alvin Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) czesc, mam pytanie - ktory procek brac tak na przestrzen okolo 2 lat? bo mam spory dylemat - glownie idzie o gry, stawiac na e8400 czy q9400? roznica w cenie 60 zl... nie wchodzi w gre zadne amd ani i5/i7 - konkretnie te 2 modele - ktory pakowac do budy? dzieki za pomoc :wink: Edytowane 30 Września 2009 przez alvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) Jak nie zamierzasz zmieniać platformy czyli procka i płyty to lepiej weź Q9400. Kręci się całkiem dobrze (zależy to też od Twojej płyty) no i zawsze to 4 rdzenie, a nie 2. Do gier w przyszłości może sie bardziej przydać, ale nie musi. E8400 podkręcony do 4.0 ghz też by sobie spokojnie dał radę , ale w przyszłości może wyjść więcej gier wykorzystujących 4 rdzenie. Jak na razie można je policzyć na palcach. Ja na chwilę obecną brałbym Q9400. Wtedy jak kupowałem E8400 nie było chyba nawet tych procków w ofercie, albo były o wiele droższe. Jednak nie żałuję. Z palcem w .... robi 8x500 i więcej na Asus P5Q PRO, więc płyta pod Quada jest całkiem dobra. Może w przyszłym roku jednak zamienię tego E8400 na Q9400, zamiast zmieniać platformę pod i7. Może za dwa lata rozstanę się z LGA 775. To co mam na razie mi wystarczy. Jedynie planuje teraz wymienić pamięci na lepsze i kupić Radka 5870. ;) Edytowane 30 Września 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel27 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Witam! Moim zdaniem bardziej przyszłosciowy bedzie Q9400.Chodz jesli chodzi o gry, to lepszy by byl E8400 lepiej sie kreci niz ten quad Ja bym brał quada, ale decyzja nalezy do ciebie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Q9400 tez spokojnie sobie da rade w grach.Nie ma sensu juz pakowac kasy w 2 rdzenie,no chyba ze chcemy cos budzetowego.Przyszlosc to 4 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 dzieki, widze opinie podobne do tej, ktora wyszukalem na roznych forach (choc zdania podzielone), lepiej bedzie quad :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Nie chciałbym być złośliwy ale komputer z sygnaturki i wymiana "aż" na c2q? Jeśli zakładasz, że dla komputera priorytetem są właśnie gry to sprawa jest dla mnie w Twoim przypadku nieco niezrozumiała. Na Twoim miejscu kupiłbym coś z serii 7xxx c2d. Nie znam kompletnie płyt Gigabyte'a więc nie będę komentował ale Twoja karta graficzna będzie e8xxx i q9xxx solidnie ograniczała. Pozostań przy swoim dotychczasowym cpu albo zainwestuj w procesory serii e7xxx. A za roczek czy dwa zainwestuj w i7 lub i9 :) Pozdrawiam, Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 no czy ja wiem , hd3850 wcale nie jest zla karta . A i grafa nie moze ograniczac procka ;] Zalezy w jakiej rozdzielczosci gra , jak to jest 1280x1024 lub 1440x900 to w zupelnosci mu ona wystarczy :) Zreszta moze chce najpierw procek kupic a potem grafe za jakis czas jak nie bedzie mu wystarczala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 NIE. Ta nie będzie mu wystarczała. Zastanów sie zanim coś napiszesz. HD3850 to bardzo średnia karta. Do tego max bym włożył niekręconego E2180.E8400 i Quad do tego się nie nadaje. Na twoim miejscu brałbym jednak coś tańszego, gdyż płyta może Cie ograncziać w O/C. Wcześniej nie wziąłem tego pod uwagę. Nie ma sensu kupować E8400 jak go nie podkręcisz wyżej niż 3.5 ghz. Kup jakiegoś E7400 (ok 370-400 zł), a za zaoszczędzone pieniądze kup jakąś kartę graficzną. Np Radka 4870 lub GTX 260. Przez ten rok powinieneś jakoś przeżyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) no jest srednia a nie slaba i napisalem ze jest dobra do 1280x1024 wiem bo ja wczesniej posiadalem . A niekrecony e2180 jest za slaby do niej . a co bys dal za procek do 9600GSO ? zalezy czy chcesz pozniej dokupic grafike lepsza , jak tak to moglbys <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego quada ale milop by bylo jak bys sie najpierw zapytal w temacie z Twoja plyta czy ktos ma na niej quada i jak jest z oc niego :) Edytowane 30 Września 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) no jest srednia a nie slaba i napisalem ze jest dobra do 1280x1024 wiem bo ja wczesniej posiadalem . A niekrecony e2180 jest za slaby do niej . a co bys dal za procek do 9600GSO ? zalezy czy chcesz pozniej dokupic grafike lepsza , jak tak to moglbys <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego quada ale milop by bylo jak bys sie najpierw zapytal w temacie z Twoja plyta czy ktos ma na niej quada i jak jest z oc niego :) plyta jest nowa, obsluguje quady, pelna mozliwosc regulacji napieciem/mnoznikiem/fsb, a na grafe tez przyjdzie niebawem czas, chociaz narazie i tak monitorek 19' takze 1280x1024 awaryjnie mam dostep jeszcze do plyty asusa p5kc ale to juz jest stara plyta, pozatym raz w zyciu mialem asusa i nigdy wiecej, gigabyte jest ok ;) Edytowane 30 Września 2009 przez alvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Zmieniaj procka i juz.Przeczekaj na tej grafie do wysypu nowych radeonow z serii 57... i wtedy bedziesz myslal.Poki co w tej rozdzialce twoja grafa starcza do wiekszosci gier w rozsadnych detalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Zmieniaj procka i juz.Przeczekaj na tej grafie do wysypu nowych radeonow z serii 57... i wtedy bedziesz myslal.Poki co w tej rozdzialce twoja grafa starcza do wiekszosci gier w rozsadnych detalach. eh radki 57 :wub: oby cena byla znosna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Już teraz idą po 1400. Możliwe, że jak posypie się ich więcej i magazyny będą pełne to stanieją do tych 1300. Ale zbliża się okres świąteczny, więc pewnie szybko cena pójdzie w górę. Ja bym się zastanowił nad 5850. Można go dostać za mniej niż 1000 zł, a wydajność jest na poziomie GTX 285, którego ceny sięgają nawet 1400 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Już teraz idą po 1400. Możliwe, że jak posypie się ich więcej i magazyny będą pełne to stanieją do tych 1300. Ale zbliża się okres świąteczny, więc pewnie szybko cena pójdzie w górę. Ja bym się zastanowił nad 5850. Można go dostać za mniej niż 1000 zł, a wydajność jest na poziomie GTX 285, którego ceny sięgają nawet 1400 zł. ee, w takiej cenie bede omijal, duzo za duzo :wink: 1/2 ceny to jest max ktory kiedys moge wydac na grafike, nie kupie grafy do kompa w cenie kilku innych rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Podejrzewam, że płyta się skończy w okolicach 'poniżej' FSB 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Podejrzewam, że płyta się skończy w okolicach 'poniżej' FSB 400. tyle pisze na pudelku :) co daje 3,2 ghz na tym q9400, moze wystarczy boxowy cooler? przy e8400 mialbym 3,6 ghz max w takim razie, potem mozna jeszcze probowac dolozyc mnoznika edit e, pisza ze mnoznik zablokowany, na eng portalu zrobili z q9400 3,8 ghz na fsb 475, niezle nawet, ale plyty juz nie zmienie, bedzie najwyzej 3,2 i bede zadowolony Edytowane 1 Października 2009 przez alvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Jeszcze wracając do ograniczeń cpu->gpu i gpu->cpu owszem mówi się, że za mocna grafika może skutecznie ograniczać słaby procesor ale na litość, panowie zastanówcie się, przy procesorze typu quad i grafice relatywnie już słabej wymiana procesora nic nie przyśpieszy, OWSZEM gdy kolega zakładający ten topic stwierdzi, że gry go nie kręcą, a np. obróbka grafiki to owszem quad jak najbardziej i nie za mocna grafika, ale nie na odwrót przy zastosowaniu komputera do gier. Najważniejsza jest grafika w kompie do gier, procesor może być ze średniej półki i troszkę go pokręcić więc nie wiem po chusteczkę ładować się w quada do gier lub nawet e8400. Jest to głupie i zupełnie nie przemyślane. Moja rada: zostawić ten procesor, a jeżeli chcesz zainwestować to max seria 7xxx. Dobry procesor kupisz nowy za ok. 400zł. Wracając jeszcze do płyty głównej, akurat Asusy miałem od zawsze ale tylko serię RoG, więc nie wiem jak to jest z innymi modelami pod s. 775. Właśnie dla mnie marka Gigabyte aka Gigashit jest jakąś pomyłką. Sam wygląd płyty jest odstraszający i są padliwe. Wiadomo, że kasa i decyzja należą do autora tematu ale lepiej racjonalnie podchodzić do tego typu rozważań. Decyzję pozostawiamy autorowi. Aha, co do definicji wąskiego gardła - to działa w obydwie strony, a nie tylko mocne gpu -> słaby cpu to tak dla sprostowania. Zarówno cpu może się dławić jak i gpu wszystko zależy od zastosowań komputera, jego przeznaczenie jest kluczem do wykorzystania jego potencjału. Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 1 Października 2009 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Ja niedawno emigrowałem z Q9400 na i5 750 i powiem szczerze, że nawet przy moim wykręconym HD4850 poczułem różnicę w wydajności. Grałem w Crysis, GTA IV i Prototype i jest większy komfort gry. Mam tu na myśli momenty, które mocno obciążają CPU - wybuchy, intensywne walki, szybka jazda samochodem. W innych przypadkach jest praktycznie bez zmian. Więc mimo wszystko stwierdzenie, że CPU ma mniejsze znaczenie od GPU, jest niezbyt trafne. Co do tematu - osobiście zamiast Q9400 wolałbym np. Pentium E6300 i HD4850/HD4770. Procesor ma wysoki mnożnik, więc płyta nie będzie przeszkodą, a wydajność w grach będzie o wiele wyższa (głównie dzięki szybszej grafie). Edytowane 1 Października 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Ja ze swojej strony dodam, że w 100% zgadzam się z kolegą Gi3rki3m. Druga sprawa, źle się stało, że pozostaliśmy i doradzaliśmy w kwestii zmiany procesora i opieraliśmy się przy c2d. PDC to dobry wybór do Twojego 3850 :) ale "róbta co chceta" :D Po prostu quad lub e8xxx nie ma najmniejszego sensu i tyle. Mam jeszcze pytanie do autora, jakie masz pamięci i czy nadają się one do kręcenia? Pozdrawiam, Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) geil'a 800 cl4, prawde mowiac nie wiem jak sie kreca bo zostawaly zawsze na 800, zmieniam stosunek fsb:ram a 3850 tez pojdzie do wymiany - tylko nie teraz, nie ma kasy na wszystko od razu ;) Edytowane 1 Października 2009 przez alvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Stwierdzenie, że CPU ma mniejsze znaczenie od GPU, jest niezbyt trafne.Dzień Dobry! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Q9400 tez spokojnie sobie da rade w grach.Nie ma sensu juz pakowac kasy w 2 rdzenie,no chyba ze chcemy cos budzetowego.Przyszlosc to 4 rdzenie. Ja tam w swoim 2 jajowcu widze przyszlosc :) IMHO bralbym E8400. Po prostu quad lub e8xxx nie ma najmniejszego sensu i tyle. Dlaczego nie ma sensu? :| Edytowane 1 Października 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Przeczytaj wszystkie posty, zastanów się i sam uzyskasz odpowiedź dlaczego "bez sensu" :D Podpowiem - słaba karta + e8400 + słaba płyta = bez sensu lub słaba karta + quad + gry również bez sensu. Co innego zastosowanie go do grafiki to zgodzę się, że quad + taka sobie grafika będzie nawet ok, ale nie takie zestawienie do gier. Lubisz nabijać posty widzę :D PS: jak już przytaczasz cytaty to odpowiadając zarzuć coś cytującemu, a nie zadajesz dziwne pytania ni z d*** ni z pietruchy. PS2: po prostu nie ma najmniejszego sensu ładować e8400 do takiej słabej grafiki. Pozdrawiam, Androctonus Edytowane 1 Października 2009 przez Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 może w końcu czas olać te głupie bezsensu... w świecie it nie ma czegoś takiego jak za mocne :D nic nie jest za mocne czy za szybkie... jedynie im mocniejsze tym masz dłuższy okres użytkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Zmieniaj procka i juz.Przeczekaj na tej grafie do wysypu nowych radeonow z serii 57... i wtedy bedziesz myslal.Poki co w tej rozdzialce twoja grafa starcza do wiekszosci gier w rozsadnych detalach.Wystarcza na tyle samo an ile wystarcza aktualny proc w danej rozdzialce i wiekszosci gier w rozsadnych detalach. Reasumujac, imho wymien procka+ CPU i gra gitara...poczekaj na 58xx, wtedy i quady troszke tansze beda. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Androctonus Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Jak zwykle rozmowa schodzi na boczny tor i zaczyna się dygresja i złośliwości. Każdy pisze co innego i jak tu komu doradzić? :D Nie ma co się kłócić, racja kupuj quada i można temat zamknąć bo racjonalne rady nie docierają. Pozdrawiam, Androctonus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 dziekuje wszystkim za pomoc, padlo na quada :) narazie nie krecony, 40 stopni sie wacha, poczekam czy sie pasta "dogrzeje" i troche spadnie, ew posmaruje AC silverem, troche za duzo (chyba) na quada ale nie wiem, w sumie 4 rdzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...