Skocz do zawartości
Zambi

Nowa Buda Do Gier, ~3100zł Ostatnie Szlify I Pytania Przed Zakupem :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nadszedł najwyższy (ostateczny) czas na nowego blaszaka. Zakupu, zamówienia chcę dokonać w ciągu najbliższych kilku dni. Zwlekam z zakupem już 1,5 miesiąca nie ukrywam, czekałem specjalnie na premierę HD58xx, ale widzę nie ma szans w szybkim czasie dostać 5870 (a 5850 jeszcze nie ma wcale) za rozsądną dla mnie cenę (<1000zł). A więc postanowiłem już nie czekać, bo tak można całe życie...

Po 1,5 miesięcznych analizach na tą chwilę mam coś takiego:

Płyta główna: MSI P55-CD53 IP55 s1156 429zł [proline]

Pamięć RAM: Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1333 7-7-7-20 Viper II 359zł [proline]

Dysk twardy: Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 175zł [proline]

Procesor: Intel Core i5-750 2,66 GHz 8MB cache s. 1156 Box 719zł [proline]

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD4890 Vapor-X 1024MB DDR5 /256bit/ DVI, HDMI <800zł

Obudowa: Cooler Master Gladiator RC-600-KKN1-GP Black 269zł [proline]

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223L LightScribe SATA Black OEM 99zł [proline]

Karta dźwiękowa: Creative SB X-FI mX Extreme Gamer 7.1 249zł [proline]

Zasilacz przejdzie z obecnego kompa. Taki jak w sygnaturce.

Nie ma żadnych niekompatybilności, przeciwwskazań do tego kompletu? Co byście radzili? Może jakieś lepsze rozwiązania? Budżet +- 200zł.

Mam 3 nurtujące pytania , na które bardzo prosiłbym o odpowiedź.

1. Niepewny jestem napewno co do dysku. Brać tego Samsunga 500GB, który jest obecnie najszybszy, czy może <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> coś pojemniejszego(1TB)? Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2 lub Samsung 1TB 32MB HD103UJ sATA-2 Jak myślicie? Cisza liczy się równie mocno. Z tego co się domyślam, siłą rzeczy 1TB będą ciut głośniejsze. Ale czy na tyle, żeby z nich rezygnować? (RAID0 odpada)

2. Jaki RAM mam brać??? 1600Mhz? Czy 1333?

Nie wiem o co w tym chodzi, ale na stronie producenta płyty MSI pisze

Pamięć systemowa

• Współpraca z 4 modułami DIMM niebuforowanej pamięci DDR3 1066/1333/1600*/1800*/2000*/2133* (OC) SDRAM, maksymalnie 16GB

- Obsługa pojemności 1Gb/ 2Gb/ 4Gb DRAM

- Obsługa do 2 kanałów

no i wszystkie wartości powyżej są zagwiazdkowane, nie wiem co to znaczy? (nie ma legendy) Więc mam pytanie jakie RAMY pod tą płytę? Te wymienione wyżej czy te Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1333 7-7-7-20 Viper II

3. Na tej obudowie na złączu zewnętrznym jest dostępne złącze eSATA, ale na płycie głównej jej brak... Więc te eSATA z obudowy "możliwe do uzyskania" czy nie? Bo nie kumam...

Bardzo liczę na rady i odpowiedzi. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. :)

PS. Mam nadzieję, że zestaw optymalny. Tym bardziej, że brałem pod uwagę dostępność w mojej okolicy: Katowice (bo najlepiej byłoby odebrać towar manualnie) Alternatywą zostaję dla mnie esc.pl, ale w ostateczności :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zagłębiam się w szczegóły bo większość pewnie masz bardzo dobrze dobraną. powiem tylko o esata,

esata a zwykłe sata to różnica jest w tym że esata potrafi dostarczyć prądu a sata jedynie przesyła dane. więc jak esata nie ma na płycie to będziesz miał puste złącze, no chyba że obudowa udostępnia podpięcie molexa aby zasiliło to złącze. w co głęboko wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi