psz3mo Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Plazmę miałem tę na myśli: http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=4339 ... mniejszych nie widzę z tej serii (może źle patrzę ;) ) Z LCD B650 jest większy zakres rozmiarów (od 32" ... ale 32" to trochę mało ... przyzwoitość nakazuje minimum 37" a lepiej więcej) Dobrze patrzysz. G10 w plazmie występuje od 42", a 32" i 37" to LCD. @bajtelo Sam szukałem kilka tygodni temu lcd: do 37", 100HZ, fullHD, mpeg4, dobry dźwięk, za ~2700zł. Zapytałem na hdtv i tam polecili mi Panasonica G10, 37". W moim przypadku dodatkowym kryterium wyboru była obrotowa podstawa (tv stoi na dłuższej ścianie pokoju), co ten model posiada. Szczerze powiem, że zdecydowałem się właśnie na niego i wcale nie żałuje 500zł dopłaty, telewizor w internetowym sklepie 'Euro rtv' kosztował mnie w promocji 3160zł (na półce stał za 3700, a w MM i Saturnie = 3999zł). Teraz jest troche tańszy, w sklepie internetowym kosztuje 2890zł. Jeśli możesz to dopłać, bo warto, a jeśli nie to rozważ zakup telewizora na raty - 30x0%, bez ubezpieczenia. Jedyny minus to wspominany pilot. Przez możliwość sterowania innymi urządzeniami panasonica (viera link) jest dość spory, ale ma duże klawisze. Do części funkcji trzeba dotrzeć przez menu, ale nie jest to raczej skomplikowane. W domu mam też 32" lcd samsunga i pomimo tego, że ma więcej funkcji to dla mnie wygodniejszy jest ten od G10. Edytowane 29 Września 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Co do LCD/Plazma odwieczne problemy. Plusy plazmy: - czarniejsza czerń bo "piksel" nie odpalany nie świeci, - żywsze kolory, - nieograniczone kąty patrzenia. - lepszy obraz na sygnale SD Minusy plazmy: - odbijające się światło w ekranie (jak masz na przeciwko okno to tylko rolety pomogą bo nie da się oglądać), - pływające piksele jak film jest kiepskiej jakości. - wypalanie się poszczególnych miejsc na ekranie. Plusy LCD: - brak odbić światła (czy dzień czy noc obraz idealnie widać), - lepszy obraz w fullHD Minusy LCD: - kąty marne (mówmy realnie o cenach do 2500zł), - czarny nie jest do końca czarny bo piksel zawsze się świeci i jest jedynie przykryty, - brak szyby ochronnej Z tych powyższych zestawień plusów i minusów wybrałem plazmę bo nie miałem za wiele gotówki. Plazmę oczywiście Panasonica bo w relacji cena/jakość powalały w sklepach (oczywiście musowo pooglądaj jak się to świeci zanim kupisz). I rada - jeżeli nie masz konsoli 3gen czy BlueRay to nie pchaj się w FullHD bo stracisz tylko kasę. Do Kyle. Pasy w plazmie możesz mieć różnego odcieniu od białego do czarnego ;) (jeżeli chodzi o pasy przy 4:3) Edytowane 29 Września 2009 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Pasy w plazmie możesz mieć różnego odcieniu od białego do czarnego ;) (jeżeli chodzi o pasy przy 4:3)Tylko czy na tych czarnych pasach wypalenie będzie podobne do centrum ekranu ? - nie jest to możliwe. Ale fakt że wielu użytkowników TV plazmowych 16:9 wyświetla zawartość 4:3 na max ekranu i problem ich nie dotyka ... a ogromne zniekształcenia proporcji mają gdzieś :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Tylko czy na tych czarnych pasach wypalenie będzie podobne do centrum ekranu ? - nie jest to możliwe. Ale fakt że wielu użytkowników TV plazmowych 16:9 wyświetla zawartość 4:3 na max ekranu i problem ich nie dotyka ... a ogromne zniekształcenia proporcji mają gdzieś :blink: :blink: Plazma ma ten minus o którym zapomniałem wspomnieć przy wymienianiu w poprzednim moim poście (zaraz będzie edit), że się "wypala". Jeżeli oglądalibyśmy przez pół roku tylko i wyłącznie 4:3 z pasami białymi no to później będzie kibel na ekranie. Oczywiście nikt raczej nie korzysta z opcji oglądania 4:3 i wolą rozciągnięte głowy. Ja również tego nie cierpię i staram się omijać takie programy/filmy. Jeżeli już coś interesującego leci to wolę obciąć nieco z góry i pół znaczka TV na zoom 1 ;) Jest to oczywiście półśrodek, który dotyczy wszystkich TV 16:9 czy to LCD czy plazma i dopóki telewizja nie przejdzie ostatecznie na sygnał 16:9 dopóty takie zniekształcenia będą się objawiały. Edit. Spójrz na ten TV - 42 cale, FullHd, Philips - http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-...2pfl5604h.bhtml Edytowane 1 Października 2009 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Sam zakupiłem plazme panasonica 42cale model TX-P42U10E za 2490 zł w Euro RTV AGD i jestem zadwolony. Obraz jest bardzo ładny, kolory w trybie dynamicznym są przepiękne (szybcy i wściekli w full HD - karoseria samochodów daje niezapomniane wrażenia :) jak dla mnie wada tego modelu to tylko 2xHDMI :/ Gry w 1366/768 działają i wyglądają super :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) @bajtelo Sam szukałem kilka tygodni temu lcd: do 37", 100HZ, fullHD, mpeg4, dobry dźwięk, za ~2700zł. Zapytałem na hdtv i tam polecili mi Panasonica G10, 37". W moim przypadku dodatkowym kryterium wyboru była obrotowa podstawa (tv stoi na dłuższej ścianie pokoju), co ten model posiada. Szczerze powiem, że zdecydowałem się właśnie na niego i wcale nie żałuje 500zł dopłaty, telewizor w internetowym sklepie 'Euro rtv' kosztował mnie w promocji 3160zł (na półce stał za 3700, a w MM i Saturnie = 3999zł).No dobra. PO tygodniu bez dostępu do neta powracam. @psz3mo Na HDTV tak samo piszą, iż nie ma za dużej różnicy pomiędzy serią S10 a G10 Panasa... Przeleciałem sporo wątków na ten temat, ale jeżeli Możesz mi wskazać jakieś wątki do poczytania to będę wdzięczny. Kolejną sprawą jest, jak najlepiej oglądać TV analogową na plazmie, by uniknąć tzw."duchów" po po jakimś czasie oglądania. Chodzi mi o to jaki ustawić format obrazu by był bez pasów i miał akceptowalne proporcje? 4:3 + zoom 1? Zadowala taki obraz? Oglądałem też trochę TV przez dosłownie chwilę w sklepie. Wolę obraz plazmy... LCD dla mnie to nic szczególnego... Chyba, że to obraz FullHD. Edytowane 1 Października 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Ja niestety musze się rozstać z moją starą plazmą. Natywna rozdzielczość to 1024x720. O ile filmy HD i gry na X360 wyglądają bardzo dobrze, to FullHD i podłączanie PC nie wchodzi w grę. Brak tej ostrości co trzeba. Kto będzie chętny niech śledzi Giełdę. Wkrótce wystawie ją na Allegro. Plazma nadaje się idealnie do cyfrowej TV i obrazu w HD Ready. Edytowane 1 Października 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 mam model s10. przy proporcji 4:3 ustawiam boki nie czarne tylko szare na max. fakt może nie ogląda się za dobrze z szarością boczną jednak jest to jakiś sposób na równomierne wypalanie się tv. kupując tv zakładam że ma mi on slużyć ~10 lat ;) . optymista? zobaczymy, do tej pory średnia życia tv w moim rodzinnym domu była 15 lat :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 @GRANDMASTER Można ustawić osobno czerń bocznych pasów i właściwego obrazu...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Co do tych pasów, to mam pytanie. Nie ma tam opcji zoom? Ja mam LCD w Full HD i jak jak dam 4:3 to mam pasy, jak dam widescreen to mam jajogłowych, a jak dam zoom to jest w miarę ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 obraz masz normalnie w proporcjach 4:3 a boczne pasy ustawiasz na: czarne, szare max, szare śr, szare min. oczywiście jak zmieniasz jasność pasów to obraz pozostaje bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...