td>'; // komórka w tabeli   	 echo '<td>' . $row['maj'] . '</td>'; // komórka w tabeli  	 echo '<td>' . $row['czerwiec'] . '</td>'; // komórka w tabeli 	 echo '<td>' . $row['lipiec'] . '</td>'; // komórka w tabeli   	 echo '<td>' . $row['sierpien'] . '</td>'; // komórka w tabeli 	 echo '<td>' . $row['wrzesien'] . '</td>'; // komórka w tabeli   	 echo '<td>' . $row['pazdziernik'] . '</td>'; // komórka w tabeli  	 echo '<td>' . $row['listopad'] . '</td>'; // komórka w tabeli  	 echo '<td>' . $row['grudzien'] . '</td>'; // komórka w tabeli  	 echo '</tr>'; 	 } 		echo "</table>";	echo' <input type="submit" value="ok">';	echo'</form>';	// print_r($_POST );	 tutaj wyrzuci mi wszystko		print_r($_POST['$row['wydz_w_zad']']); // a potrzebuje same wartości

Ma ktoś jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje paru cudzysłowi:

Jest:

value=' . $row['wydz_w_zad'] .'

Ma być coś w stylu:

value="' . $row['wydz_w_zad'] .'"
Jeżeli nie dodasz ciapków gdzie trzeba, nazwa checkboxa będzie mieć wartośc w stylu "wartość tego co jest w $row['wydz...']" plus "class="

... a potem się jeszcze kilka innych rzeczy posypie.

Id checkboxa zmieniaj przy każdym przejściu pętli- id to coś takiego, co wskazuje na jeden i tylko jeden element w dokumencie (nie jak klasa). Więc przy dwóch przejściach pętli będziesz mieć 2x takie samo id, czyli w najlepszym przypadku całość się nie da rady zwalidować.

Poza tym, zaciekawiło mnie coś takiego:

class="element checkbox"
Łączysz klasy css dla tak prostego elementu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi