vippiotrek Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Witam, Potrzebuję pilnie pomocy przy podłączeniu usb przedniego panela obudowy do mobo. Na poprzedniej platformie udawało mi się to, teraz coś nie wychodzi więc liczę na pomoc ludzi posiadajacych tą płytę główną. Obudowa posaida takie oto kable: DATA1, DATA+1 - białe DATA-2, DATA+2 - zielone VCC1, VCC2 - czerwone GND, GND2 - czarne SHIELD - czarny [shield jest chyba bezczynny, nie tzreba go podłączać ] USB headery wyglądają następująco [obrazem zrobiony w 2 min na pogląd - sorry za niego, mam nadzieje ze sie połapiecie ;) ] Jak dotąd jedyna sukcesywna konfiguracja to taka, że dioda w dysku wymiennym na którym sprawdzam się pali a system pokazuje, że nie może rozpoznać urządzenia USB ;) Proszę o pomoc, POZDRAWIAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) po kolei od pustego pina : GND1 , +1 , -1 , VCC1 i drugi tak samo Edytowane 27 Września 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Górne piny, od lwej: usb_pwr > VCC1 p- > DATA-1 p+ > DATA+1 GND > GND DUMMY > pusty Dolne piny od lewej: usb_pwr > VCC2 p- > DATA-2 p+ > DATA+2 GND > GND2 Nie posiadam pewnie tej płyty, bo nawet nie napisałeś co to za płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) Płyta w sigu. Działą konfiguracja podana przez Bumel'a - jednak działa joystich a dysk zewnetrzny nie. Jakieś rady? Edytowane 27 Września 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Płyta w sigu. Działą konfiguracja podana przez Bumel'a - jednak działa joystich a dysk zewnetrzny nie. Jakieś rady? Dysk 2,5 cala? Masz przewód z dwoma wtyczkami usb? Łącz najpierw power a następnie data. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Tak, dysk 2.5. O jaki przewód pytasz? Jeżeli od dysku to wtyczka jest jedna. Co do kabelków to jest już ok na kongifuracji BuMeL'a i było ok wcześniej tylko jakoś teraz wpadłem na to, żeby sprawdzić na joysticku ;) Mimo to oczywiści dzięki serdeczne BuMeL. oto ten dysk http://wyborcza.pl/1,97327,6983300,Dysk_ze...29_zlotych.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 Mam na myśli taki przewód: Żródło Czasami usb może dawać za mało prądu dla poprawnej pracy dysku. Trzeba wtedy łączyć dodatkową wtyczkę usb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Dyski zewnętrzne bardzo często nie chcą działać po podłączeniu do usb z przodu lub przez przedłużki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Odświeżę temat. Klaus dzięki za obrazek, teraz wiem o jaki chodzi i niestety ani dysk nie posiada takiego ani ja nie posiadam. W pudełku nie było takiego kabelka. Na pozostałych dwóch komputerach działa poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 A płyta to: A780GXH/128M czy A780GHX/128M :?: Spróbuj jak zachowa się dysk przy ustawieniu zworki PS2_USB_PW1 w pozycji +5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Spróbuj podłączyć dysk bezpośrednio do mobo z tyłu kompa a nie przez przedłużkę u mnie to pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...