sliza Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 B-) Wykresy OK ale szkoda ze nie masz SATA3 :) raczej szkoda, ze testy nie na najnowszym kontrolerze Intela.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sszpila Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Zbyt dużo wrażeń póki co nie mogę opisać. Dysk jest podłączony i niesformatowany, czeka na instalacje systemu. Zamontowany jest w sankach na podkładkach gumowych, więc żadne drgania się nie przenoszą na obudowę. Jest dość ciężki jak na dysk twardy. W random access jest wyraźnie głośniejszy od mojego aktualnego dysku, tzn. Hitachi HDT725025VLAT80, ale z tym to się akurat liczyłem. Być może włączenie AAM trochę by go uspokoiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 no wlasnie, przydalyby sie testy porownawcze z wlaczonym i wylaczonym AAM - nie musza byc wszystkie, tylko te glowne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sszpila Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Testy z AAM zrobię po weekendzie. HDTune nie chce włączyć AAM, wywala błędem, będę musiał czymś niskopoziomowym to włączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Musi byc wydajniejszy o te kilka % B-) SATA2/3 co tylko do RAID ? ile % tego uzywa (w warukach domowych) ?? tym bardziej R0 przy czesto padajacych dyskach to troche ryzykowne ;) W rajdzie też nic nie daje bo dalej masz 1 dysk podpięty do jednego kanału ;) Sata 3 daje coś tylko przy najszybszych SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Nowe Blacki FAEX w Komputronik za jedyne 429 zl od 15 marca 2010 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 ale lol! jeszcze drozej niz na alledrogo - ciekawe, kto to im kupi za tyle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 ale lol! jeszcze drozej niz na alledrogo - ciekawe, kto to im kupi za tyle? łosie zawsze sie znajda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 komputronik to zdecydowanie najdrozszy sklep komputerowy w .pl - nie wiem, jakim cudem oni jeszcze funkcjonuja w dobie porownywarek cen etc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 WD Blue 1TB "sa" w comp4you po 310 zl :blink: Robil ktos w tym sklepie zakupy ?? na Opineo dobrze pisza a jak jest w praktyce ?? Z Komputronikiem....zalezy... wiadomo drogo ale jesli cos wychodzi nawet drozej o te 20 zl a jest mozliwosc odebrac w salonie i potem dostarczyc w razie awarii :unsure: ESC ma tylko salon w Gdansku niestety :huh: Np dysk czy mobo wole kupic u siebie na miejscu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Testy z AAM zrobię po weekendzie. HDTune nie chce włączyć AAM, wywala błędem, będę musiał czymś niskopoziomowym to włączyć Spróbuj CrystalDiskInfo komputronik to zdecydowanie najdrozszy sklep komputerowy w .pl - nie wiem, jakim cudem oni jeszcze funkcjonuja w dobie porownywarek cen etc Dlatego że oferują wysoką jakość usług, szeroki asortyment. Raczej nie ma z nimi żadnych problemów, ludzie często są skłonni płacić więcej za pewność firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 Taka ciekawostka :lol2: Western Digital Black 640GB 7200rpm 64MB cache SATAIII - 249 zl Ciekawy dysk i cena OK jak za SATA3 ale najlepsze ze jeszce nie ma opisu na stronie WD :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 Taka ciekawostka :lol2: Western Digital Black 640GB 7200rpm 64MB cache SATAIII - 249 zl Ciekawy dysk i cena OK jak za SATA3 ale najlepsze ze jeszce nie ma opisu na stronie WD :wink: To jedno talerzowiec jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCGustaw Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 To jedno talerzowiec jest ? Nie 2 talerze... moze bedzie mniej badow... 500GB/talerz to chyba jednak jest za duzo :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Możliwe, ze WD odświeża całą serię Blacków od 500GB do 2TB. Wszystkie pewnie będą miały 64MB cache oraz SATA 3. Z chęcią bym wymienił swojego Blue 640GB na nowego Blacka 500GB. Edytowane 26 Marca 2010 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) hehe Co do WD black 500 jedno talerzowe to nie tylko rozpoznaje się po 00L3B2.... teraz chyba ladują do nich 80% 2 talerzowe,w seri z "Z" są jedno talerzówki :P Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez atento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seweryn18 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) Ten WD Western Mój odnośnik - 249 zl tak ma 2 talerze ale talerze o gęstości 500 GB na jednym Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez seweryn18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CELK Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Czyli 1000gb przycięty oprogramowaniem czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seweryn18 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 "przyciętych" tak nie wiem w jaki sposób ale skoro są nowe talerze o większych pojemnościach aktualnie 500Gb na jednym to używa się ich we wszystkich pojemnościach począwszy od 160 ,to samo było w poprzedniej generacji 320 Gb talerz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 (edytowane) Własnie tak sobie patrzałem na sklepy jak jest z tą gwarancjią 5 LAT.... Wcale nie różowo... wszyscy w h... tną jedynie w komutroniku jest GW 5 altek reszta sklepów 36 miechów.. ( wiadomo moza wysłac do WD polska ale... ) P.s Testował ktoś czy w Blackach działa regulacja AAM ? Bo miał być test od Szpilla ale jakoś cicho... Edytowane 6 Maja 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew86 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) Witam, mam problem z dyskiem, coś z nim nie tak. Powoduje zawieszanie komputera. Wszystko było sprawdzane i na pewno to wina dysku. W HD Tune zakładka HEALTH pusta (SMART w biosie włączony). Niżej w linku zrzut z crystal info disk. System Windows 7 64 Jakieś propozycję ? jeszcze odczyty z Everesta dysku WD (system) i drugiego służącego za magazyn Dodaję jeszcze raport z Everesta: Darmowy hosting plików, zdjęć i obrazków - Hostuje.net Edytowane 12 Maja 2010 przez Matthew86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) Witam, mam problem z dyskiem, coś z nim nie tak. Powoduje zawieszanie komputera. Wszystko było sprawdzane i na pewno to wina dysku....i na pewno to wina dysku, bo? Kabel sata do wymiany. ;) Edytowane 12 Maja 2010 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Interista Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Też tak uważam. Na swoim złomie też miałem częste zwiechy bez żadnego powodu. Po wymianie kabla złom śmiga jak należy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew86 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Zmieniłem kabel, zobaczymy co będzie... A odnośnie dysków to rozumiem że z nimi wszystko w porządku ? Tego Caviara mam niecałe pół roku dopiero i nie chciałbym żeby w najbliższym czasie rąbnął, gdyż już przerabiałem ten temat :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 http://pclab.pl/news41879.html Ten WD6400AALX zapowiada się na ciekawy kąsek. Wydaje się mieć 1 talerz porównując wagę: http://www.wdc.com/wdproducts/library/SpecSheet/ENG/2879-701277.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sszpila Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Witam, po długiej nieobecności. Miałem zrobić test FAEX'a z włączonym i wyłączonym AAM, niestety, żaden soft, nawet polecany przez Was CrystalDiskInfo w wersji najświeższej nie był w stanie sterować AAM. Zachowywał się jak każdy inny program do odczytu SMART'a - nie odczytywał rozmiaru cache ani nie potrafił sterować AAM i innymi "bajerami" od zarządzania energią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Spróbuj Hitachi Feature Tool v2.12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 P.s Testował ktoś czy w Blackach działa regulacja AAM ? Bo miał być test od Szpilla ale jakoś cicho...A co ma nie działać... Wynik poglądowy, ponieważ dysk stanowi fragment Raid0 i R1, poza tym system coś tam skrobał po nim ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 Fajnie dobrze wiedziec . Dzieki za test ! Niestety na mojego Wd3200AAKS dalej patentu od 2 lat nie wynalazłem... dalej sztywno 16ms... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 Fajnie dobrze wiedziec . Dzieki za test ! Niestety na mojego Wd3200AAKS dalej patentu od 2 lat nie wynalazłem... dalej sztywno 16ms... ...a próbowałeś spod Linuxa? każde (afain) liveCD zawiera hdparm'a. Inna kwestia, czy dysk będzie chciał zapisać ustawienia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...