RafixGT725 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Witam. Jestem szczęścliwym posiadaczem lapka Msi Gt725. A więc pierwsza sprawa, dlaczego program CPU-Z pokazuje prędkość procesora 1596 MHz? Czy to wada programu? Czy może są złe ustawienia w biosie? Drugą sprawą jest podkręcenie procesora pomijając opcję Turbo. Czy jest możliwe wyciśniecie z niego jeszcze większej mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Procesor obniża swoje taktowanie jak może odpocząć. Dzieki temu jest chłodniejszy i mniej prądu zjada, ale kiedy odpalisz jakąś grę czy wymagający program to podbija swoje taktowanie do prędkości opisanej na pudełku. Co do podkręcania laptopów - ogólnie rzecz biorąc odradzam, zbyt łatwo spalić zbyt cenny sprzęt. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Znajdź clockgena do tego lapka i próbuj dalej kręcić. Jeśli jednak nie wiesz co to clockgen to lepiej nie ryzykuj :) Takie moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Clockgen pewnie taki sam jak w X340 (EX625 ma identyczny), a ten był podany w ostatniej recce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafixGT725 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Aha rozumiem ;) Dzieki za odpowiedź. Jeszcze takie pytanko. Przy jakiej mniej wiecej temperaturze procesor ten bedzie stabilnie pracował? Pogralem na nim z opcją Turbo jakąś godzinke i Everest pokazuje temperature procesora 36 stopni, mysle ze jest to spore zaklamanie? Poczytam jeszcze jakies artykuly o Clockgenach i zdecyduje. Ale chyba zostawie go taki jak jest bo jak cos spale to tylko sznura i na góra ;p Aha jeszcze jedno czytalem gdzieś kiedyś że można ragulować opcję turbo. Podobno w biosie jest taka opcja ale mam wyjątkowo ubogi bios i nie ma tam żadnych konfiguracji napięć itp. W rejestrze wersja biosa przedstawia się tak: MSI_NB - 20090514 Ver 1.000 Ver 1.000 GT725, BIOS Version: A1722IMS Ver1.0U Czy moża wejść do jakiegoś ukrytego menu w biosie które umożliwi głębszą konfigurację? Własnie wyczytalem jak w biosie wejsc w dodatkowe opcje - naciskając Alt + insert. Zwiększyłem moc turba do 24%. teraz taktowanie procesora wynosi 2980Hz co bardzo mnie satysfakcjonuje i nie bede juz nic podkrecal ;) Pozdrawiam. Edytowane 24 Września 2009 przez RafixGT725 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...