Zulik Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Czesc ! wrzucilem do mojej kieszeni WD 80BG 7200 ! pytanie brzmi czy nie zamocno bedzie sie grzal ten dysk ? (chodzi mi o to czy ktos juz tak robil - chodzby w tym celu co ja czyli wyciszenia kompa) bo ja wylaczylem wentylator wtej kieszeni :) no i sie zastanawiam czy sie czasami komp mi nie bedzie wieszal :) 2: czy HotSwap w kieszeniach HDD jest bezpieczny ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Dodatkowe chłodzenie dla dysku raczej powinno być. Mam WD400 JB i jest on tylko lekko ciepły pod dyskiem jest Zalman 92x92 (wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze do wnetrza obudowy - cały czas zamknięta). Dyski ATA to nie hotswap, możesz coś uszkodzić. Serial ATA i SCSI pozwalają na hotswap -oczywiście w odpowiednich kieszeniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Czesc ! wrzucilem do mojej kieszeni WD 80BG 7200 ! pytanie brzmi czy nie zamocno bedzie sie grzal ten dysk ? ... a jaka to kieszen dokladnie - firma model i material z ktorego zrobiona np Lian-Li (ten od standardu RH-06) robi zaje... kieszonki - nawet cale alu - i ramka i szufladka - one sa gotowe na przyjecie dyskow 10000rpm jest tylko jeden problem tych najfajniejszych kieszonek nie dostaniesz w Polsce :( chyba ze import walizkowy ;) PS w typowej kieszeni z plastiku i bez aktywnego chlodzenia dyskowi 7200rpm daje gora miesiac zycia :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 będzie dysk z grilla ;) jeśli chcesz wyciszyć to możesz go wsadzić w jakieś pudełko z gąbki/karimaty ale musi być przestrzeń nad i pod dyskiem i przepływ powietrza oczywiście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 a ja bym takiego hdd nie osmielil sie wsadzic do kieszonki :!: Mialem kiedys Seagata i przez kieszen poszedl sie j.e.b.a.c :( Moim zdaniem kieszen jest dla dyskow tak do 20 GB ale to tylko moje zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 mam 60GB BIV w kieszeni... wentylka nie wylaczalem bo u mnie go nie slychac... temperatura HD okolo 40 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 wlozylem ten dysk, po godzinie (za duzo coprawda na kompie nie robilem :) ale po godzinie dysk jest chlodniejszy niz jak mialem go w obudownie :) (ale to sie nie dziwie bo jak go mialem w obudownie to nad bezposrednio byl FDD a pod byla cala zarabiscie duza powierzchnia blachy bez dziurek ! takze dotknolem dysku ! i ani kszty nie byl Cieply :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 wlozylem ten dysk, po godzinie (za duzo coprawda na kompie nie robilem :) ale po godzinie dysk jest chlodniejszy niz jak mialem go w obudownie :) (ale to sie nie dziwie bo jak go mialem w obudownie to nad bezposrednio byl FDD a pod byla cala zarabiscie duza powierzchnia blachy bez dziurek ! takze dotknolem dysku ! i ani kszty nie byl Cieply :D nie cwaniakuj ;) tylko wlacz defragmentacje dysku (najlepiej jakibys mogl to taka archaiczna jak w Win9x) albo skaonowanie powierzchni dysku w poszukiwaniu wirusow a najlepiej poszukaj jakiego benchmarka dla HDD ktory bedzie caly czas przerzucal pliki itp - wrAzie jaK dysk padnie nie licz ze zwroce pieniadze :P napisz tez czy wentylator zostawiles wlaczony czy wylaczyles :?: PS a to mierzenie temperatury "na palucha" to sie nadaje :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 ok zapuszczam defraga za 30 minut jak mi sie znudzi to poiem dokladnie jaka mial temperature :D dozobaczyska za 30 minut p.s. wentyl wylaczylem bo glosny jak diabli a kieszen to czarna kieszen TRACER TRH 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 wlozylem ten dysk, po godzinie (za duzo coprawda na kompie nie robilem :) ale po godzinie dysk jest chlodniejszy niz jak mialem go w obudownie :) (ale to sie nie dziwie bo jak go mialem w obudownie to nad bezposrednio byl FDD a pod byla cala zarabiscie duza powierzchnia blachy bez dziurek ! takze dotknolem dysku ! i ani kszty nie byl Cieply :D nie cwaniakuj ;) tylko wlacz defragmentacje dysku (najlepiej jakibys mogl to taka archaiczna jak w Win9x) albo skaonowanie powierzchni dysku w poszukiwaniu wirusow a najlepiej poszukaj jakiego benchmarka dla HDD ktory bedzie caly czas przerzucal pliki itp - wrAzie jaK dysk padnie nie licz ze zwroce pieniadze :P napisz tez czy wentylator zostawiles wlaczony czy wylaczyles :?: PS a to mierzenie temperatury "na palucha" to sie nadaje :P lol jaki ogier ;) przeczytaj co napisalem wczesniej... wykonuje wszystkie operacje jakie wykonuje sie standardowo na kompie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 ...czarna kieszen TRACER TRH 10 nie jest zla jezeli tak jak w opisie: cala szufladka jest metalowa - tzn nie tylko przykrywki ale i boki do ktorych przykrecasz HDD ale fajniejsza TRH-50KAFAL PS mala poprawka z mojej strony - najlepsze kieszenie np Lian-Li RH-68 pozwalaja wrzucac dyski 15000rpm - ale co to za roznica 10000 czy 15000rpm :P lol jaki ogier ;) przeczytaj co napisalem wczesniej... wykonuje wszystkie operacje jakie wykonuje sie standardowo na kompieale jest roznica wlaczony a wylaczony wentylator - mimo symbolicznego przeplywu powietrza :P zreszta - np grafike to mozna sobie smazyc bo jak padnie to nic waznego nie tracisz, a jak sobie ugotujesz dysiora to tracisz wszystkie dane :!: ale jak ktos tak lubi to jego sprawa :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 benek: albo transportem walizkowym, albo ktos kiedys sciagnal troche roznych lianli, bo na cgk, w pierwszej alejce od lewego wejscia po lewej, 3,4 stoisko chyba, niemiły dziadek miał kilka rodzajów fajnych lianli za fajne 120-180pln, przynajmniej jeszcze niedawno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 benek: albo transportem walizkowym, albo ktos kiedys sciagnal troche roznych lianli, bo na cgk, w pierwszej alejce od lewego wejscia po lewej, 3,4 stoisko chyba, niemiły dziadek miał kilka rodzajów fajnych lianli za fajne 120-180pln, przynajmniej jeszcze niedawno. jakos mi nie wpadly w oko moze dlatego ze nie szukalem :!: jak bede na gieldzie to popatrze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 no po 10 minutowej defragmentacji dysk ma 34 stopnie wiec dla mnie luz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 no po 10 minutowej defragmentacji dysk ma 34 stopnie wiec dla mnie luz :) to jakis blad pomiarowy :!: i to przy wylaczonym wentylatorku :?: zeby to byl dysk 5400rpm to bym uwierzyl :!: zreszta napisz jak to mierzysz bo przeciez WD z serii JB nie mialy SMART'a (o ile dobrze pamietam) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 no po 10 minutowej defragmentacji dysk ma 34 stopnie wiec dla mnie luz :) to jakis blad pomiarowy :!: i to przy wylaczonym wentylatorku :?: zeby to byl dysk 5400rpm to bym uwierzyl :!: zreszta napisz jak to mierzysz bo przeciez WD z serii JB nie mialy SMART'a (o ile dobrze pamietam) Benek masz może jakić wykaz które firmy i modele dysków mają czujniki ciepła? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 mierze termometrem, przykladam go do dolu dysku :lol: wiem wiem lol jak nie wiem :) ale dysk nie jest wcale Cieply wiec mi to wystarczy ![/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Benek masz może jakić wykaz które firmy i modele dysków mają czujniki ciepła?niestety nie :( a o tym WD pamietalem bo kilka osob o tym mowilo/pisalo :!: ale poszukaj w specyfikacjach na stronach producentow HDD oni tego nie ukrywaja mierze termometrem, przykladam go do dolu dysku :lol: wiem wiem lol jak nie wiem :) ale dysk nie jest wcale Cieply wiec mi to wystarczy ! rozumiem ze mierzysz temp. dysku a nie elektroniki :lol: nie pekaj sam kiedys robilem ten blad - mierzylem temp. elektroniki :roll: teraz jak mierze na zewnatrz to przyklejam termistor od gory, od dolu i z boku "puszki" (tu gdzie sie przykreca HDD) a nie na elektronike :!: a termometr dobrze sklaibrowany - sprawdz np temp. ciala bo jak bedziesz mial np 26*C to od razu sie wyjasnia niskie temp. dysku ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 powiem tak ! poszedlem o 15 do pracy wrocilem o 23 przez te 8 godzin siedzial na kompie moj brat - gral i takie tam odlaczylem dysk i go dotknolem z wierzchu teoretycznie zimny !! od spodu (czesc nie elektroniczna) mial trosze powyzej 36.6 stopni:) ale za to elektronika byla dosc Ciepla - bez przesady jakiejsc ale z 38 stopni to mogla miec ! takze nie wiem czy to duzo czy malo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 całkiem w porzadku mam ten sam dysk w kieszeni easytouch (plastikowa z 4 wentylatorami -o dziwo ciche i wydajne) - po 30 godz. pracy non-stop- zapisywanie plików ,granie ,net ) dysk po wyjeciu i sprawdzeniu naprawdę chłodny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 tylko ze ja odlaczylem jeden jedyny wentylator :D a ! wydaje sie ze mam Ciszej !! wiec puki mi sie wydaje :) to jest git :) jak bede lecial z nim na gwarancje to wam powiem :) i wtedy nie bedzie git :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 Benek masz może jakić wykaz które firmy i modele dysków mają czujniki ciepła?niestety nie :( a o tym WD pamietalem bo kilka osob o tym mowilo/pisalo :!: ale poszukaj w specyfikacjach na stronach producentow HDD oni tego nie ukrywaja z tego co wiem to wszystkie [chyba] samsungi maja smarka o pojemnosci od 40 gb czy nawet 20 [niejestem pewien, ale jestem pewien, ze mam] :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2003 dyziek jest zimny :) wentyl tloczy powietrze na dyzia jest w tej chiwli @5V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...