Gość <account_deleted> Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Tak, dokladnie.No to chyba jakieś jaja są. Ja miałem takie wyniki jak pan Sto, poza tym zanim je kupiłem sprawdzałem też info na necie i wielu ludzi już dawno zauważyło że 00L3B2 jest "za szybki". Może jednak nie wszystkie są takie same, albo pan Rayfe ma niesamowitego pecha (wykres niezbyt normalny na początku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CELK Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) W przypadku wersji 640GB już takiego ryzyka nie ma, bo nawet jak nie trafisz na 500GB/talerz to i tak 320GB/talerz zapewnia imo zadowalającą wydajność dysku :wink:Jak z 640 gb na jednym talerzu bo czekałem ale jakoś sie nie pojawiały to kupiłem normalne czyli dwu talerzowy sformatowane pierwsze 50-pare gb, ale to chyba nie ma znaczenia dla testu najwyraźniej B-) podziewałem sie większej różnicy w porównaniu do 320 aaks 2 talerze (braki 140 paru gb przez uszkodzenie kontrolerem na pci ) tzn partycie widoczne jako nie sformatowane. dysk systemowy. testowane na g31 jak to robi różnice Edytowane 4 Listopada 2009 przez CELK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Różnice robi mostek południowy a nie północny, na ICH9 i 10 AAKS dobija 100MB/s Jedno talerzowych 640-ek to jeszcze nie ma, przecież 500GB dopiero wchodzą i to jeszcze tak jakoś po cichu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CELK Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 No pisząc o g31 miałem właśnie na myśli ICH7. Czy robienie testu na nie sformatowanym obszarze (na blacku) rzeczywiście nie robi różnicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Różnice robi mostek południowy a nie północny, na ICH9 i 10 AAKS dobija 100MB/s Jedno talerzowych 640-ek to jeszcze nie ma, przecież 500GB dopiero wchodzą i to jeszcze tak jakoś po cichu. Wchodzą po cichu zależy u kogo. Seagate wypuścił swoje 500GB 1-talerzówki na początku roku, więc trochu czasu minęło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 No pisząc o g31 miałem właśnie na myśli ICH7. Czy robienie testu na nie sformatowanym obszarze (na blacku) rzeczywiście nie robi różnicy? Ty chcesz coś zrobić ale sam nie do końca wiesz co :wink: A to co Ci chodzi działa na każdym dysku, tylko nie rozumiem zbytnio jak można przeprowadzić test na nie sformatowanym obszarze dysk :blink: Na całym dysku się da, ale obszarze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Wchodzą po cichu zależy u kogo...No chyba o WD mowa skoro to watek o WD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Tak, dokladnie. Mial wlasnie ta wersje ,a odczyty ...To by oznaczało że nie można rozpoznać wersję 500 GB/talerz bez testu. Wyniki są jak z niecałkiem sprawnej wersji 250 GB/talerz. Średni odczyt 65 MB to mam w dysku 2.5" 160 GB/talerz HD Tune: WDC WD1600BEKT-00F3T Benchmark Transfer Rate Minimum : 40.3 MB/sec Transfer Rate Maximum : 83.0 MB/sec Transfer Rate Average : 64.6 MB/sec Access Time : 14.3 ms Burst Rate : 150.5 MB/sec CPU Usage : 2.7% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CELK Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) Ty chcesz coś zrobić ale sam nie do końca wiesz co :wink: A to co Ci chodzi działa na każdym dysku, tylko nie rozumiem zbytnio jak można przeprowadzić test na nie sformatowanym obszarze dysk :blink: Na całym dysku się da, ale obszarze?Napisałem w skrócie. No wiadomo, że testowany jest cały dysk, chodziło mi o to, że jak wchodzi na obszar nie sformatowany i tam robi pomiary to jak to może dawać jakieś wyniki, skoro tam nie jest określony system zapisywania danych. Edytowane 4 Listopada 2009 przez CELK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 ...chodziło mi o to, że jak wchodzi na obszar nie sformatowany i tam robi pomiary to jak to może dawać jakieś wyniki, skoro tam nie jest określony system zapisywania danych.Ależ jest, jak najbardziej, chociaż nie w każdym przypadku taki sam. Było wiele razy mówione, że tego typu programy całkowicie olewają system plików - może być jakikolwiek lub żaden - bo odczytywana jest niższa struktura organizacji danych, czyli bloki HDD lub ich emulacja w przypadku macierzy/pamięci flash. Mówiąc prościej: całkowicie pusty dysk, nawet bez partycji będzie miał takie same wyniki jak w 100% zapełniony pofragmentowany i zawirusowany hdd (o ile działające wirusy nie skaszanią pomiarów ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fine Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam Też kupiłem WD Caviar 500 Black jednotalerzowy ale mam coś slabe wyniki w HD Tune Pro Dysk oczywiście 00L3B2, data produkcji 07.10.2009, produkcja Made in Thailand Może mi ktoś powiedzieć co z dyskiem jest nie tak, że ma takie slabe wyniki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 wygląda na to że ma 2 talerze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Nigdzie oficjalnie ich nie ma bo jeszcze nie istnieją poza 2TB dyskiem... czytaj watek od początku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fine Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) W takim razie zakup WD Black 500GB to teraz loteria i nie wiadomo jaki się kupi czy 1-talerzowy czy 2-talerzowy Niby ten co kupiłem ma oznaczenie 00L3B2 oraz datę produkcji 07.10.09 a jest niestety 2-talerzowy Wniosek - nie kupujcie wd Black 500 bo nie wiadomo co się kupi a oznaczenie 00L3B2 nie oznacza wersji 1-talerzowej (ktoś na forum zapewnial że to gwarantuje wersję 1-talerzową). Prawdopodobnie ta "2" na końcu oznacza nr fabryki WD (0 - Malezja, 1 i 2 - Tajlandia) Edytowane 12 Listopada 2009 przez Fine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Dokładnie tak jest. Niestety. Ale pozostają wciąż świetne dyski na 333GB talerzach i WD nie ma się czego wstydzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Właśnie stałem się posiadaczem WD640AALS 32mb Cache i jestem naprawdę zadowolony HD TUNE 3.5 PRO: Min: 47,5 MB/s Max 113,5 MB/s Average: 88,9 MB/s Access Time: 12,1ms Burts Rate: 145,1 MB/s CPU Usage: -1,0% Seagate 250Gb 7200,11 wypada znacznie gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Bardzo miło, tylko czemu piszesz o tym w tym wątku? Tutaj jest właściwy wątek http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...0&start=300 Edytowane 22 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghostman Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 chciałbym się dowiedzieć od userów jak z głośnością pracy tych dysków. ostatnim razem wd miałem 5 lat temu i byłem z niego zadowolony. teraz mam samsunga i seagata i jeden chrumka dosyć głośno a drugi skrzypi. są też takie dźwięki w nowych wd'kach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Test 2TB, http://www.tomshardware.com/reviews/2tb-hdd-7200,2430-9.html jak 1TB i 500GB będa tej samej wydajności to WD pozamiata rynek! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Oj chyba nie na długo. 640GB talerze Seagate'a już powoli nosa zza drzwi wystawiają. 500GB miały premierę w styczniu, więc 640GB (nowe wersje barek 12) nie powinny mieć zbyt długiego poślizgu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Jeśli dla kogoś wyznacznikiem wydajności dysku jest HDTach to na pewno :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 To widocznie nie widziałeś żadnych testów. Konkurencja dopiero niedawno zaczęła wypuszczać swoje 500GB talerze i przeskakują wydajnościowo - oczywiście w zależności od tego co weźmiemy pod uwagę i nie mówię tu o samym transferze liniowym. Przy seagate z pewnością trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to jest prawie roczny dysk, a konkurencja ma swoje od max kilku miesięcy (Samsung i Hitajec). http://www.tomshardware.com/charts/2009-3....ntage,1017.html Jeśli Seagate ustawi czas wyszukiwania w 640GB na chociaż 13ms + zysk na transferze liniowym (jakieś 130MB/s w średnim powinno być) to konkurencja będzie w pupie ;) ;) Teraz trochę odskoczył najnowszy Black WD 2TB, ale to 4x500GB - długo nad nim pracowali i dopracowali :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 ktos cos wie na temat Blackow 500GB/1TB na 500GB talerzach? kiedy przypuszczalna premiera, bo juz mnie zaczyna denerwowac takie czekanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Na razie wiemy że wielu na nie czeka. I nic poza tym niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Na chwilę obecną to się chwalą nowymi Raptorami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenir Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Ja kupiłem końcem grudnia 2 x Wd Caviar Black WD5001AALS-00J7B1. Są to modele produkowane w Malezji w listopadzie i każdy z nich waży po 710g. Ciekawi mnie co oznacza ta końcówka 00J7B1 w oznaczeniu modelu blacków. Mam zrobionego raida 0 ze strapem 32, ale wyniki nie są zbyt powalające: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Niezbyt powalające, bo pewnie mają talerzyki 250GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenir Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Niezbyt powalające, bo pewnie mają talerzyki 250GB A myślałem zę są już te jednotalerzowe, a zmyliła mnie waga moich blacków - 710g . Te wcześniejsze rewizje z przed listopada ważą po 740g. Pewnie coś zmienili tylko w mechanice dysku a talerze dalej są 2x250. Ale mam 5 lat gwarancji i szybki czas dostępu a to też się liczy.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) To widocznie nie widziałeś żadnych testów. Konkurencja dopiero niedawno zaczęła wypuszczać swoje 500GB talerze i przeskakują wydajnościowo - oczywiście w zależności od tego co weźmiemy pod uwagę i nie mówię tu o samym transferze liniowym. Przy seagate z pewnością trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to jest prawie roczny dysk, a konkurencja ma swoje od max kilku miesięcy (Samsung i Hitajec). http://www.tomshardware.com/charts/2009-3....ntage,1017.html Jeśli Seagate ustawi czas wyszukiwania w 640GB na chociaż 13ms + zysk na transferze liniowym (jakieś 130MB/s w średnim powinno być) to konkurencja będzie w pupie ;) ;) Teraz trochę odskoczył najnowszy Black WD 2TB, ale to 4x500GB - długo nad nim pracowali i dopracowali :D Świetnie, 500 GB talerze też mieli jako pierwsi i skończyło się serią .12 która do udanych nie należała. Edytowane 12 Stycznia 2010 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 A myślałem zę są już te jednotalerzowe, a zmyliła mnie waga moich blacków - 710g . Te wcześniejsze rewizje z przed listopada ważą po 740g. Pewnie coś zmienili tylko w mechanice dysku a talerze dalej są 2x250. Ale mam 5 lat gwarancji i szybki czas dostępu a to też się liczy.:) Gwarancja gwarancją ale pod względem wydajności lepiej byś w tym wypadku zrobił kupując 2xF3 A trzeba było czytać forum przed zakupem to byś wiedział że szybkie sa tylko modele 640 i 1TB :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...