teza Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 posiadam dysk Samsung SpinPoint F2EG HD502HI wyczytalem ze RAID0 powoduje podwojna wydajnosc, czy to prawda ? i czy lepiej sprzedac ten dysk i kupic 2xHD502HJ czy dokupic drugi HD502HI ? ktora karciocha jest szybsza po oc ? Maciem pisze ze 260 po oc ma wydajcosc 285, jednak po testach ktore przejrzalem nie zauwazylem tego. 4890 w grach GTA4 i Crysis prowadzi z 260. Radeon 4890 HIS 1GB 689 zl GeForce with CUDA GTX 260 (Core216) Gigabyte 699 zl pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Nie wiem co to 2xHD502HJ ;] Dokup drugi. Poczytaj na wiki o raid. Zwieksza sie predkosc znacznie jednak bezpieczenstwo danych spada ;] Ale to tez zalezy, bo jak padnie Ci jeden dysk to dane ida... W momencie gdy masz tylko jeden dysk tez, prawdopodbienstwo jest tylko wieksze przy 2. Dla mnie wychodzi na to samo. Jesli lubisz krecic, masz dobra wentylacje w budzie i grasz w gry z physX :P to mozesz brac gtx'a. W innym wypadku nie widze sensu tym bardziej patrzac na ceny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Moim zdaniem HD4890 będzie lepszy. OC obje mają ok. Bez oc HD4890 jest lepszy. Raid nie zmniejszy czasu dostępu. Najlepiej byłoby dozbierać do SSD, np. Kingston 40GB. Edytowane 8 Stycznia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Poczytaj TU o tej karcie GTX260 ,po podkreceniu jest bardzo blisko wydajnosciowo do fabrycznie podkreconej GTX280 AMP . HD4890 faktycznie bez OC jest wydajniejszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Maciem a po OC niby gtx wydajniejszy ? Nie wydaje mi sie. Poszukam testow obu po kreceniu, ale to nie mialo by zadnego sensu ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Tutaj masz test na koncu testu jest podrecony 4890 i GTX260 raz jedna lepiej raz druga a czasem podobnie , sam musial bys wybrac ktora lepsza ;) Jak krecisz to moim zdaniem lepiej GTX260 jednak ma te smieszne cuda i physx moze kiedys bedzie to uzyteczne ;) Edytowane 8 Stycznia 2010 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Test na 1 portalu to trochę mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 dzieki wielkie za pomoc zdecydowalem sie na GeForce with CUDA GTX 260 (Core216) ze wzgledu na to ze moja gra na ktora czeka Gothic 4 bedzie uzywala physX, lubie krecic i bardziej cenie zielonych. a ten dysk ssd wyglada apetycznie, dozbieram i sobie go kupie zamiast bawic sie w raidy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Test na 1 portalu to trochę mało.Niestet ciezko znalesc testy podkreconych kart by byly wszystkie , ale ogolnie jak ogladalem to wyglada to mniejwiecej tak samo jak na frazie ;) Chcialem kupic GTX260 to bardzo duzo sie o niej naczytalem ;) dzieki wielkie za pomoc zdecydowalem sie na GeForce with CUDA GTX 260 (Core216) ze wzgledu na to ze moja gra na ktora czeka Gothic 4 bedzie uzywala physX, lubie krecic i bardziej cenie zielonych. a ten dysk ssd wyglada apetycznie, dozbieram i sobie go kupie zamiast bawic sie w raidy. pozdrawiam Ja jak widzialem moja ulubiana gierke (sacred 2) z physx to bylem pod ogromnym wrazeniem :D Niestety zadna inna gra juz nie zrobila takiego wrazenia na mnie . I teraz mysle czy by nie przyoszczedzic troche i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> GTX260 zamiast HD5850 (roznica w cenie spora) ;) Edytowane 8 Stycznia 2010 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Maciem w wydajnosci rowniez ;] Jasne jest ze kupujemy to co chcemy, ale jesli myslales nad 5850 to zejscie do gtx260 jest dziwne. Zaoszczedzisz sporo, ale na dzien dzisiejszy naprawde jakies 95% ceny 5850 to cena za karte. Juz nie stoi po 1299. Po za tym dx11, pobor, oc, chlod itp itd ale Ty dobrze wiesz pewnie :P Ps/ ramu Ci nie brakuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 (edytowane) jak dla mnie to 5850 jest za droga do wydajnosci 5850 - 1150 zl 260 - 650 zl czyli prawie o polowe tanszy jest zielony a wydajnosc: gta 4 2048x1536 5850 - 51.29 260 - 46.20 crysis 1920x1200 5850 - 25 260 - 17 gdyby cena byla za 5850 zl 1000 zl wtedy zdecydowalbym sie na ta karcioche bo w niektorych innych grach gromi zielonych Edytowane 8 Stycznia 2010 przez teza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Maciem w wydajnosci rowniez ;] Jasne jest ze kupujemy to co chcemy, ale jesli myslales nad 5850 to zejscie do gtx260 jest dziwne. Zaoszczedzisz sporo, ale na dzien dzisiejszy naprawde jakies 95% ceny 5850 to cena za karte. Juz nie stoi po 1299. Po za tym dx11, pobor, oc, chlod itp itd ale Ty dobrze wiesz pewnie :P Ps/ ramu Ci nie brakuje ? No dobrze wiem jakie ma osiagi i ze fajnie sie podkreca ale roznica w cenie spora , ale jeszcze pewnie z miesiac bede jechal na tej co mam i wtedy bede myslec dokladnie co i jak ;) A pobor i chlod mnie nie obchodzi bo nie place za prad a karte i tak bede wodowac ;) Ramu mi nie brakuje , powiedzial bym ze jest na styk ;) Jedynie gdzie mi brakowalo to jak gralem w crysisa w 1680x1050 na high albo sacred2 a tak to jeszcze nie zdazylo sie by mi braklo ;) I tak za jakis czas po kupnie grafy zmieniam platforme na 1156 i do tego 4 GB ramu i narazie procek Intel Pentium G6950 albo jak bydzie wiecej kasy to od razu xeona x3440 ;) No tez odnosze takie wrazenie ze cena za 5850 troche za duzo i temu jeszcze jej nie kupilem , chodz mozna ja dostac ponizej 1100pln . Ja zdecyduje sie dopiero na nia jak cena spadnie przynajmiej ponizej 900 pln bo to dla mnie ogromny wydatek by byl . Skad masz te testy ? strasznie duzo klatek w gta jest jak na taka rozdzialke . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 GTA 4 to zły przykład do porównania wydajności GeForce i Radeon. GTA 4 chodzi zauważalnie lepiej na GF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 tez mnie to dziwi :| http://nvision.pl/Sapphire-Radeon-HD-5850-...ndetails-8.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Masz tutaj trochę linków do recenzji tych kart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 czyli na 5850 z wlaczonym physx w Cryostasis nie pogram sobie plynnie ? http://www.purepc.pl/karty_graficzne/radeo...lotych?page=0,1 musialbym kupic sobie 9600 GSO rozumiem ? ale czy musialbym zmienic mobo poniewaz mam tylko 1 Złącze PCI Expressx16(2.0) ? na 5850 zdecydowalbym sie gdyz pobiera malo pradu w 2D co dla mnie jest wazne ale na wymiane mobo juz mnie nie stac :/ jak patrzylem na testy to musze miec physxa w nadchodzacej grze gothic 4, bo rozumiem ze jak wlacze physxa w 5850 to nie ppogram plynnie ? i jeszcze pytanie odnosnie dzwieku Posiadam 8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC888. Głownie uzywam sluchawek (muzyka, gry, filmy), posiadam sluchawki Sennheiser HD 202. Czy zmieniajac karte dzwiekowa odczuje duza roznice ? Jezeli tak to jaka kupic dzwiekowke ? Czy kupic moze Live'a 24-bit lub Audigy SE i zmodowac na X-Fi Audio? czy moze kupic sobie sluchawki z dzwiekowka od razu ? PLANTRONICS SŁUCHAWKI GAMECOM 777 DOLBY 5.1 Steelseries Siberia V2 USB + karta dźwiękowa 7.1 pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...