Nosane Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Komputer planuję zmodernizować w najbliższym czasie, wymienić mobo, cpu, ram, zasilacz i obudowę (bez karty graficznej, dysków i dvd-rw). Na razie mam na to jakieś 2500 zł. Mam w związku z tym parę pytań. Nie spieszy mi się jakoś bardzo z zakupem, mogę się wstrzymać do świąt, ew. stycznia - lutego. Zazwyczaj jest tak, że im później kupujemy sprzęt tym jest to w pewien sposób bardziej opłacalne. Części tanieją, ale wychodzą nowe, więc wiadomo - możemy tak odkładać do śmierci. Dlatego pierwsze pytanie - lepiej kupować kompa teraz, w okolicy świąt, czy poczekać na początek nowego roku (prawdopodobnie po premierze i9)? Jak jest z cenami w święta, spadają czy rosną? I w ogóle czy jest to dobry moment na nowy sprzęt. To tyle teorii ;). Trochę pytań czysto "sprzętowych". W planach mam jakieś i5, lub i7 860 jeśli starczy funduszy. Zastanawiałem się nad 920, ale dodatkowe ceny mobo raczej nie cieszą. Z drugiej strony i9 też ma być na s1366, wiec może jest to bardziej przyszłościowe (choć, muszę się przyznać, nie sądzę żebym wymieniał procka, a jeśli już, to pewnie na tyle późno, że razem z podstawką). Jakie jest wasze zdanie? Dodam, że nie podkręcam, bo nie znam się na tym kompletnie. Drugie pytanie - zasilacz. Myślałem nad Chieftekiem (CFT-600-14CS) 600W, Be-Quiet E6 600W i Taganem U33 600W. Zależy mi na ciszy głównie, odpinane kable nie są mi konieczne ;). Jakie jest wasze zdanie? Może jeszcze coś innego? Na koniec jeszcze jedno - pytanie do posiadaczy 24" (ew. 23) monitorów. Brat posiada T240 Samsunga i z uwagi na spore rozmiary występuje w nim taki efekt, że mając wzrok mniej/więcej na środku, patrząc na górę lub dół ekranu kolory są troszkę zmienione (kąt patrzenia). To występuje na każdym monitorze tych rozmiarów, czy tylko w tych modelach? Proszę o szczere odpowiedzi, bez zachwalania własnego sprzętu :P. To chyba wszystko, dzięki za przeczytanie i wdzięczny byłbym za odpowiedź! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarno Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Co do monitorow w rozmiarze 24: T240 ma matryce TN, ktora ma tendencje do zmieniania nasycenia kolorow, kontrastu itp jak sie odchyli troche glowe. W takiej sytuacji polecam monitor na innej matrycy: PVA/S-PVA, IPS i pochodne aczkolwiek sa one juz drozsze. Posiadam 24'calowy monitor na matrycy IPS to nasycenie kolorow na brzegach monitora tez mi sie bardzo delikatnie zmienia jak mam nos od ekranu 30cm wiec wniosek jest taki, ze majac monitor w rozmiarze 24' warto go od siebie odsunac lub samemu odjechac;p ja siedze 1 metr od monitora, jak sie pochyle nad biurkiem to okolo 60cm Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...