m_lesiu Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Założyłem temat gdyż ciężko znaleźć jednoznaczne wyniki dla nowej rewizji Black z talerzami 500GB, szczególnie jednotalerzowym modelu 500GB. Póki co, mamy test od usera Sto: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3343291 Wygląda na to że wydajność jest identyczna względem serii Blue, przynajmniej w testach syntetycznych pokroju HD Tune Pro czy HD Tach. Zastanawiam się czy w praktyce, drugi kontroler I/O zamontowany w "Czarnym" oraz dodatkowe 16MB buforu są warte dopłaty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 no wlasnie, gdzie kupic WD na 500GB talerzach, ktos ma moze sprawdzony sklep, potrzebuje 2x1TB do Raida i czekam na te WD-ki... wogole sa juz w sprzedazy Black-i na 500GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Jak widać blacki tak,, nie widziałem jeszcze info o blackach 1TB 2 talerzowych ,, a szukałem. I takk się zastanawiam czy by sobie nie strzelić 2x500 + obecny 640 aaks na magazyn i swpa... powinno to ładnie latać a koszt niższy niż sensowne ssd 30GB n który wejdzie 2 os i jedna gra ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 m_lesiu jak zakładasz temat to byś chociaż sie postarał o testy wersji 2TB, które są dostępne w sieci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_lesiu Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 No to już mogłeś wrzucić, jeśli masz jakieś pod ręką :P W sumie na razie skupiłem się na modelu 500GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Rozczarowala mnie ta 500GB na talerzach 500. Mowiac wprost - porazka. Lesiu , jesli sie zgodzisz to dalbym wyniki z AAKS Blue 640 , a jak wiemy ten ma talerze 333GB. Patrze na te wykresy z linka i robi sie lekko smiesznie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 A czemu dyski WD są takie drogie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Rozczarowala mnie ta 500GB na talerzach 500. Mowiac wprost - porazka. Lesiu , jesli sie zgodzisz to dalbym wyniki z AAKS Blue 640 , a jak wiemy ten ma talerze 333GB. Patrze na te wykresy z linka i robi sie lekko smiesznie :| ke ? mam aaks'a i to co widzę tutaj jest lepsze. No nie ma średniego odczytu 150MB. Ma taki jak inne dyski 500GB/tlerz i najlepszy czas dostępu. Do tego black zapewne rozwali wszystko inne w testach reali-life. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_lesiu Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Firekage, możesz wrzucić :) Co do wydajności. Popatrzcie co wyprawia Samsung F3. Średni odczyt 110-115MB, min 80MB a max 145. Liczyłem że najnowszy Black właśnie będzie oferować coś takiego, jednocześnie z niższymi czasami dostępu a póki co wychodzi że jest chyba na poziomie AAKS, a więc około 15% do tyłu z transferami. Oczywiście nie tylko to się liczy ale chyba na chwilę obecną więcej danych nie mamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Pytanie gdzie czarną 500-tke z jednym talerzem można dostać w tej chwili??? Wszędzie gdzie pytam otrzymuje odpowiedź, iż nie wiedzą kiedy będą dostępne. Edytowane 25 Września 2009 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) ke ? mam aaks'a i to co widzę tutaj jest lepsze. No nie ma średniego odczytu 150MB. Ma taki jak inne dyski 500GB/tlerz i najlepszy czas dostępu. Do tego black zapewne rozwali wszystko inne w testach reali-life. Popatrz na mojego AAKS : Firekage, możesz wrzucić :)Dziekowac ;) quick long HD tach Dodam , ze ten dysk kosztuje w Proline 195 za 640GB , a WDki Black maja o "140" GB mniej , a i cena nie porywa. Z tego co widzialem na linku powyzej to BLACK ma do 108MB , moj ma do 103. 500 vs 640 , 500 vs 333. Nie wyglada to za rozowo. Samsung kosi konkurencje , generalnie 12 tez. Ps - aam wlaczone. Edytowane 25 Września 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Pytanie gdzie czarną 500-tke z jednym talerzem można dostać w tej chwili??? Wszedzie gdzie pytam otrzymuje odpowiedź iż nie wiedza kiedy będą dostępne.2 dni temu jeden gość dostał przesyłkę z Komputronika (cały komp z monitorem nawet) -> w zestawie był Black na jednym talerzu. Małe sklepy, w których pojedyńcze sztuki mogą leżeć miesiącami pewnie mają jeszcze wersje na 2 talerzach, tam gdzie magazyn uzupełnia się raz w miesiącu już dawno są nowe rewizje. Powinieneś zapytać się czy mają dysk o takich a takich oznaczeniach - tylko tu jest problem, bo w danych produktu sklepy wpisują często tylko początek oznaczenia (albo co śmieszniejsze: swoje własne :lol: ). Pytając więc o model zmuszasz gościa żeby ruszył dupsko od kompa, poszedł do magazynu i naocznie przekonał się co sprzedaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Wiele razy było mowione Firekage nie samymi transferami liniowymi żyje człowiek... Co np w przypadku 12 od Sega jest tego odzwierciedleniem gdzie dostaje baty od 333/talerz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Przy czym wersja Black 2TB(talerz 500GB) nie odstaje już od konkurencji i robi 119mb/s. No chyba, że większa ilość talerzy je jakoś przyspiesza? Opieram się na podstawie dwóch solidnych recek. Z resztą "test" pięćsetki Black na forum jest tylko jeden, a wolałbym zobaczyć coś więcej na nowszym kontrolerze jeśli to coś w ogóle da. Najlepiej bezpośrednie porównanie z innymi. @Firekage ten AAKS jest na pewno ma dwóch talerzach? kiedy go kupiłeś? Edytowane 25 Września 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) @Firekage ten AAKS jest na pewno ma dwóch talerzach? kiedy go kupiłeś? 640GB. Nie moze byc na 1 ;) Kiedy? Ma na sobie 3000h. Edytowane 25 Września 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 (edytowane) No rzeczywiście nie może :wink: Pytanie miało brzmieć:"ten AAKS jest na pewno ma dwóch talerzach 333GB?" Z tym, ze widzę to inaczej i wg mnie ten Twój wynik jest dość wyjątkowy... Edytowane 26 Września 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 (edytowane) No rzeczywiście nie może :wink: Pytanie miało brzmieć:"ten AAKS jest na pewno ma dwóch talerzach 333GB?" Z tym, ze widzę to inaczej i wg mnie ten Twój wynik jest dość wyjątkowy... Na dwoch identycznych dyskach , ktore sprawdzalem w odstepie ponad polrocznym? Na dowch dyskach z identycznym firmwarem? Edytowane 26 Września 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Z tym, ze widzę to inaczej i wg mnie ten Twój wynik jest dość wyjątkowy...w czym jest taki wyjątkowy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 (edytowane) Wiesz, ta psychiczna bariera przekroczenia 100mb/s. Wydaje mi się, że rzadko który 333gb/talerz tyle robił, ale mogę się mylić... Na dwoch identycznych dyskach , ktore sprawdzalem w odstepie ponad polrocznym? Na dowch dyskach z identycznym firmwarem?Wydawało mi się, że robią poniżej 100mb/s, ale najwidoczniej wygląda to lepiej. Jakby nie było nadal czekam na jakieś nieprzypadkowe testy nowych WD na talerzach 500GB i o takiej samej pojemności dysku. Benchmarki niestety potrafia zmylić Edytowane 26 Września 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 no to aaks do porównania, pełny. no trochę inny wynik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Lekki zastój w temacie a tymczasem u dystrybutorów ponoć oficjalnie miały być wd-eki z dużym talerzem dostępne. Moe ktoś ju wie coś więcej na ten temat? I jak z dwu talerzową terówka bo niezmiernie mnie interesuje ten dysk. Ot potrzebuję dysku między innymi na system a do samsungów mimo ich osiągów jakoś zaufania nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_lesiu Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Zastój, bo nie wiadomo jak to w końcu jest. Wysłałem ostatnio maila do WD no i nie dali mi jednoznacznej odpowiedzi (tzn. gość z którym korespondowałem ma zrobić rozeznanie i ewentualnie dać znać). Ja z kolei nie chcę siać paniki i pisać "nie ma"...dlatego też na razie czekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 No to mamy pierwszego oficjalnego przedstawiciela nowej serii na 500GB talerzach. 2TB WD2001FASS jego pierwszy test - LINK Pod względem wydajności wygląda to naprawdę nieźle. Miejmy nadzieje że mniejsze modele odziedziczą wydajność będąc jednocześnie cichszymi. Bo to wydaje się jedyną wadą tego 2 terabajtowca (no może jeszcze spore zużycie prądu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 (edytowane) Test na pcper był znacznie wcześniej :wink: A co do wersji o mniejszej pojemności to podobno nadal nie ma pewność i w przypadku Blacka 500GB ryzyko jest największe, bo one były na talerzach 250GB... Edytowane 1 Listopada 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Ryzyko czego? Że się w ogóle ukażą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Nadał nie ma pewności, ze wszystkie obecnie sprzedawane są na talerzach 500GB. Nie dawano na konkurencyjnym forum ktoś kupił i żalił się na niski transfer w okolicach 80MB/s, co by tylko potwierdzało, że to stare wersje 250GB/talerz. W przypadku wersji 640GB już takiego ryzyka nie ma, bo nawet jak nie trafisz na 500GB/talerz to i tak 320GB/talerz zapewnia imo zadowalającą wydajność dysku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Nie dawano na konkurencyjnym forum ktoś kupił i żalił się na niski transfer w okolicach 80MB/s,Rayfe. Kupil to i mial nie okolo 80, a cos do 70MB/S. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 No dobra, ale czy to był 00L3B2? Sprawdzałem w sumie 4 szt (w tym 2 swoje) i wszystkie miały takie same wyniki - nieco ponad 90MB/s avg odczyt liniowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 No dobra, ale czy to był 00L3B2? Sprawdzałem w sumie 4 szt (w tym 2 swoje) i wszystkie miały takie same wyniki - nieco ponad 90MB/s avg odczyt liniowy.Tak, dokladnie. Mial wlasnie ta wersje ,a odczyty : Oto blue w akcji: A oto black...: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 To może dopiero mają zamiar wprowadzić oficjalnie z nowym oznaczeniem. Ja w każdym razie nikomu 500ki nie polece i wciąż "wciskam" 640ki. Te przynajmniej ok 100MB/s trzymają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...