Skocz do zawartości
kabath

Problem Z Zasięgiem W D-link Dir-300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio postanowiłem rozdzielić moje łącze za pomocą routera WiFi. Wybór padł na router D-Link DIR-300, ze względu na cenę, możliwość wgrania alternatywnego firmware i dobre oceny na komputroniku.

Po nabyciu routera od razu wgrałem firmware DD-WRT w wersji v24-sp2 (07/21/09) i zabrałem się za konfigurację. Po skonfigurowaniu wszystkiego, zdzwiłem się trochę, ponieważ sygnał w laptopie oddalonym o ok. 8m od routera był na poziomie 45% (na drodze nie stały żadne ściany itp) , co moim zdaniem nie jest za dobrym wynikiem (mogę się mylić, nie znam się). O laptopie znajdującym się piętro niżej nie warto nawet wspominać - tam sygnał oscylował w granicach 15%. Postanowiłem zakupić antenę aby polepszyć trochę sygnał. Wybrałem antenę Pentagram O9 P6901-2 9dBi. Jakież było moje zdziwienie, gdy po podłączeniu tej anteny sygnał w laptopie oddalonym o 8m wzrósł tylko do 54%, a w laptopie piętro niżej nie zmienił się w ogóle.

I teraz pytanie do Was, drodzy forumowicze - czy to normalne? Jeśli tak, to co jeszcze mogę zrobić, aby zwiększyć sygnał? A jeśli nie, to co robię źle?

Poniżej zamieszczam jeszcze screena obrazującego moc sygnału laptopa oddalonego o 8m w zależności od zastosowanej anteny (nie znam mocy oryginalnej anteny, ale stawiam na 3dBi).

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dziwnego ze sygnał na dole się nie zmienił :

Dołączona grafika

Widzisz tutaj charakterystyke promieniowania dipola w polaryzacji pionowej... wiec jak odbiornik jest pod nim albo nad nim to nic nie usłyszy 0 dB....

Pochyl antene w doł niech "patrzy" na RX-a na dole ..

Jesli bedzie sygnał dalej słaby i zrywac bedzie połączenie to zmniejsz predkosc TX-a na 11 Mbit..( z obrazka wychodzi ze masz ustawione 6 Mbit ? )

I wszystko bedzie ok...

dBd - to zysk antent podany w stosunku do dipola półfalowego

dBi - to zysk podany w stosunku do anteny izotropowej. Antena izotropowa nie istnieje fizycznie, natomiast tak w skrócie byłaby to taka antena, która we wszystkich kierunkach promieniuje taki sam strumień mocy Przyjmuje sie jako 0 dBi

Antena oryginalna 1/2λ ma zysk 2dBd lub 4,15dBi wiec tój pentagram ma cos koło ( pobożne życzenia noworocze 4dBd )

Wiesz widziałem juz mikrofon do radiostacji ze wzmocnienie 120dB kurna w rekawicach azbestowych bałbym sie do tego podejsc....

Wiec nie wszystko złoto co sie pisze ....

Napisz gdzie stoi router co jak i gdzie .... czasami ludzie robia bład ze wala go do sciany a sciana ładnie łyka sygnał wi-fi...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Odnawiam. Posiadam router dlink dir 300 ver B. Mam neta 2 Mb z MNI Telecom, Router stoi w jednym pokoju, a w drugim oddalonym o 10 m nie mam za nic zasięgu, 1-2-3 kreski i znika, rozłącza się, pada.... dokupiłem dzisiaj antenę Pentagram P 6901-3 (zysk do 12dBi...) i co za tym idzie.... zero zmian, ZERO. Podpinałem anteny od innych routerów, pożyczonych od znajomych i też nic się nie zmienia... czemu????? co może być przyczyną tego "cudu"? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędkości to raczej nie, ale zasięg jak najbardziej. W standardzie G jeśli jest ok 5 routerów w sąsiedztwie to już ciężko o brak kolizji. Jeśli dobrze pamiętam to w teorii 13 kanałów dzieli się na 3 niekolidujące grupy. Więc wystarczą 3 routery na 2, 7 i 13 kanale żebyśmy "nie mogli" już się wcisnąć. Oczywiście nie wygląda to aż tak drastycznie w praktyce, ale może powodować problemy z zasięgiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi