Colin_MC Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) Cześć. Z racji tego, że mój obecny "cooler" nie jest najcichszy, zastanawiam się nad jego wymianą (jak mi to wybijecie z głowy to może lepiej ) Wg. testów np. Xbitlabs - mój (Nirvana 120Premium) sprawuje się całkiem dobrze , w porównaniu do TRUE120: http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/p...-zerotherm.html Dobra wydajność + cicha praca - 2 dość sprzeczne rzeczy - to cechy którymi powinien cechować się "następca". 1) True120 jednak ma dość często krzywą (wypukłą/wklęsłą - nie pamiętam) podstawę. Przykład przyzwoitej ceny: http://www.allegro.pl/item741412416_legend...right_ultra_1... 2) Może Noctua NH-U12P? Choć wydajnością chyba sporo odstaje od TRUE. 3) Prolimatech Megahalems? Jak to się sprawuje w praktyce? Wg. testów wygląda dobrze. Tyle, że jak przy TRUE trzeba dokupić wentylator. 4) ALPENFOHN NORDWAND? A to? 5) Mugen2 ? http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/p...he-mugen-2.html (Today's best air cooler) 6. Thermolab Baram? Jeśli TRUE120 albo Prolimatech - to jaki tani i dość cichy wentylek? Patrząc na wyniki: http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/p...-i7-coolers-r... Wynika, że praktycznie nie ma znaczenia co się wybierze , Mugen, Prolimatech, BARAM, czy TRUE mają te same wyniki. Póki co - moim faworytem jest Mugen2 Tanio i dobrze (tak przynajmniej wg. Xbit-a wynika). Co wybrać wg. Was? Dzięki za konstruktywne opinie. P.S. Tak, czytałem na pclab test i dla mnie jest średnio przydatny, bo nie mam 6x1600rpm wentylatorów ;) Edytowane 27 Września 2009 przez Colin_MC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Noctua nie odstaje od True ... Do True musiałbyś dokupić dobry wentylator, coś pokroju Scythe Sflex. Ja brałbym Mugena 2 na tą chwilę (jakbym miał wybierać), ale z deka bydle jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) dokładnie Noctua nie odstaje od TRU 120 - ja przykładowo kupiłem uzywaną Noctue za 110 zł a do tego dokupie np 2 wentylatory Enermaxa i zestaw rewelacyjny w sumie 230 zł z dwoma wydajnymi wentylatorami Edytowane 27 Września 2009 przez yacub10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suanis Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Ja bym wybrał mugena 2 . Sam się nad nim zastanawiam jako alternatywy dla obecnej wody . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Miałem Scythe Mugen II i szczerze powiem: wydajny owszem ale estetyka tez jest ważna i tutaj jest problem bowiem Mugen przypomina wielki klocek :D jak komuś to nie przeszkadza bądź podoba to ok brać i się nie zastanawiać, dodam że wentyl dołączany do radiatora jest w miarę wydajny i nie za głośny chociaż przyznam, że priorytetem dla mnie jest wydajność nie cisza :D Pozdrawiam, Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 TRUE na QX9650 @4GHz przy 1.32v spisuje się bardzo dobrze. Montaż jest nieco klopotliwy jak nie wyjmujesz plyty z obudowy, ale tragedii nie ma. W Prime95 temperatura na najcieplejszym rdzeniu wynosila 61C - a to przy jednym wentylatorze ~1700 RPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Miałem Scythe Mugen II i szczerze powiem: wydajny owszem ale estetyka tez jest ważna i tutaj jest problem bowiem Mugen przypomina wielki klocek :D jak komuś to nie przeszkadza bądź podoba to ok brać i się nie zastanawiać, dodam że wentyl dołączany do radiatora jest w miarę wydajny i nie za głośny chociaż przyznam, że priorytetem dla mnie jest wydajność nie cisza :D Pozdrawiam, Androctonus W HAF922 nie mam "okna" , tylko "poszatkowany" bok, więc wygląd mi nie wadzi. No a co do ciszy... To mnie przeszkadza obecnie GTX275 w trybie idle, gdzie ma ok.1400 obrotów (40%), dopiero po zmniejszeniu na 25% jest jaka taka cisza... Dlatego zmienię też chłodzenie na grafie, na Accelero GTX280. Hmm - a obecnie Nirvana jest na minimum, czyli 1100 obrotów i mnie wkurza. Z drugiej strony - w miarę dobrze chłodzi Quada. Nie wiem, czy znajdę coś, co by miało optymalny stosunek wydajność/cisza. A szkoda mi wywalić 200zł, by się przekonać, że nie będzie lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Zawsze możesz "trochę" dozbierać i zmontować WC-cika ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Zawsze możesz "trochę" dozbierać i zmontować WC-cika ;) Ostatecznie kupiłem na Allegro, z odbiorem osobistym TRUE Black + Noiseblocker XL1 - za 180zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) Jeśli kolega się nie obrazi to podłączę się, żeby już nie mnożyć tematów. Ja również jestem na etapie zastanawiania się nad porządnym coolerem na mojego c2d e8200 zapewne niedługo kręconego. Zainteresowany jestem: 1. Thermalright w zasadzie każdy cooler oprócz wersji miedzianej, 2. Xigmatek Thor's Hammer, 3. Prolimatech Megahalems. Wentylatory lubię mieć wszystkie takie same stąd też wybrałem same coolery bez nich w zestawie. Jedynie czego się boję w Thermalright to tych wypukłych podstawek, nie mam zamiaru robić lappingu. Budżet na cooler, max. 260-270zł. Kwestia wentylatorów, nie mam jakiś wymogów co do marki, kolorów. Ma być wydajnie i cicho. Muszę kupić ich aż 6 wobec tego, maksymalnie mogę przeznaczyć na ich kupno - 300zł. Czyli do 50zł na każdy. Proszę o argumentację przy wyborze coolerów. Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 2 Października 2009 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Jesli liczysz sie z miejscem zajmowany przez cooler to zakup mugena nie bedzie zbyt optymalnym rozwiazaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Kolego posiadam budę Cooler Master Cosmos S, a Scythe Mugen II już miałem :D Miejsca mam pod dostatkiem bowiem nie mam boku z wentylem tylko bok z oknem, więc nie straszna mi wysokość nawet 160 mm :) Specjalnie podałem te coolery, które mnie interesują dlatego proszę o wybranie jednego z nich i argumentowanie dlaczego on, a nie inny. Pozdrawiam, Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Nie chodzi mi o wysokosc a o szerokosc i dlugosc - jak dla mnie mugen zaslania stanowczo za duzo rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 No ok, ale Mugen nie jest tutaj wymieniony więc po co o nim pisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Zainteresowany jestem: 1. Thermalright w zasadzie każdy cooler oprócz wersji miedzianej, Polecam Thermalright Ultra 120 Extreme. Mialem u siebie Mugena kiedys i musze przyznac ze roznica byla spora (okolo 7 stopni w stresie), jakosc wykonania o wiele lepsza i przede wszystkim wiecej miejsca ;) Radiatorek od Ultry moge okreslic jako 'zgrabny'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 (edytowane) Witam, zupełnie zapomniałem o tym topicu. Powiem tyle, zakupiłem już Noctua NH-U12P SE2. W cenie 269zł nie kupi się nic lepszego. W zestawie: 2 wentyle warte 160zł + pasta za 35zł. Jeśli chodzi o mnie, można zamknąć temat. Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 12 Października 2009 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...