Skocz do zawartości
DDRqwerty

3 Dyski Twarde Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z moim sprzętem. Niedawno kupiłem na allegro dodatkowy używany dysk. Zrobiłem mu partycje i teraz nie wiem jak zworki ustawić bo nie jestem mistrzem w tym temacie. Wiem że trzeba jedne na master a inne na to drugie, ale nie wiem gdzie są poszczególne podajcie mi to w formacie zdjęć lub takich rysunków [:|::]

Mój sprzęt:

Segate 80GB ATA - na nim jest system

WD 320GB SATA

Segate 40GB ATA- to ten nowy

Płyta główna MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko powinieneś mieć napisane i narysowane na dyskach, jak zrobiłeś partycje i dlaczego system masz na wolnym dysku ATA jak SATA jest dużo szybsza. Napisz jeszcze jak masz podpięty napęd Cd lub DVD.

Podam prostą rozpiskę:

Zrobił bym tak

SATA WD320 na system

Primary:

Master- Segate 80GB ATA

Slave- Segate 40GB ATA

Secondary:

Master- cd -dvd

Slave- zostaje wolny.

Przy dysku SATA nie musisz zmieniać zworki bo tam się nie da chyba że SATAI lub SATAII.

Pozdrawiam

Karol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do WD'ka na SATA zależy jaka to jest płyta główna....bo być może żeby zadziałał, będziesz musiał doinstalować sterowniki kontrolera SATA...tylko teraz nie wiem czy możesz to zrobić na obecnym systemie czy dopiero podczas świeżej instalacji OS'a ;) (wybrałbym to drugie i tak jak wyżej, system postawił na WD).

Co do zworek też tak jak wyżej ;) Potem będziesz mógł ustawić First Boot Device jako SATA/SCSI w zależności jak to jest tam w BIOSie u Ciebie nazwane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak. Mam napęd DVD i DVD-RW. DVD ma zworkę na [|::] a DVD RW ma zworkę na [:|:]. Wszystkie dyski mi działają oprócz ATA 40 GB. Sterowniki SATA są zainstalowane. Zworkę 320GB SATA mam ustawioną na [:|::], a ATA 80GB na [:|::]. Płyta główna to MSI KT6 Delta. Jak ustawić w mojej sytuacji zworkę lub zworki na 3 dysku twardym ATA, bo już różnie z 1 zworką próbnowałem i nie chce mi dysk pracować w komplecie ?

Edytowane przez DDRqwerty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sam ten nowy dysk jak podepniesz to go wykrywa i te znaki ikonograficzne zworek naprawdę mi nic nie mówią?

Zrób tak jak napisałem w poście wyżej.

ale pomiń dysk Sata bo on nic w niczym nie szkodzi i jego zworka w niczym nie przeszkadza narysuj jeszcze jak masz zworkę w 40gb.

Primary:

Master- Segate 80GB ATA [:|::] po mojemu powinno być tak [|:::]

Slave- Segate 40GB ATA ????????????? po mojemu powinno być tak [:|::]

Secondary:

Master- dvd [|::]

Slave- dvd-rw [:|:]

Sterowniki SATA tu nic nie mają do rzeczy i dysk SATA nic nie ma do rzeczy bo to dwa oddzielne kontrolery.

Napisz jeszcze jak to jest widziane w biosie.

Edytowane przez maj0nez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi