Skocz do zawartości
RafixGT725

Msi Gt725 Za Wolny? Dodatkowe Podkrecenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem szczęścliwym posiadaczem lapka Msi Gt725. A więc pierwsza sprawa, dlaczego program CPU-Z pokazuje prędkość procesora 1596 MHz? Czy to wada programu? Czy może są złe ustawienia w biosie?

Drugą sprawą jest podkręcenie procesora pomijając opcję Turbo. Czy jest możliwe wyciśniecie z niego jeszcze większej mocy?

post-176562-1253703591_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor obniża swoje taktowanie jak może odpocząć. Dzieki temu jest chłodniejszy i mniej prądu zjada, ale kiedy odpalisz jakąś grę czy wymagający program to podbija swoje taktowanie do prędkości opisanej na pudełku. Co do podkręcania laptopów - ogólnie rzecz biorąc odradzam, zbyt łatwo spalić zbyt cenny sprzęt.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha rozumiem ;) Dzieki za odpowiedź. Jeszcze takie pytanko. Przy jakiej mniej wiecej temperaturze procesor ten bedzie stabilnie pracował? Pogralem na nim z opcją Turbo jakąś godzinke i Everest pokazuje temperature procesora 36 stopni, mysle ze jest to spore zaklamanie? Poczytam jeszcze jakies artykuly o Clockgenach i zdecyduje. Ale chyba zostawie go taki jak jest bo jak cos spale to tylko sznura i na góra ;p

Aha jeszcze jedno czytalem gdzieś kiedyś że można ragulować opcję turbo. Podobno w biosie jest taka opcja ale mam wyjątkowo ubogi bios i nie ma tam żadnych konfiguracji napięć itp. W rejestrze wersja biosa przedstawia się tak:

MSI_NB - 20090514

Ver 1.000

Ver 1.000

GT725, BIOS Version: A1722IMS Ver1.0U

Czy moża wejść do jakiegoś ukrytego menu w biosie które umożliwi głębszą konfigurację?

Własnie wyczytalem jak w biosie wejsc w dodatkowe opcje - naciskając Alt + insert. Zwiększyłem moc turba do 24%. teraz taktowanie procesora wynosi 2980Hz co bardzo mnie satysfakcjonuje i nie bede juz nic podkrecal ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez RafixGT725

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi