tomekaa Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 2 bloki są od Miko (black box i gray box) - czy można gdzieś je dostać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 2 bloki są od Miko (black box i gray box) - czy można gdzieś je dostać?? Już chyba nie....niestety. Firma prawdopodobnie się zawineła z rynku tak szybko jak sie pojawiła. Ich oferta miała kilka felerów (np zapinki o których było wyżej) ale bloki są niczego sobie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 Bardzo fajne chlodzonko :D Mam cos w tym stylu (tzn. 3 bloki bez HDD niestety) i ciekawie to rozwiales, chyba pare patentow bede musial podlapac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 Bardzo fajne chlodzonko :D Mam cos w tym stylu (tzn. 3 bloki bez HDD niestety) i ciekawie to rozwiales, chyba pare patentow bede musial podlapac.Dzięki :) A które patenty jeśli można wiedzieć?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 No i jeszcze 2 zdjecia:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Chodzi mi o te wlutowane czy doklejone dodatkowe kolanka do blokow. Kurcze ze sam na to nie wpadlem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Chodzi mi o te wlutowane czy doklejone dodatkowe kolanka do blokow. Kurcze ze sam na to nie wpadlem :) No no, to jest faktycznie niezły patent. Odpada masa zacisków na zakrętach (patrz piersza wersje mocowania przy grafice), przez co całość staje się lżejsza i wygodniejsza w montażu. Ja już mam plan eliminacji kolejnych 2 zacisków przy kolejnej modyfikacji zestawiku:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AmFe Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 O ja Cie krece... piekna robota,respect :) chyba sam zaczne myslec nad wc... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 O ja Cie krece... piekna robota,respect :) chyba sam zaczne myslec nad wc... 8)Dzięki! Jeśli zaś chodzi o robienie WC to życze powodzenia! Naprawde warto:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 skoro ciepełko z NB, proca i grafy ucieka wraz z wodą to w budzie powinno być chłodniutko. jak dla mnie lekko nielogiczna jest zabawa w WC na twardzielu. przecież tylu osobom działa bez żadnego chłodzenia, sam przepływ powietrza w obudowie powinien wystarczyć w zupełności. poza tym całość jest niesamowicie dopieszczona a przekaźnik przy pompce to rewelacja, nie można zapomnieć włączyć i nikt nie wyłaczy przypadkiem ale możnaby jakiś alarm zrobić na wypadek, jakby przekaźnik nie zadziałał. jeszcze tylko porządek z taśmami od dysku i będzie robota na 6 z plusem :!: RE5P3CT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 skoro ciepełko z NB, proca i grafy ucieka wraz z wodą to w budzie powinno być chłodniutko. jak dla mnie lekko nielogiczna jest zabawa w WC na twardzielu. przecież tylu osobom działa bez żadnego chłodzenia, sam przepływ powietrza w obudowie powinien wystarczyć w zupełności. poza tym całość jest niesamowicie dopieszczona a przekaźnik przy pompce to rewelacja, nie można zapomnieć włączyć i nikt nie wyłaczy przypadkiem ale możnaby jakiś alarm zrobić na wypadek, jakby przekaźnik nie zadziałał. jeszcze tylko porządek z taśmami od dysku i będzie robota na 6 z plusem :!: RE5P3CT Dzieki za opinie:) Jak sam mówisz przpływ powietrza w obudwowie powinien zapewnić chłodzenie, tylko że ja nie bedę miał takowego po wyeliminowaniu wszytkich wentylatorów:) I co wtedy? Pozatym bloczek na hdd wyszedl mnie taniutki i zrobiłem go z nudów w czasie czekania na inne bloczki do zestawu. Więc narazie same plusy z niego wynikaja i raczej nie mam mu nic do zarzucenia:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Więc narazie same plusy z niego wynikaja i raczej nie mam mu nic do zarzucenia:)) Ja zamierzam HD oblokować po to, żeby go wyciszyć - możn go wtedy zapakować do pudełeczka wyłożonego korkiem, gąbką czy inym wynalazkiem wyciszającym - ale równocześnie izolującym termicznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Hm Impressive !! Swietny sposob umieszczenia chlodnicy PS. jakbys szukał klucza to go w budzie zostawiłeś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Hm Impressive !! Swietny sposob umieszczenia chlodnicy PS. jakbys szukał klucza to go w budzie zostawiłeś :D Dokladnie o tym samym pomyslalem ogladajec te fotki :D Przy okazji- swietna robota! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Kluczyk po prostu bardzo chciał być na zdjęciu :)) Swietny sposob umieszczenia chlodnicyChyba jedyne, jakie się nadaje przy założeniu, że chłodzenie jest w większości konwekcyjne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 All OK, mila robotka :) Jedyne co pragnalbym zasugerowac to : obudowac calkiem boki chlodniczki i sprobowac zapodac jakiegos duzego i wybitnie cichego wentyla, zeby mogl wspomoc konwekcje w razie czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 All OK, mila robotka :) Jedyne co pragnalbym zasugerowac to : obudowac calkiem boki chlodniczki i sprobowac zapodac jakiegos duzego i wybitnie cichego wentyla, zeby mogl wspomoc konwekcje w razie czego. O jednak trafiłeś i tutaj:)) Nie bardzo rozumiem to z wentylem. Mam taki 12 cm puszczony na 5V (jest na jednym ze zdjec) z dodatkowym włacznikiem gdybym potrzebował ciszy (jak sie okazalo jest ciagle ON bo nic go nie slychac:)). Z dwoch stron zostaje po centymetrze wiec chyba wiekszego nie da rady wstawić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilek Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 jeśli moge coś podpowiedzieć to daj na góre chłodnicy shroud z tym wentylem a ogólnie mi się podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Dobra robota! tylko to zapiecie od bloku cpu niezbyt mi sie podoba... nie wzbudza zaufania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 jeśli moge coś podpowiedzieć to daj na góre chłodnicy shroud z tym wentylem a ogólnie mi się podoba A niby po co?? Cieple powietrze ma leciec właśnie do góry, tak zeby wspomóc konwekcje!! Wentylator pozatym w takiej formie jak jest przykrywa 3/4 chłodnicy wiec robienie shroud'a chyba mija sie z celem, tym bardziej ze wentylator jest wlaczany tylko czasmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 shroud po to, zeby powietrze przechodzilo przez radiator, a nie rozchodzilo sie na boki... wydajnosc nieporownywalnie lepsza, choc slychac szum powietrza przebijajacego sie przez zeberka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Dobra robota! tylko to zapiecie od bloku cpu niezbyt mi sie podoba... nie wzbudza zaufania. Dlaczego?:)) Może i nie jest estetyczne...ale trzyma super! Dodam tylko ze zaklada sie ja w taki sposob: zakladamy jadna z blaszek wraz z tym aluminiowym pałąkiem a następnie do tego przekrecamy druga blaszke. Dodatkowo konce blaszek przy plycie sa minimalnie zagiete, tak żeby chwytać gniazdo socketa. Inaczej mówiac żeby wypadł blokwpierw trzba by było wyrwac całe gniazdo z płyty, a nastepnie jeszcze wyrwac 6 zaczepów socketa. Myśle że to wystarczy żeby go utrzymać na miejscu, no i jest o niebo lepiej niz przy zapince gratisowej miko! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilek Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 shroud po to, zeby powietrze przechodzilo przez radiator, a nie rozchodzilo sie na boki... wydajnosc nieporownywalnie lepsza, choc slychac szum powietrza przebijajacego sie przez zeberka. Dokładnie, a dlatego od góry, bo jak widać na załączonych obrazkach to od dołu raczej nie byłoby miejsca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 shroud po to, zeby powietrze przechodzilo przez radiator, a nie rozchodzilo sie na boki... wydajnosc nieporownywalnie lepsza, choc slychac szum powietrza przebijajacego sie przez zeberka. Hmm a gdzie sie ma na boki rozchodzic jak wentylator jest przymocowany do powierzchni chlodnicy (z bokow ma swoja obudowe)? Ten wentylator jest tylko po to zeby lelko wzruszyc powietrze krecac sie na 5v a nie zeby robic tam turbine jakas z przewiewem jak w odkurzaczu:)) Tak jak w topicu napisalem.....wyciszanie kompa jest celem tutaj:) Pozatym jakbym zrobil shrouda to moge zapomniec o konwekcji przy wylaczony wentylatorze....wiec dla mnie ta opcja jeszcze bardziej odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 powietrze bez odpowiedniego cisnienia omija radiator, wiekszosc uderza w zeberka jak w sciane, i idzie na boki. jesli bawisz sie w wyciszanie i zbytnio nie podkrecasz sprzetu to spoko, ze moze byc jak jest... Ja swego czasu probowalem sciszyc na maksa kompa; testowalem rozne ustawienia, na pasywnym nie martwila mnie nawet temp proca, lecz rozmiekajace przewody pcv, balem sie ze cos sie w koncu rozszczelni. Wystarczylo, ze w kieruku radiatora skierowalem z 10 cm nedzny wiatraczek 60mm, krecacy sie na 4V (ledwo startowal) a temperatura wody spadla z 8C. Jednak ostatecznie porzucilem plany wyciszania (wybralem inna strategie, ale to juz OT) i zrobilem sobie badziewnego shrouda i dalem wiekszy wentyl. Teraz cale powietrze przechodzi przez radiator, troche szumiac (szumi bardziej im wezsze zeberka, u ciebie sa dosc waskie), jednak rozwiazanie jest ultra wydajne. W zimie temp wody wynosila 28.8, teraz w upaly wzrosla do ok 29.5, czyli tyle co nic. Temperatury sa stale, bo kompa nigdy nie wylaczam, ciagle liczy na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 All OK, mila robotka :) Jedyne co pragnalbym zasugerowac to : obudowac calkiem boki chlodniczki i sprobowac zapodac jakiegos duzego i wybitnie cichego wentyla, zeby mogl wspomoc konwekcje w razie czego. O jednak trafiłeś i tutaj:)) Nie bardzo rozumiem to z wentylem. Mam taki 12 cm puszczony na 5V (jest na jednym ze zdjec) z dodatkowym włacznikiem gdybym potrzebował ciszy (jak sie okazalo jest ciagle ON bo nic go nie slychac:)). Z dwoch stron zostaje po centymetrze wiec chyba wiekszego nie da rady wstawić?? Sorx, nie otwarlo mi sie foto z wentylem, widzialem tylko te bez. Dlatego zasugerowalem "wspomaganie" konwekcji :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 powietrze bez odpowiedniego cisnienia omija radiator, wiekszosc uderza w zeberka jak w sciane, i idzie na boki. jesli bawisz sie w wyciszanie i zbytnio nie podkrecasz sprzetu to spoko, ze moze byc jak jest... Ja swego czasu probowalem sciszyc na maksa kompa; testowalem rozne ustawienia, na pasywnym nie martwila mnie nawet temp proca, lecz rozmiekajace przewody pcv, balem sie ze cos sie w koncu rozszczelni. Wystarczylo, ze w kieruku radiatora skierowalem z 10 cm nedzny wiatraczek 60mm, krecacy sie na 4V (ledwo startowal) a temperatura wody spadla z 8C. Jednak ostatecznie porzucilem plany wyciszania (wybralem inna strategie, ale to juz OT) i zrobilem sobie badziewnego shrouda i dalem wiekszy wentyl. Teraz cale powietrze przechodzi przez radiator, troche szumiac (szumi bardziej im wezsze zeberka, u ciebie sa dosc waskie), jednak rozwiazanie jest ultra wydajne. W zimie temp wody wynosila 28.8, teraz w upaly wzrosla do ok 29.5, czyli tyle co nic. Temperatury sa stale, bo kompa nigdy nie wylaczam, ciagle liczy na 100%. Max bez wentylatora mialem 47 stopni. Przy tej temperaturze chyba jeszcze mozna ufać przewodom?? Jeśli tak to chyba zostane przy tym co jest:) Ja zauważyłem że kompa wystaczy postawić w odpowiednim miejscu pomieszczenia i to też pomaga w konwekcji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Sorx, nie otwarlo mi sie foto z wentylem, widzialem tylko te bez. Dlatego zasugerowalem "wspomaganie" konwekcji :oops: Luzik :D I sorki jakby komuś jeszcze się zdjęcia nie otwierały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 47C wody?? to jest juz za duzo, z radiara robi sie niezly grzejniczek. odnosnie szczelnosci _powinno_ byc ok, ale glownie bym sie zainteresowal czy pcv sie nie zaginaja, w pewnym momencie moga "zflaczec" i bedziesz mial problem. dlatego lepiej choc troche owiewac aktywnie, nawet jesli wentyl ledwo sie kreci to temperatura spada sporo (kable pcv wyraznie sztywnieja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 47C wody?? to jest juz za duzo, z radiara robi sie niezly grzejniczek. odnosnie szczelnosci _powinno_ byc ok, ale glownie bym sie zainteresowal czy pcv sie nie zaginaja, w pewnym momencie moga "zflaczec" i bedziesz mial problem. dlatego lepiej choc troche owiewac aktywnie, nawet jesli wentyl ledwo sie kreci to temperatura spada sporo (kable pcv wyraznie sztywnieja) Nie nie. Temperatura 47 stopni którą podałem to temperatura procka. Normalnie wacha sie ona pomiedzy 36 i 38 stopni. Niestety nie mam obecnie możliwości zmierzenia temeratury wody jako takiej. :(( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...