Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Witam Jest parę tematów o TV, ale raczej o tańszych i mniejszych modelach. Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o TV - od razu przyznaję. Wiem tylko, iż musi być FullHD i MPEG-4 w owym wynalazku, jak na dzisiejsze czasy. Na TV będą oglądane na razie kanały z normalnej anteny i filmy - to wszystko. Pierwsze pytanie to LCD, czy Plazma? Jakie modele Możecie polecić? Ograniczeń wielkościowych nie ma. Edytowane 24 Września 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 W tej cenie nie znajdziesz raczej plazmy FullHD (przynajmniej w tej chwili nie ma takiej na skąpcu), więc dziwne ograniczenie, którym jest wymagana rozdzielczość dla normalnej anteny i filmów, powoduje, że wybierać będziesz musiał w LCD. Jeśli tak to oczywiście proponuję celować w największą możliwą przekątną - 42". Propozycje do obejrzenia tu: link Poczytaj o tych konkretnych modelach jakieś opinie, testy i wybieraj. Jeśli będzie słabo to szukaj 37" itd, aż znajdziesz coś dla siebie. P.S. Ja pewnie bym brał coś stąd: link, pewnie któryś z dwóch ostatnich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Ogólnie to jak czytam, to obraz jest na filmach o wiele ładniejszy i żywszy na plazmach. Kolejny wniosek to wybierać jakąś plazmę z oferty Panasonica. Jak ktoś wspomniał na forum, mają ładne ceny na nie, a także dobrą jakość. Jest np. TAKIE COŚ. Warto by było trochę dołożyć chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=307993 zapraszam :) Ja też szukałem ostatnio TV. Gdyby to ode mnie zależało to brałbym tą plazmę Panasia bez zastanowienia. Jedyne co chciałbym sprawdzić to jak ona radzi sobie z PC. Edytowane 24 Września 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 @szpachla2 Składam serdeczne podziękowania za filmik. Faktycznie ukazuje on atuty plazmy. Kompa pod ten TV nie będę podłączał, także opcja PC<--->LCD mi zwisa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Mi najbardziej w plazmie podobają sie kolorki, obraz jest naprawdę przyjemny dla oka. No i czarna czerń. edit: + brak świetlówek z tyłu które przebijają się na czarnym tle. Edytowane 24 Września 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 edit: + brak świetlówek z tyłu które przebijają się na czarnym tle. To akurat by nie przeszkadzało, bo chciałbym zrobić coś takiego jak slavOK TUTAJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 To nie tak, chodzi o to, że podświetlenie w LCD widać czasem w tańszych modelach na ekranie na czarnym tle, nie na ścianie. A i ta czarna czerń w plazmach to też nie do końca tak. Jest ciemno, jasne, ale jak w nocy na Panasonicu PV80 mam czarny ekran to widzę, że jest włączony. Czarno robi się dopiero po wyłączeniu tv :) To tak tylko żeby jasność była, że ktoś napisał, że jest czarno a wcale nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Teraz rozumiem o co chodziło :). To, że czarne w plazmach nie jest czarne akurat wiem. Dlatego chciałbym właśnie zrobić takie coś ala "Ambilight". Przynajmniej optycznie obraz wydawałby się bardziej kontrastowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Zgadzam sie, ale w plazmie jest chyba bardziej czarny niż na LCD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Zgadzam sie, ale w plazmie jest chyba bardziej czarny niż na LCD?Topowa plazma ma jaśniejszą czerń niż topowy LCD z podświetleniem lokalnym :] Ale jeśli rozmawiamy o sprzęcie za 2,5K to na plazmie można się spodziewać głębszej nieco czerni. 3372798[/snapback] Mi najbardziej w plazmie podobają sie kolorki, obraz jest naprawdę przyjemny dla oka. No i czarna czerń. edit: + brak świetlówek z tyłu które przebijają się na czarnym tle. Świetlówki bezpośrednio nie przebijają bo są na brzegach zwykle ... można jedynie powiedzieć że matryca nie potrafi w 100% "zatrzymać" światła. Na plazmach też nie ma 100% wygaszenia więc argument z ...py wzięty. Można jedynie powiedzieć że jasność czerni na plazmach jest statystycznie mniejsza niż na LCD. Ogólnie to jak czytam, to obraz jest na filmach o wiele ładniejszy i żywszy na plazmach.Ładniejszy to kwestia gustu ... za wierny to on nie jest (dynamizowanie obrazu przez rozświetlanie jasnych elementów na ciemniejszej dominacie ... na CRT jest podobnie ale nie aż tak intensywnie). Plazmy też mają zalety i wiele wad ... podobnie jak LCD. Najlepiej pooglądać (po uprzednim ustawieniu) a nie "to jak czytam to obraz na xxx jest : ggg" Edytowane 24 Września 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 @Kyle spokojnie Waszmość ;) . Mówiłem, iż w tych tematach jestem noobem. W takim razie co Byś wybrał wg siebie. LCD czy plazmę? Jeżeli Możesz to podaj jakiś model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 @Kyle spokojnie Waszmość ;) . Mówiłem, iż w tych tematach jestem noobem. W takim razie co Byś wybrał wg siebie. LCD czy plazmę? Jeżeli Możesz to podaj jakiś model. Przy budżecie 2,5 tys. nie wiem co bym wybrał. Dla siebie celuję w lepsze LCD (Samsung B650) ... ale nie skreślam plazm (Panasonic G10). Jednak praktycznie dla mnie lepsza będzie raczej matryca LCD (po zsumowaniu plusów i minusów). Plazmę miałem tę na myśli: http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=4339 ... mniejszych nie widzę z tej serii (może źle patrzę ;) ) Z LCD B650 jest większy zakres rozmiarów (od 32" ... ale 32" to trochę mało ... przyzwoitość nakazuje minimum 37" a lepiej więcej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 O Chłopaku, to Żeś poleciał. Na żaden mnie nie stać, nawet przy 37". 32" jest jak lokata - bez sensu. TY Będziesz używał TV podłączonego do kompa pewnie. Jeżeli mój będzie służył tylko do oglądania telewizji i filmów, to dalej LCD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 O Chłopaku, to Żeś poleciał. Na żaden mnie nie stać, nawet przy 37". 32" jest jak lokata - bez sensu. TY Będziesz używał TV podłączonego do kompa pewnie. Jeżeli mój będzie służył tylko do oglądania telewizji i filmów, to dalej LCD? Nie mam zamiaru podłączać TV do PC ;) Dam może taką radę - idź do salonu i spokojnie pooglądaj ... poproś o pilota , wejdź w menu zaawansowane, wyłącz kontrasty dynamiczne i filtry "grzebieniowo-rozbryzgujące", na LCD zmniejsz wyraźnie moc podświetlenia (domyślnie ustawioną na oczoje....) ... poproś o przygaszenie w miarę możliwości światła ... później o rozświetlenie w ramach symulacji nasłonecznionego pokoju ... nie wiadomo co Tobie bardziej będzie odpowiadało ... ja wolę LCD ale plazmy też mają zalety których lekceważyć nie można i jeśli kupisz plazmę to nie będzie to błędem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Pójdę i pooglądam, tak jak mi Radzisz. Dopiero później będę pisał. Powiedz mi jeszcze czym takim się wyróżnia pokrótce seria G10 Panasonica od innych plazm i B650 w segmencie LCD i możemy iść spać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Samsung B650 oparty jest na najnowszych PVA, wyróżnia się świetną czernią, dobrym czasem reakcji, ma 100HZ z dobrym procesorem obrazu (w LCD ważna rzecz - można wiele rzeczy dostroić). Panasonic G10 jest oparty na najnowszej generacji G12 co daje większy kontrast (statyczny), lepszą jakość obrazu ruchomego itd. itd. ... zawsze nowsza generacja matrycy/PDP przynosi pozytywne skutki. To chyba najtańsza plazma z rozdzielczością 1080 linii obrazu ruchomego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 powiem tak, mama ma LCD ja plazmę. telewizję mamy z kablówki podzieloną na 3 tv, radio i neta. jakośc w plaźmie jest zdecydowanie lepsza. posiadam Panasonic TX-P42S10E. uzywany z xboxem 360 działa fajnie, ~5h grania nie pozostawia na ekranie odbić obrazu itp. zadziwiła mnie jakośc obrazu z kablówki, jest naprawdę dobry! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 powiem tak, mama ma LCD ja plazmę. telewizję mamy z kablówki podzieloną na 3 tv, radio i neta. jakośc w plaźmie jest zdecydowanie lepsza. posiadam Panasonic TX-P42S10E. uzywany z xboxem 360 działa fajnie, ~5h grania nie pozostawia na ekranie odbić obrazu itp. zadziwiła mnie jakośc obrazu z kablówki, jest naprawdę dobry!LCD często jest znacznie dokładniejszy i z jednej strony bardziej pokazuje artefakty marnego obrazu a z drugiej pokazuje lepiej detale przy FullHD. I pytanie - oglądasz PAL 4:3 w letterbox (pasy po bokach) czy rozciągnięty na cały ekran (jajowate głowy - osobiście nie trawię takiego obrazu zupełnie). Przy plazmach pasy nie są zwykle czarne aby ekran wypalał się równomiernie (aby w środku po latach oglądania 4:3 nie było bardziej wypalone) ... na LCD tego problemu nie ma ... pasy mogą być czarne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 oiglądam niekiedy w proporcjach 4:3. po bokach mam opcje żeby ustawić odcienie szarości, min/max/lub tylko czarny. więc problem wypalania boków czarnymi pasami zoistał jakos wyeliminowany. na lcd jest znacznie więcej smug, oglądanie meczu lub F1 to masakra :(, przy paźmie jest już znacznie lepioej i geba się cieszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) na lcd jest znacznie więcej smug, oglądanie meczu lub F1 to masakra :(To jest w takim razie gniot nie LCD ... albo zupełnie źle ustawiony. ps. ma ten LCD przynajmniej regulowane 100 Hz ? Edytowane 25 Września 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 To chyba najtańsza plazma z rozdzielczością 1080 linii obrazu ruchomego. Wcale nie. Tańszy jest np. ten Panasonic, którego posiada @GRANDMASTER. @GRANDMASTER Napisz Przyjacielu Drogi coś więcej, skoro Posiadasz ten model. Jakie wrażenia z oglądania filmów? Minusy tego TV? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) jasne że nie ma, gadamy o tv z niżeszj półki cenowej. miał być do seriali. pisze to co widzę i porównałem. przed zakupem z tego co czytałem plazma lepiej radzi sobie ze słabym kablówkowym sygnałem, i tak faktycznie jest w mim przypadku edit: minusy: wieczorem jak jest cisza słychać przy jasnych scenach delikatny pisk...nie wiem jak to nazwać. podobno tez głośniki są do bani, mi osobiście one wystarczają. pilot duży, mało poręczny. parę kluczowych funkcji schowanych w menu. plusy: jakość obrazu z kablówki, automatyczna regulacja jasności do otoczenia (jasny pokój-świeci jaśniej, noc - ściemnia się cała matryca). może już tą funkcję mają wszystkie TV. dla mnie to nowość. w zimie na pewno będzie robił za dodatkowy grzejnik ;) Edytowane 25 Września 2009 przez GRANDMASTER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Wcale nie. Tańszy jest np. ten 3373292[/snapback] jasne że nie ma, gadamy o tv z niżeszj półki cenowej. miał być do seriali. pisze to co widzę i porównałem. przed zakupem z tego co czytałem plazma lepiej radzi sobie ze słabym kablówkowym sygnałem, i tak faktycznie jest w mim przypadku Fakt że lepiej sygnał z kablówki, szczególnie w tańszym segmencie wygląda na plazmach (lepiej maskowane są zniekształcenia). Edytowane 25 Września 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Wcale że tak ;) http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=4380 Rozdzielczość obrazu ruchomego: 900 linii Właście poczytałem trochę o tej rozdzielczości obrazu ruchomego i wynika z tego, że jest to raczej efekt niezauważalny (placebo ;) ), a włąściwie wymysł Panasonica... Tak jak w LG kontrast 300000...:1. Edytowane 25 Września 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Właście poczytałem trochę o tej rozdzielczości obrazu ruchomego i wynika z tego, że jest to raczej efekt niezauważalny (placebo ;) ), a włąściwie wymysł Panasonica... Tak jak w LG kontrast 300000...:1. Można to sprawdzić ... podłączając do PC i poruszać spreparowaną siatką. Smużenie LCD Samsung B651 vs. plazma Panasonic G15 http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...2=6364&ph=2 I rozdzielczość: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=6364&ph=18 Edytowane 25 Września 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Można to sprawdzić ... podłączając do PC i poruszać spreparowaną siatką. Smużenie LCD Samsung B651 vs. plazma Panasonic G15 http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...2=6364&ph=2 I rozdzielczość: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=6364&ph=18 Czyli Podłączając do PC można to dopiero zauważyć? To Chcesz Powiedzieć...?:) Dzięki za porównanie. Zapomniałem o tym serwisie. Widać dokładnie różnice między LCD, a plazmą. Plazma - blurowatość na 1080p i nieco postrzępione krawdzie. LCD - szczegółowość i mniejszy czas reakcji. Ogólnie to odechciewa mi się już tych TV. Plazma będzie wyglądała lepiej teraz. W dzisiejszych czasach. LCD za to bardziej przyszłościowy. Gdy zagości już HD i BR pokaże co potrafi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Czyli Podłączając do PC można to dopiero zauważyć? To Chcesz Powiedzieć...?:)Uwydatnić. Dokładnie określić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) @Kyle. Może i Widziałeś. Jęzęli jednak nie, to polecam zweryfikować opinie gościa o nicku "kiki". Testował on serię S10 i G10 Panasa (niestety do samego testu nie mam dostępu - płatny): Oto wątek Wg niego różnic nie ma wielkich. A na pewno nie w czerni. Ogólnie dokładanie 900 zł (w przypadku 42") do G10 nie ma zbyt sensu. Nie za tą cenę. Edytowane 25 Września 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 To nie tak, chodzi o to, że podświetlenie w LCD widać czasem w tańszych modelach na ekranie na czarnym tle, nie na ścianie. A i ta czarna czerń w plazmach to też nie do końca tak. Jest ciemno, jasne, ale jak w nocy na Panasonicu PV80 mam czarny ekran to widzę, że jest włączony. Czarno robi się dopiero po wyłączeniu tv :) To tak tylko żeby jasność była, że ktoś napisał, że jest czarno a wcale nie jest. Prawdziwą czerń widziałem tylko na plaźmie Pioneera. Samsung B650 oparty jest na najnowszych PVA, wyróżnia się świetną czernią, dobrym czasem reakcji, ma 100HZ z dobrym procesorem obrazu (w LCD ważna rzecz - można wiele rzeczy dostroić). Ponoć Samsungi z serii B mają sporego input laga, ale może tylko niższe modele. Zobacz jaką opinię znalazłem, przeglądając forum ps3site W MM obok siebie stał B350 (a może to był450?) i Funai LT7m32bb i muszę powiedzieć, że Funai wyglądał ciekawiej. Ja mam teraz dylemat kupić jakiś TV do sypialni i Funai wyszedł na prowadzenie. Obraz trochę jaśniejszy niż na Samsungu, czerń podobna za to kontrast lepszy (więcej widać czarnych detali). Ponadto 2xhdmi i możliwość zawieszenia na ścianę za 1260 pln w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...