przygod Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Tak to wygląda: 2 bloki są od Miko (black box i gray box) a na hdd zrobiłem sam, pompka to Resun 700l/h, zbiornik os mate'a 2,4 l , a chłodnica to miedziana nagrzewnica od Łady którą zdobyłem na szrocie, wyczysciłem i obudowałem:). Dodatkowo przerobiłem zapinkę od Miko tak by chwytała równomiernie za wszytkie zaczepy (poprzednia nierównomiernie rozkaładała siły i wyrywała skrajne zaczepy) Co wy na to? Teraz jeszcze dodam bloczek na chipset ( po zmianie płyty doszedł 1 wentylator) a później zajmę się zasilaczem który i tak jest teraz cichutki ..ale mógł by być bardziej:)) Postaram sie wyłączyć wszystkie wentylatory i pozostać przy chłodzeniu pasywnym (konwekcyjnym) jak jest to teraz. Planuje tez zamontowac na chłodnicy jakiś wentylator wolnoobrotowy na wszelki wypadek ....gdyby sie zdarzyło że temperatura w układzie za bardzo wzrośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 calosc wyglada bardzo estetycznie z zewnatrz :) i baardzo nieestetycznie wewnatrz :) moze jakies porzadki :) jakos pospinaj te wwzystkie walajace sie kable :) ale rbobotka jest porzadna :) jak sprawuje ci sie ta chlodnica? jakie masz tempy proca ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 :D ladne wykonania, a jak wygalada sprawa z temperaturami/podkrecaniem :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Kable nie sa pospinane bo tak jak mówiłem ...bede sie teraz zajmował zasilaczem i znów bedzie trzeba wszystko rozbebeszać. Jak ju bedzie całość zrobiona to wtedy sie zajmę spinaniem:PP Co do temperatur, to na procku mam zawsze okolo 35-37 stopni. Po kilkunastu godzinach stania lub po jakims 2 godzinnnym katowaniu procka temperatura wzrazsta do 42-45. Nie sa to może jakiejś rewelacje ale też nie o to mi chodziło. Moim głównym celem jest tak jak napisałem w topicu - cisza :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 z tego co widze to nie masz wentyli na chłodnicy :( zapodaj ze 2 puszczone na 5V , bendzie cicho i troche chłodniej :) dobra robota z tym chłodzonkiem :) pokaz blizsze foty bloku na hdd :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Fajnie. Dobry pomysl z wiatrakiem. Zmierz temperatury i daj jeszcze do tego odpowiedni termistor - bedzie cacy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Hmm zapomnialem dodać konfiguracji:( Procek Athlon XP1700+ Grafika GF3 Ti200 Płyta Gigabyte GA-7VAX Pamieć 512 DDR(333) Procka jak narazie podkrecałem tylk w granicach 15-20% o dziwo bez wiekszych efektów na temperatury:) Co do wentylatora na chłodnicy.... to tak jak już pisałem...bedzie tylko w swoim czasie:PP i działać bedzie tylko gdy bedzie taka potrzeba. Pozdrawiam i dzieki za uwagi!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 pokaz blizsze foty bloku na hdd :D już pokazywałem:)) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=23369 od tego czasu zmienił sie troche adres i teraz leżą tu: http://www.netten.com.pl/~przygod/blok1a.jpg http://www.netten.com.pl/~przygod/blok3a.jpg Te zdjęcia są niestety robione skanerem gdyż nie ma cyfrówki...a te poprzednie były robione na szybko porzyczoną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luizyt Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Mi sie bardzo ta chłodnica podoba trudno było wyczyścić??? ile dałeś?? czym czyściłeś??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Great work :!: tylko troche te "piruety" z tymi wężami przy karcie graficznej mi się nie podobają .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Great work :!: tylko troche te "piruety" z tymi wężami przy karcie graficznej mi się nie podobają .... to napisz jak ty bys to zrobil, bo weza sie tak nie da wygiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Mi sie bardzo ta chłodnica podoba trudno było wyczyścić??? ile dałeś?? czym czyściłeś??? 25zł na szrocie....tyle ze własnorecznie musiałem sobie ją wymontować. Miało to też swoją zalete...po prostu dostałem komplet kluczy i mogłem sobie wybrać taka jakami bedzie pasować:)) Dalej do miski i z godzina szorowania....mycia i takich tam:) Najbardziej do tego nadaje sie chyba srodek "kamień i rdza". Trudne to nie jest ale napocic się można. Później ze 2 popołudnia na obudowanie w profile aluminiowe, zrobienie wyprowadzeń na węże (zmniejszenie ich średnicy) i efekt sami widzicie:)) Do tych 25zł na poczatek (lub wiecej, zalezy gdzie i co kupisz) trzeba dodac koszt butelki "kamień i rdza", profili aluminiowych (u mnie ok 20zl) wyprowadzen miedzianych na weże i opakowania poxiliny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Great work :!: tylko troche te "piruety" z tymi wężami przy karcie graficznej mi się nie podobają .... to napisz jak ty bys to zrobil, bo weza sie tak nie da wygiac. dokładnie.....jak próbowałem inaczej to węże zaczynały się spłaszczać.....a tego nie chciałem. Jedyne co zamierzam poprawić to długość tych kolanek.....Chce je troszką skrucić przy kolejnej modyfikacji. No ale i tak nadal będzie to te klka kolanek.... ps Ciekawe jest to że żadne z producentów kart graficznych nie wpadl na to żeby zrobić chip po drugiej stronie karty. Wtedy pomogla by troche w chłodzeniu konwekcja....Tyle że całe PCety sa tak jakoś nieekonomicznie pomyślane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Tyle że całe PCety sa tak jakoś nieekonomicznie pomyślane... powiedzialbym bardziej, ze nieegronomiczne, ale niech bedzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Zrob porzadek z kablami! :) Ile dalo Ci wyciszenie z korka? Mi sie troche nie podobaja te mocowania na plastikowe opaski zaciskowe. Poza tym mogles niepotrzebne koncowki poobcinac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Zrob porzadek z kablami! :) Ile dalo Ci wyciszenie z korka? Mi sie troche nie podobaja te mocowania na plastikowe opaski zaciskowe. Poza tym mogles niepotrzebne koncowki poobcinac. Widze że się tak zapatrzyłeś w zdjecia że aż nic nie poczytałeś:PP bede w weekend dobierał sie do zasilacza a później jeszcze kilka innych rzeczy. Na koniec bedzie czas na porządki:P Co do korka to pomógł.......ale tylko troche. Być może był za cienki ?:) Ja w to nie wnikam......i uznałem to tylko jako chwilowe rozwiazanie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 mały update:)) Z elektryki dodałem przekaznik włączający pompke (przy okazji 2 diodki:)) oraz diametralnie zmieniłem rozwiazanie przy karcie graficznej. Z 8 zacisków (miejsc gdzie można było sie spodziewać wycieku) zostały tylko 2. Podoba się?:) No i na zdjęcie załapała się jeszcze szybka która zostanie wstawiona w drzwiczki (na zdjeciu stoi odwrotnie) No i jeszcze zdjęcie bloku na hdd (własnej roboty) o które wcześniej ktoś prosił :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Przyszedł czas na zapowiadane modyfikacje. Na chłodnice dołożyłem wiatrak 12cm puszczony na 5V który dzięki temu jest niesłyszalny oraz blok na chipset od "Bloki Republika", gdzie jeszcze wczoraj był hałasujączy wiatraczek od gigabyte na 12V. Teraz panuje spokój i cisza:)) Ale to jeszcze nie wszytko:PP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Bardzo mi sie podoba te chlodzenie, az brak mi slow :0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Dzięki dzieki:) Mnie tez coraz bardziej sie podoba:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekaa Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 full wypas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekaa Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Jaka to średnica węży?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Fajnie to wyglada, a jak osiagi?? weze srednica wewnetrzna 12mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Jaka to średnica węży??12mm w srodku, 16 na zewnatrz :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Nooo niezle baty ;-) Ogolnie re5pect! Tylko jedna drobna rzecz: popraw troche stone wizualna. Jak wyglad polepszysz to bedzie ekstaza ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Fajnie to wyglada, a jak osiagi?? Przy normalnej pracy w najcieplejszym miejscu czyli na procku temperatura nie przekracza 36 stopni i tak sie utrzymuje . Jak wylacze wentylator to jest to okolo 42-43 stopni po kilku godzinach. Jak wezme sie za podkrecanie to powiem cos wiecej...ale podejrzewam ze te dane sie dużo nie zmienią (wnioskujac po tym że nagrzewnica w dotyku teraz jest zimna i spokojnie sie z tym zestawem wyrabia:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Nooo niezle baty ;-) Ogolnie re5pect! Tylko jedna drobna rzecz: popraw troche stone wizualna. Jak wyglad polepszysz to bedzie ekstaza ;-) Nad tym bede pracowal dopiero po skoczeniu całego chłodzenia, choć od początku starałem się żeby jako tako to wyglądało (patrz chłodnica). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekaa Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 Skąd masz ten bloczek?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 Fajnie się prezentuję, rzeczywiście dobrze wykonane, czekam na wyniki po kręceniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 Skąd masz ten bloczek?? Tzn który?? :) Zacytuje sam siebie:PP 2 bloki są od Miko (black box i gray box) a na hdd zrobiłem sam:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...