diab Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Jakie proponujecie najcichsze wentylatory 80mm do budy. Kupiłem niedawno obudowę coolermaster wavemaster i choć jest całkiem porządna to 3 wentyle wyją w niej okropnie przynajmniej jak na resztę sprzętu. Nie zależy mi na mocy bo na chwilę obecną sprzęt się nie grzeje pomimo nie podłączonych wentylatorów z obudowy. Myślę że 1000rpm byłoby ok ale nigdzie takich nie znalazłem większość 80 ma powyżej 2000rpm. reszta sprzętu jest prawie bezgłośna mam jeszcze w psu (scythe kimariki 4 550W) taką funkcje intelligent fan control ale tego nie próbowałem, poza tym chyba i tak by się nie przydało bo wentylatory z obudowy puszczałem na 5V mobo pokazywała ok 800rpm, wiatrak sie obracał ale nic nie wiał a i tak był słyszalny jakiś pisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 http://zenfist.pl/fander-selekta-80mm-p-2677.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Noiseblocker X-1 wichury nie zrobi, ale pracuje b. qlturalnie. Mam go, pracował na grafice przymocowany do Thermalrighta V2, chwilowo bezrobotny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diab Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Dzięki za podpowiedzi ale chyba się pospieszyłem z pytaniem bo wczoraj odkryłem że ta funkcja w zasilaczu (intelligent fan control) jest b. fajna. Polega to na tym że jest sterowanie rpm 3pinowych wentyli. W zasilaczu są 3 złącza na fany (scythe kamariki 4 550W wersja plugin). Po podłaczeniu ich do tych gniazd wychodzi jeszcze 3 wtyczka do mobo do wykrycia rpm. Jak podłączyłem oryginalne wiatraki z obudowy cooler master które normalnie na linii 12V maja 2200rpm i huczą jak suszarki w idlu miały 700rpm i były cichutkie a w stresie ok 1300 i w płączeniu z tym że na boxowym coolerze cpu (4pinowy z phenoma 2 X2 550) były miejsze obroty niż zwykle to hałas i tak był mniejszy. Także zasilacz jest super z tego co wiem tylko scythe to ma nie mam pojęcia na jakiej zasadzie psu wie że ma przyspieszyć wentylatory czy zwolnic ale tak robi. Także ostatecznie postanowiłem że kupię chyba 3x silentiumpc zephyr 1600rpm za 10 zl/sztuka (bo jednak cooler mastery są straszną lipą) i jakąś fajną chłodnicę na cpu (pewno scythe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Po Zefirach nie spodziewaj się dużo więcej niż CM, to ta sama półka produktów ;) W zasilaczach BeQuiet też jest możliwość podłączenia wentylatorów i jakoś tam sobie nimi PSU steruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diab Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Po Zefirach nie spodziewaj się dużo więcej niż CM, to ta sama półka produktów ;) W zasilaczach BeQuiet też jest możliwość podłączenia wentylatorów i jakoś tam sobie nimi PSU steruje. Czyli jednak chyba kaske wpakuje w noiseblockery a na chlodzenie cpu zaczekam. A tak z innej beczki można połaczyć heatpipem radiator cpu z budą? Chodzi mi oto czy radiator cpu to masa. Obudowa jest z aluminim w całości (7kg) nawet zaślepki zatok aluminiowe. I nic to nie ma do chłodzenia za wyjątkiem piękności szczotkowanego aluminium strasznie podgrzewa elementy przy zamkniętym lewym panelu. Bo mam takigo starego zalmana zm80d-hp z heatpipami (pisze w instrukcji że gold plated :lol2: ). I może ta buda by cos porobiła z odprowadzaniem ciepla sama w sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 A tak z innej beczki można połaczyć heatpipem radiator cpu z budą? Chodzi mi oto czy radiator cpu to masa.Można. Radiator na ogół nie jest elektrycznie z niczym podłączony. A jeśli już, to z masą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...