vatt Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Witam Chcialbym zapytac czy do plyty glownej P4I45PE (Wiedza od Asrock'a) wsadze dysk 250-500GB i czy bedzie wszystko bezproblemu chodzilo? Jesli tak prosilbym o propozycje dyskow do kupna 150-220zł~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Wielkość dysku nie ma tutaj znaczenia, ale jego interface to i owszem. Musisz kupić dysk na zwykłym ATA, bo twoja płyta nie obsługuje S-ATA, lub kupić dysk na S-ATA i stosowną przejściówkę (ale nie wiem jak to będzie działać). Witam Chcialbym zapytac czy do plyty glownej P4I45PE (Wiedza od Asrock'a) wsadze dysk 250-500GB i czy bedzie wszystko bezproblemu chodzilo? Jesli tak prosilbym o propozycje dyskow do kupna 150-220zł~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatt Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 ale nie wiem jak to będzie działać Musze miec 100% pewnosci ze to bedzie dzialac bo jak kupie i nie bedzie to 200zł~ na marne Moglby mi ktos polecic dysk i ta przejsciowke aby wszystko ladnie dzialalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) Wielkość dysku nie ma tutaj znaczenia, ale jego interface to i owszem. Musisz kupić dysk na zwykłym ATA, bo twoja płyta nie obsługuje S-ATA, lub kupić dysk na S-ATA i stosowną przejściówkę (ale nie wiem jak to będzie działać). Co za glupoty piszesz...moze i wielkosc nie ma znaczenia w nowszych sprzetach ale nie dotyczy to starszego hardware'u!! Twoim tokiem myslenia nawet 1TB wsadzisz do pentiuma :lol: Witam Chcialbym zapytac czy do plyty glownej P4I45PE (Wiedza od Asrock'a) wsadze dysk 250-500GB i czy bedzie wszystko bezproblemu chodzilo? Jesli tak prosilbym o propozycje dyskow do kupna 150-220zł~ Co do 500GB to na 100% ci nie odpowiem, natomiast jesli chcesz kupic to 200-250GB powinien obsluzyc na 99,9& - ewentualnie jesli nie obsluzy wystarczy wgrac nowszy bios (byc moze ze dzieki niemu obsluzy rowniez 500GB) Jesli naprawde jest ci potrzebny tak duzy dysk to zobacz na allegro, nowek raczej sie nie oplaca kupowac - chyba ze kupisz 1TB sata+ kontroler dyskow (on ci obsluzy kazda pojemnosc) Edytowane 23 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatt Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 dobra , za duzo zabawy Postanowilem kupic w granicach 200zł dysk przenosny Nie bede go przemieszczal , bedzie poprostu stal kolo biurka. Przydałoby sie te 250GB. Jakies propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Co za glupoty piszesz...moze i wielkosc nie ma znaczenia w nowszych sprzetach ale nie dotyczy to starszego hardware'u!! Twoim tokiem myslenia nawet 1TB wsadzisz do pentiuma :lol: Glupoty to ty piszesz , spokojnie wsadzisz 1TB do kompa opartego p pentium ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Glupoty to ty piszesz , spokojnie wsadzisz 1TB do kompa opartego p pentium ;] To uruchom mi ten 1 TB na p1 nie uzywajac zadnego kontrolera... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 jak mi zafundujesz dysk to nie ma sprawy moge cie jedynei zapewnic ze dysk 160giga dziala obecnie na p1 233 ( albo 166 ) jako serwer ftp ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatt Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Echh , co wy sie zaraz zaczniecie tu klocic czy jeszcze gorzej? Prosze o pomoc?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 jak mi zafundujesz dysk to nie ma sprawy moge cie jedynei zapewnic ze dysk 160giga dziala obecnie na p1 233 ( albo 166 ) jako serwer ftp ;-) A ponoc sie da wsadzic 1TB? O.o Pozatym po kiego czorta byly zworki ograniczajace liczbe cylindrow tj pojemosc? tak zeby mniec mniejsza? LOL Co do autora tematu, jesli chcesz przenosny to moze kup jakis dysk sata 3,5 + obudowa 3'5, za male pieniadze bedziesz mial duza pojemnosc, tracac jedynie na wielkosci oraz na transferze (co do transferu to nie jestem pewien na 100% co do usb 2.0) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) jezeli szukasz przenosnego to polecam : http://www.proline.pl/sklep.php?p=SAM+50+16+HD503HI + http://allegro.pl/item739038689_2w1_alu_ki...ata_3501_s.html ( nie jestem pewien czy kieszen ruszy z tym dyskiem ) http://allegro.pl/search.php?string=sata&a...4&country=1 A ponoc sie da wsadzic 1TB? O.o Pozatym po kiego czorta byly zworki ograniczajace liczbe cylindrow tj pojemosc? tak zeby mniec mniejsza? LOL dlatego ze starsze plyty nie potrafily rozpoznac wielkosci poprawnie , ale juz linux nie ma z tym problemow i swietnie sobie z tym radzi Edytowane 23 Września 2009 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatt Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Ja raczej wolalbym byc pewien. Jest jakas inna osoba ktora w ten sposob ma dysk zewnetrzny zmontowany?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 dlatego ze starsze plyty nie potrafily rozpoznac wielkosci poprawnie , ale juz linux nie ma z tym problemow i swietnie sobie z tym radzi No wiec, wychodzi na to z i tak mialem racje :) Wiadomo linuks to linuks, ale i tak wiekszosc ludu kozysta z windowsa, gdzie nie koniecznie musi dobrze wykryc pojemnosc lub wogole ja wykryc sam mialem problemu uruchomic 80GB na P2!! Wracajac do tematu to sprzet ktory poleciles to bdb wiec vatt mozesz go smialo brac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 oczywiscie nigdy nie bawilem sie w ekstrim czyli stary komp + winda ale jakby sie uprzec to mozna wydac majatek : http://allegro.pl/item743572044_hq_kontrol...ta150_bios.html i spokojnie zadzala na windzie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) Dysk przenośny to może być najlepszy pomysł. Dysk 3,5 cala - tu każdy poleca samsunga F3, bo rewelacyjnie wypada w testach. Ja mam seagatea 7200.12 i jestem zachwycony. Dla bezpieczeństwa lepiej unikać dysków seagate z serii 7200.11, bo miały problemy z firmware, ale nie należy tutaj popadać w przesadę i się bać. Obudowę 3,5 cala kup taką, żeby miała śledzia z wyjściem na e-sata i będziesz miał szybki dysk bez ograniczeń ze względu na brak interfaceu sata na płycie głównej. Sprawdzona w codziennym użytkowaniu jest obudowa wellanda, ale nie pamiętam teraz dokładnie jaki model - coś ok 100 zł. Jeśli kupisz obudowę bez e-sata i komunikacja z PCtem będzie jedynie przez USB, to równie dobrze możesz kupić jakąś gotową obudowę z dyskiem 2,5 cala - przynajmniej małe to będzie Standardowe dyski dedykowane zwykłemu ATA są już dosyć rzadkie i przez to drogie, więc lepiej kupić SATA i wsadzić w obudowę lub dokupić przejściówkę np. na allegro. Piszę, że nie jestem pewien czy to będzie działać bo sam nie sprawdzałem, ale powinno działać. Będzie taniej, ale wolniej niż przez e-sata. adas123 - słyszałeś o takim przypadku, żeby większy dysk nie działał z taką płytą? Nie pytam złośliwie. Ja się z czymś podobnym nie spotkałem i przyznaję że nie widzę tu żadnego problemu, ale za autorytet się nie uważam. Mam w pracy mobo asusa z podobnym chipstem (no może jest ciut wyżej bo ma 2 sata 1 na pokładzie, ale na pewno pod pentium4 z chipem p8xx) i spoko działa z dyskiem 160 gb. Znajomy spokojnie podłącza 0,5Tb pod płytę ze staruteńkim athlonem i też nie zgłaszał żadnych kłopotów. edit Pomysł Pietia(lania) z KONTROLERem PCI NA SATA/IDE jest chyba lepszy od przejściówki i obudowy zewnętrznej - dopiero zauważyłem Edytowane 23 Września 2009 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Dysk przenośny to może być najlepszy pomysł. Dysk 3,5 cala - tu każdy poleca samsunga F3, bo rewelacyjnie wypada w testach. Ja mam seagatea 7200.12 i jestem zachwycony. Dla bezpieczeństwa lepiej unikać dysków seagate z serii 7200.11, bo miały problemy z firmware, ale nie należy tutaj popadać w przesadę i się bać. Obudowę 3,5 cala kup taką, żeby miała śledzia z wyjściem na e-sata i będziesz miał szybki dysk bez ograniczeń ze względu na brak interfaceu sata na płycie głównej. Sprawdzona w codziennym użytkowaniu jest obudowa wellanda, ale nie pamiętam teraz dokładnie jaki model - coś ok 100 zł. Jeśli kupisz obudowę bez e-sata i komunikacja z PCtem będzie jedynie przez USB, to równie dobrze możesz kupić jakąś gotową obudowę z dyskiem 2,5 cala - przynajmniej małe to będzie Standardowe dyski dedykowane zwykłemu ATA są już dosyć rzadkie i przez to drogie, więc lepiej kupić SATA i wsadzić w obudowę lub dokupić przejściówkę np. na allegro. Piszę, że nie jestem pewien czy to będzie działać bo sam nie sprawdzałem, ale powinno działać. Będzie taniej, ale wolniej niż przez e-sata. Raczej esata z ta plyta co ma autor nie zadziala ;) wiec po co przeplacac...? co do 2,5 dyskow z obudowa to tak mozna kupic za taka sama cene ale o wiele mniejsza pojemnosc...wiec najoptymalniejsze rozwiazanie to sata 3,5 + obudowa 3,5 jak pisalem - dobra cena i duza pojemnosc... adas123 - słyszałeś o takim przypadku, żeby większy dysk nie działał z taką płytą? Nie pytam złośliwie. Ja się z czymś podobnym nie spotkałem i przyznaję że nie widzę tu żadnego problemu, ale za autorytet się nie uważam. Mam w pracy mobo asusa z podobnym chipstem (no może jest ciut wyżej bo ma 2 sata 1 na pokładzie, ale na pewno pod pentium4 z chipem p8xx) i spoko działa z dyskiem 160 gb. Znajomy spokojnie podłącza 0,5Tb pod płytę ze staruteńkim athlonem i też nie zgłaszał żadnych kłopotów. edit Pomysł Pietia(lania) z KONTROLERem PCI NA SATA/IDE jest chyba lepszy od przejściówki i obudowy zewnętrznej - dopiero zauważyłem wiesz starusienkiego athlona mozna podlaczyc pod nowsza plyte ;) wszystko zalezy jaki socket, jesli plyta ma sata to na 99% obsluzy kazdy dysk, natomiast z ata z doswiadczenia wiem ze nie kazda plyta obsluzy kazdy dysk - tak jak pisal kolega wyzej mozna uzyc linuksa, ale nie kazdy lubi go uzywac, nie wszystkie programy na nim dzialaja ;) co do kontrolera i pomyslu kolegi to zobacz kilka postow wyzej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Musze miec 100% pewnosci ze to bedzie dzialac bo jak kupie i nie bedzie to 200zł~ na marne Moglby mi ktos polecic dysk i ta przejsciowke aby wszystko ladnie dzialalo? Jak jest ATA 100 to bios-kontroler powinny obsłużyć dyski większe niż 128 GB ale opłacalność zakupu nowego dysku PATA o dużej pojemności jest wątpliwa bo dyski SATA są tańsze obecnie. Warto zastanowić się nad wymianą płyty na nowszą. Glupoty to ty piszesz , spokojnie wsadzisz 1TB do kompa opartego p pentium ;]To nie zależy od procesora tylko od bios płyty, kontrolera i systemu operacyjnego. ATA 66 lub starsze nie obsługują dysków o pojemności większej niż 128 GB i jeśli się uda odpalić to będzie ograniczona pojemność do 127 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 (edytowane) Raczej esata z ta plyta co ma autor nie zadziala ;) wiec po co przeplacac...? co do 2,5 dyskow z obudowa to tak mozna kupic za taka sama cene ale o wiele mniejsza pojemnosc...wiec najoptymalniejsze rozwiazanie to sata 3,5 + obudowa 3,5 jak pisalem - dobra cena i duza pojemnosc... wiesz starusienkiego athlona mozna podlaczyc pod nowsza plyte ;) wszystko zalezy jaki socket, jesli plyta ma sata to na 99% obsluzy kazdy dysk, natomiast z ata z doswiadczenia wiem ze nie kazda plyta obsluzy kazdy dysk - tak jak pisal kolega wyzej mozna uzyc linuksa, ale nie kazdy lubi go uzywac, nie wszystkie programy na nim dzialaja ;) co do kontrolera i pomyslu kolegi to zobacz kilka postow wyzej ;) Athlon jest jeszcze 32 bitowy. Ja pod takim - athlon xp 3000+ miałem 160 gb WD sata 1 i 250 gb seagate sata 2 z założonym ograniczeniem na sata1. Po czym wnosisz, że śledź z esata nie zadziała na płycie? Może nie zadziała na transerze 300 MB/s, ale powinien zadziałać. Jeśli mnie wzrok nie myli to na tym kontrolerze z postu Pietia(lania) są 2 zwykłe sata i jeden e-sata, tyle że wszystkie 3 mają ograniczenie do 150 MB/s. Kontroler podpatrzyłem z jego postu. Asrock na swojej stronie twierdzi, że płyta obsługuje ATA 100. http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=P4i45PE Jeśli do tego masz winde xp lub 2000 sp4 to nie powinno być problemu. Edytowane 23 Września 2009 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Po czym wnosisz, że śledź z esata nie zadziała na płycie? Skoro na plycie nie ma kontrolera sata (ten na plycie nie obsluguje sata) to pod jaki kontroler chcesz go podlaczyc? Pomysl zanim cos napiszesz... Pozatym przeczytaj po co jest esata i jaka jest roznica pomiedzy nim a sata... Nawet jak kupi ten kontroler dyskow to: primo -nie obsluguje esata secundo - po kij mu esata skoro ma kontroler (zalozmy ze go kupil) i moze podlaczyc dysk z obudowy?!? Dla mnie koniec tematu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Z tym esata to się faktycznie wygłupiłem, ale zasugerowałem się obudową wellanda me-740j, która ma wyście na esata na śledziu podłączanym do sata na płycie głównej, a nie na karcie rozszerzeń na pci jak mi się wydawało. Sorki. U mnie w pracy jest dysk 190 GB na płycie głównej z chipem 865pe (asus p4p800 se). Nie wiem dokładnie czym się różni od 845pe, ale na pewno brak Intel ICH5R odpowiedzialnego m.in. za obsługę sata (u mnie są 2), no i pamięci nie chodzą w dualu. Wątpię, czy został wykastrowany jeszcze z obsługi większych dysków, ale pewności nie mam. A może zmienić płytę główną? Może na allegro kupisz coś używanego w rozsądnej cenie na chipie 865 z odbiorem osobistym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatt Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Czyli mam zakupic dysk 3,5' i obudowe do niego 3,5' , i bede laczyl dysk do komputera przez usb , tak? Moglby ktos polecic mi taki zestawi aby byl jak najtanszy?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Czyli mam zakupic dysk 3,5' i obudowe do niego 3,5' , i bede laczyl dysk do komputera przez usb , tak? Moglby ktos polecic mi taki zestawi aby byl jak najtanszy?:> Zobacz kilka postow wyzej jeden z uzytkownikow podal ci link do dysku i obudowy -dosc tanio, duza pojemnosc, gwarancja... Ewentualnie jak chcesz na nim miec system i zeby nie zajmowal miejsca na biurku to zamiast obudowy kup kontroler dyskow sata...cena bedzie podobna do obudowy, ale dysk bedziesz mial w kompie... Edytowane 24 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...