trilan Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Witam, mam problem na swoim laptopie HP Pavilion dv5-1160ew wyskoczył mi bad sector i chciałem odpalić mhdd, niestety program ten nie wykrywa dysku twardego. Nie mam pojęcia co robić ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Jak rozumiem dysk PATA, a nie SATA ? (SATA możnaby wymontować i spróbować zamontować w zwykłym komputerze, bo MHDD nie widzi dysku z powodu ubogiego BIOSu pewnie) Jakiej firmy dysk twardy ? Może poszukasz na stronie producenta jakiegoś softu do usuwania bad sectorów (seagate/maxtor ma seatools). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Thomas halo ... mamy 09 rok a nie 06-07 zeby jeszcze pata była... Trilan w biosie jest włączone na "sztywno" AHCI i niestety MHDD nie widzi dysków w tym trybie. Jesli masz komputer stacjonarny to wyciagnij dysk z niego i podłacz pod kontroler SATA w nim ( wszytkie złacza sa zgodne elektrycznie nic sie nie stanie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trilan Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Zorientowałem się, że mam WDC wd3200bevt-60zct1 firmy Western Digital która z tego co się zorientowałem posiada program Data Lifeguard Diagnostic for DOS (CD) były też inne ale system mi się nie wiesza po jakimś czasie po włączeniu a stacji dyskietek w laptopie nie mam, więc wypaliłem obraz CD na DVD. Jednakże program się włącza i wyświetla error: NO DRIVE FOUNDERROR/STATUS CIDE: 0120Hit ANY KEY to continue ... Po kliknięciu wychodzi do dosa i klapa ... EDIT: ok Edytowane 24 Września 2009 przez trilan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trilan Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Mam jeszcze pytanie, na dysku mam partycje recovery z ktorej moge zainstalowac legalnego windowsa. Co z nia zrobic zeby zachowac, skopjowac dane, skopjowac cala partycje (image)? Program sprawdzil dysk i z tego co sie orientuje chce go wyzerowac bo naprawa pociaga za soba utrate wszystkich danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Zrobic obraz tej partycji teraz jest pytanie czy tam tez nie ma zlych sektorow(nie powinno ich byc). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Zrob tak : Wciskasz F4 Strzałka podswietlacz ERASE Wciskasz RAZ enter na ON i wciskasz F4. Usunie to tobie Bady..zostawiajac wszystkie dane w spokoju ( testowane na kilku dyskach ) Przypadkiem nie wpisz w lini komend erase i nie wcisnij 2X ENTER bo bedzie pa pa dane.. Ostatnio tak robiłem na swoim dysku z 2 sektorów z UNC jeden został remapowany 2 przesuniety do kolejki remapowania. Remapu nie robiłem bo 26 sektorów <150ms to nie tragedia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trilan Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Już usunąłem połowę danych więc za daleko zaszedłem, żeby wrócić :) Powiedzcie mi tylko jak wygląda takie zerowanie, mam 2 partycje normalna i tą recovery. Zrobię sobie backup partycji ale jak będzie wyglądał dysk po zerowaniu? Nadal będą partycje ale bez żadnych danych? Czy zostawi mi to dysk w stanie surowym i będe musiał robić formatowanie i partycjonowanie. Jeżeli zniszczy mi to partycje, to jak mogę zrobić backup tej partycji RECOVERY, żeby była w takim stanie jakim była? Nie jestem obeznany w tym temacie, raz tylko robiłem backup norton ghoust'em więc prosił bym o szczegółowe wytyczne Z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Jesli zrobisz tak jak ci napisałem wyzej ( tylko wymazywanie wolnych sektorów/ badów ) to dane zostana na swim miejscu ! AAM czyli Automatic acoustic management inaczej zarządanie głosnoscia głowic dysku ( im głowica wolniej się porusza tym jest mniejszy chrobot ) np program do ustawiania AAM : hitachi feature tools. Oczywiscie wyjacego łozyska /wibracji dysku ten program nie zmniejszy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 A nie masz przypadkiem tego laptopa na gwarancji?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trilan Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Mam, ale na gwarancji zazwyczaj długo trzymają a ja nawet bez dysku sobie odpalam Ubuntu Live z USB i wszystko lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...