Schumacher Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Witam! Planuje podkręcić swój sprzęt ale mam pewien problem. Posiadam płytę Asus P5QL-E, Intel Core2Duo E8400, chłodzenie CPU Asus Triton 70 oraz pamięci Patriot. Mnożnik w tym procesorze to 9, a standardowa wartość zegara 3GHz. U mnie po odpaleniu cpu-z wyskakuje natomiast, że mnożnik jest 6 a zegar 2GHz. Nie potrafię wyłączyć tej opcji. Prawdopodobnie uniemożliwia mi dalsze podkręcanie procesora. Proszę o poradę jak to wyłączyć i wskazówki jak dalej podkręcić procesor, ponieważ w tej kwestii jestem raczej laikiem i nie chce spalić części. Pozdrawiam Hubert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Musisz w biosie wyłączyć SpeedStep. Konkretnie przełączyć opcje EIST na disabled i najlepiej ustawić mnożnik na sztywno 9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schumacher Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Musisz w biosie wyłączyć SpeedStep. Konkretnie przełączyć opcje EIST na disabled i najlepiej ustawić mnożnik na sztywno 9. Znalazłem SpeedStep i wyłączyłem. Ustawień mnożnika i EIST nie znalazłem. CPU-Z dalej pokazuje mnożnik 6. :unsure: Czy jest jakaś inna możliwość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...