Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w posiadaniu karty ASUS Xonar DX/XD oraz glosnikow Logitech Z-5500. Jak wiadomo, mozna to podlaczyc ze soba kabelkiem optycznym.

Obecnie mam podlaczone normalnie i w zwiazku z tym, mam kilka pytan.

Z winampa leci mi muza na 5.1, czy jak podlacze optykiem bedzie tak samo? wiem ze i karta i glosniki moga dac dzwiek przestrzenny, ale bez tego bedzie gralo tak samo jak na zwyklym polaczeniu 6ch? rowniez pytanie o rozwiazania w grach typu EAX, czy przy optyku bedzie czy nie?

Czy naprawde da sie odczuc roznice pomiedzy zwyklym kablem a optykiem?

z góry dzięki za odpowiedzi na te pewnie bardzo nużące pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda ma xonara d2/pm i podłączony amplituner, ale z konfigiem w odtwarzaczach i grach nie ma problemu gdyż zmieniasz tylko w panelu sterownia systemu dźwięk na output spdif. Apmplitunet

r i xonar widzi dźwięk przestrzenny i jeśli głośniki wykryją połączenie cyfrowe to w grach tez będziesz miał dźwięk przestrzenny. Poza tym na konsoli głośników masz przełącznik 2 albo 6 kanałów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seba84_2005 napisał(a):

Co prawda ma xonara d2/pm i podłączony amplituner, ale z konfigiem w odtwarzaczach i grach nie ma problemu gdyż zmieniasz tylko w panelu sterownia systemu dźwięk na output spdif. Apmplitunet

r i xonar widzi dźwięk przestrzenny i jeśli głośniki wykryją połączenie cyfrowe to w grach tez będziesz miał dźwięk przestrzenny. Poza tym na konsoli głośników masz przełącznik 2 albo 6 kanałów :wink:

przelacznik na konsolce jest, ale tyczy sie zwyklego polaczenia, a nie optyka.

Art385 napisał(a):

Yogi wygląda to tak uruchamiasz encoder DOlby Digital i już masz 5.1 po optyku dla wszystkiego ze wszystkim kosztem użycia procesora

mam dolby, ale co ma sie dolby do gier? jak ktos bedzie dreptal do mnie od tylu w jakiejs gierze, to rzeczywiscie przy dolby tak bedzie? czy tylko przy zwyklym polaczeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=YoGi=- napisał(a):

mam dolby, ale co ma sie dolby do gier? jak ktos bedzie dreptal do mnie od tylu w jakiejs gierze, to rzeczywiscie przy dolby tak bedzie? czy tylko przy zwyklym polaczeniu?

A no to że specyfikacja SPDIF nie przewiduje transmisji 6-ściu nieskompresowanych kanałów audio (a np. EAX to właśnie PCM). Trzeba to skompresować stratnie aby przepchać to 5.1 poprzez SPDIF. Z tego powodu w grach (w tym z EAX) bez kompresji stratnej jest max STEREO przy SPDIF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle napisał(a):

A no to że specyfikacja SPDIF nie przewiduje transmisji 6-ściu nieskompresowanych kanałów audio (a np. EAX to właśnie PCM). Trzeba to skompresować stratnie aby przepchać to 5.1 poprzez SPDIF. Z tego powodu w grach (w tym z EAX) bez kompresji stratnej jest max STEREO przy SPDIF.

Czyli jak rozumiem, pomimo ze ten optyczny jest lepszy, to i tak do EAX musze miec podlaczone zwykle kable? Bo ponoc przy Dolby, karta troche nie domaga i lepiej jak sobie wrzuce dolby w konsolce od glosnikow... prawda to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=YoGi=- napisał(a):

Czyli jak rozumiem, pomimo ze ten optyczny jest lepszy, to i tak do EAX musze miec podlaczone zwykle kable? Bo ponoc przy Dolby, karta troche nie domaga i lepiej jak sobie wrzuce dolby w konsolce od glosnikow... prawda to?

Jeśli karta w locie koduje 5.1 PCM do ac3 to nie musisz mieć analogowego połączenia.

Nie ma czegoś takiego jak "wrzucenie dolby na konsolce" ... no chyba że mowa o Dolby Pro Logic które moim zdaniem jest jakimś nieporozumieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle napisał(a):

Jeśli karta w locie koduje 5.1 PCM do ac3 to nie musisz mieć analogowego połączenia.

Nie ma czegoś takiego jak "wrzucenie dolby na konsolce" ... no chyba że mowa o Dolby Pro Logic które moim zdaniem jest jakimś nieporozumieniem.

w ustawieniach karty dla spdif mam pcm i dolby digital live.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie ten sam sprzęt. Jest spora różnica między kablami analogowymi i optykiem. Kupiłem kabel jakiś za 35 zł i gra świetnie, kupując światłowód nie kieruj się marką i wysoką ceną, to wszystko to samo, patrz tylko czy kabel dobrze wygląda i zachowuje się na zewnątrz, czy jest porządnie zrobiony, jaki ma oplot. W panelu sterowania Xonar DX Audio Center ustaw na Dolby Digital Live i masz 5.1 w winampie i grach bez problemu. Nie ma co się zastanawiać między analogowymi kablami i optykiem, bierz to drugie oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam zeby sie upewnic , skoro ta karta koduje w locie dzwiek z np gry PCM 5.1 do DD

to znaczy ze w kazdej grze bede mial dzwiek przestrzenny ??

bedzie separacja glosnikow lewy tyl / prawy tyl ???

Z tego co czytalem to Xonary sa zgodne w 100% tylko z EAX 2.0

napiszcie moze cos na temat nowszych EAX'ow czy sa jakies zapowiedzi upgradeu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze jeszcze jedno pytanie , czy ktoras z kart Creativa potrafi

rowniez puscic sygnal cyfrowy 5.1 ,tak zebym mogl sluchac muzy 2kanalowej

oraz miec 5.1 w grach a wszystko po torze cyfrowym SPDIF ?

Sie wlasnie zastanawiam nad zmiana glosnikow na Logitechy Z5500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario2k napisał(a):

To moze jeszcze jedno pytanie , czy ktoras z kart Creativa potrafi

rowniez puscic sygnal cyfrowy 5.1 ,tak zebym mogl sluchac muzy 2kanalowej

oraz miec 5.1 w grach a wszystko po torze cyfrowym SPDIF ?

Sie wlasnie zastanawiam nad zmiana glosnikow na Logitechy Z5500

Nie słyszałem by się taka karta od Creative pojawiła ale może o czymś nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=YoGi=- napisał(a):

no niestety inaczej niz przez przejsciowke (dostalem taka w komplecie) nie podlacze optyka, poniewaz znajduje sie on w jednym z jacków.

... więc do ostatniego kabla w którym optyk też jest w jack (mini) też potrzebujesz przejściówki ? ... to WTF tam wtyczka właściwie jest ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle napisał(a):

Art385 napisał(a):

do postu Kyle karty creative od titanium w standardzie i po dokupieniu paczki DDL/DTS Connect obsługują transport 5.1 przez spdif od ponad 6 miesięcy

No i co to da? Da 5.1? w grach, ale nie bedzie czasem laga?

I czy to bedzie skompresowany dzwiek?

Wszam sam spdif ma ograniczenia do:

- 8 kanałów o parametrach 48kHz/24bit

- 4 kanałów 96kHz/24bit

- 2 kanałów 192kHz/24bit

nie kumam tego troche

Nie lepiej cyfry do dts a analoga do gier?

I czy taki DDL nie obciaza CPU? Na auzenie jest 64mb ramu, a taki Audigy to chyba wypadnie gorzej w DDL?

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN napisał(a):

No i co to da? Da 5.1? w grach, ale nie bedzie czasem laga?

I czy to bedzie skompresowany dzwiek?

Wszam sam spdif ma ograniczenia do:

- 8 kanałów o parametrach 48kHz/24bit

- 4 kanałów 96kHz/24bit

- 2 kanałów 192kHz/24bit

nie kumam tego troche

Nie lepiej cyfry do dts a analoga do gier?

I czy taki DDL nie obciaza CPU? Na auzenie jest 64mb ramu, a taki Audigy to chyba wypadnie gorzej w DDL?

To MUSI być skompresowany dźwięk i to stratnie (do Dolby Digital lub DTS).

SPDIF umożliwia transfer max 2 kanałów nieskompresowanych 24 bit 192Khz (choć w spec. standardu SPDIF widziałem flagę zmieniającą na 4 kanały ... ale w praktyce nie widziałem urządzenia które by z tego korzystało).

Przez jeden kanał SPDIF nie da się przesłać 8 nieskompresowanych kanałów PCM (nawet 48Khz)

A co do tego "co lepiej" ... przy 5.1-7.1 najlepiej cyfrowo bezstratnie poprzez HDMI ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle napisał(a):

... więc do ostatniego kabla w którym optyk też jest w jack (mini) też potrzebujesz przejściówki ? ... to WTF tam wtyczka właściwie jest ? ;)

Jesli zastosuje ten ostatni kabel, to podepne normalnie. Jesli kupie kabel Toslink-Toslink, to musze zastosowac przejsciowke.

Czyli jednak lepiej bez przejsciowki. A czy kabel ktory pokazalem bedzie ok? nie bede kupowal jakiegos zwyklego za 10,- bo roznica w samej zlaczce, czy "otulinie" samego swiatlowodu jest widoczna golym okiem. z drugiej strony nie widze sensu kupowania kabla za 100,- wiec ten ktory pokazalem (jack-toslink) bedzie dobry?

co do tematu powyzej, wyczytalem na kilku forach, ze do audio czy filmow jak najbardziej optyk, a do gier analog.

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heathen lag jest ale tylko kliku milisekundowy w praktyce zupełnie nie przeszkadza i obciąża procesor 2 rdzeniowy +/-2% w przypadku X-fi wszystko się znosi w Xonarze no coż to juz typowo software'owa karta także tu można mieć obawy ze z eaxem i encoderem zeżre nam nie małą część mocy proca.

Yogi kup coś pomiędzy ja mam jakiś polski kabel optyczny i nie słychać różnicy między nim a kablem monstera ba nawet są podobne z wyglądu :) tylko cena 10x mniejsza za metr. I spoko możesz korzystać z encoderów twój procek nie będzie miał z nimi problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi