Skocz do zawartości
Amfidiusz

Matryca Do Wymiany?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku już lat posiadam (jak do tej pory niezawodną) Toshibę L20-182:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=793

Ostatnio jedna zacząłem mieć problem z wyświetlaniem obrazu. Po drobnych uciskach na obudowę (np. przy przenoszeniu) 2/3 ekranu zamienia się w białą plamę:

Dołączona grafika

Przy czym dolna część jest jakby print screenem, zapamiętanym obrazem, który przestaje być interaktywny (kursor, okna itp. działają jedynie w górnej części). Wystarczy jednak zastosować odpowiedni masaż na matrycy, a ekran zaczyna wyświetlać obraz w miarę dobrze - da się na nim pracować, ale wada jest wciąż zauważalna:

Dołączona grafika

Na nowego laptopa mnie póki co nie stać. Pytanie więc, który komponent nawalił. Matryca jest do wymiany? Lampy? Czy może wystarczy gdzieś docisnąć/dolutować przewody?

Spodziewam się, że wskażecie jednak matrycę. Przeglądałem oferty na Allegro - jednak jest ich tak dużo, że ciężko mi cokolwiek wywnioskować z różnic pomiędzy poszczególnymi matrycami. Na którą z nich powinienem się zdecydować, jeśli jedyną opcją pozostanie wymiana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podświetlenie to nie jest, albo matryca albo taśma matrycy, niestety przewody ruszają się wraz z otwieraniem i zamykaniem matrycy i mogą ulec uszkodzeniu. Rozbierz obudowę matrycy (3 minuty po nabraniu wprawy), poczekaj aż wada wystąpi i poruszaj kablami sygnałowymi oraz od inertera i zobacz jak zareaguje.

śrubki masz najprawdopodobniej 4 ukryte pod gumkami (czerw.)

uważaj przy zdejmowaniu obudowy, żeby nie ułamać zaczepów blokady (nieb.)

zaczepy puszczą same przy podważaniu przedniej części obudowy, najlepiej zrób to czymś cienkim i twardym ale nie na tyle ostrym, żeby porysować matrycę (mały, płaski śrubokręcik, na upartego piórko od gitary nawet, ja to robię paznokciem :P )

Dołączona grafika

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wizualizację. Rozkręciłem i poruszałem kabelkami... I oprócz wygaśnięcia ekranu, jak je rozłączyłem, to nie zauważyłem żadnej poprawy dotyczącej w/w problemu.

Pozostaje więc matryca, prawda? Czym się różnią poszczególne 'modele' oraz na który powinienem się zdecydować?

@down, OK, ale to nie dzisiaj. Do końca tygodnia spróbuję wykręcić matrycę i podać Wam model. Dzięki! :)

Edytowane przez Amfidiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje znaleźć po modelu matrycy jakiś zamiennik bądź oryginał, model będzie pisał z tyłu. Matryca jest w metalowej ramce, którą też będziesz musiał rozkręcić (zwykle po dwie śrubki po bokach, nie musisz demontować wszystkiego wraz z zawiasami). Po modelu Matrycy sprawdź w guglach, jeśli jest to standardowa 30-pinówka to są miliony zamienników na Allegro ;) jak miej typowa to pytaj sprzedawców o dostępność. Możesz też podać Nam tutaj model to coś pomyślimy.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też podać Nam tutaj model to coś pomyślimy.

Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, ale po licznych próbach coś zaskoczyło i do dzisiaj matryca ładnie świeciła. Niestety, nic nie trwa wiecznie i rano znowu zacząłem widzieć poziome pasy, a godzinę temu dolna część przestała w ogóle reagować. Rozkręciłem, docisnąłem lewą stronę i teraz znowu działa jak nowa :|

Anyway, laptop jest dla mnie bardzo ważnym narzędziem i nie mogę z niego korzystać wiedząc, że w każdej chwili mogę stracić wizję. Oznaczenia na tylnej naklejce wskazują na LP150x08 (TL) (A2). Znalazłem je na Allegro, ale wolę najpierw Was spytać: czy istnieje może jakiś tańszy/lepszy odpowiednik, który można wziąć zamiast niej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu praktycznie będzie pasować każda matryca 15 cali 30 pin, wiec jeżeli masz gdzieś tańszą matryce 15.0 to śmiało możesz brać tańszą, przerabiałem taki sam dylemat jak musiałem kupić matryce do sony Vaio, kupiłem inny tańszy model niż ten który był fabrycznie i wszystko działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zakończyć temat... Zdecydowałem się na zakup takiej matrycy:

http://allegro.pl/item835967664_matryca_15...0_l20_l100.html

Podczas świąt będę miał trochę więcej czasu, więc spróbuję ją wymienić. Dziękuję wszystkim za niezwykle informatywne odpowiedzi! :)

Pozdrowienia,

Amfidiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi