borozu Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Witam. Od lat kiedy tylko mam w kompie kartę ATi toczę boje ze sterownikami. Dzisiejszy problem dotyczy przerzucania obrazu z monitora na telewizor i odwrotnie. A więc tak, sprzęt: - X1950GT -monitor 22'' 1680x1050 -telewizor 21'' 1024x768 podłączony przez s-video -sterowniki ze stronki AMD catalyst sygnowane datą 2009-07-21 Zainstalowałem oczywiście CCC. Na górze z menu klawiszy dostępu ustawiłem skrót na przełączanie wyświetlaczy Alt+1. Wszystko ładnie, obraz leci na telewizorek ( co prawda ma niewielkie czarne paski u góry i u dołu ale przebolałem - nic wielkiego) lecz monitor ma małą anomalię. Teoretycznie w ogóle nie powinien brać udziału w wyświetlaniu i po prostu się wyłączyć, tak też jest na początku. Potem co jakieś 7 minut monitor nie wiedzieć czemu dostaje jakby sygnał z karty, zapala się w nim podświetlenie ( nic się nie wyświetla ) i po chwili znowu się wyłącza. Kolejnym problemem jest rozdzielczość. Kiedy obraz wraca z TV na monitor zostaje w rozdzielczości telewizora czyli szałowym 1024x768 i za każdym razem muszę ustawiać rozdziałkę ręcznie. Czy da się coś zrobić z tymi dwoma fantami? No chyba, że ktoś zna jeszcze sposób na te czarne paski bo przy kartach nvidii nigdy tego nie było. Rozdzielczość 1024x768 idealnie pasuje do telewizora w formacie 4:3 więc nie wiem skąd się wzięły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Skąd wpadłeś na pomysł żeby do telewizora puszczać 1024x768?? TV ma mniejszą rozdziałkę no chyba że masz jakiś z wysokiej półki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borozu Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Telewizor najnowszy to nie jest, ale kiedyś kupiony za przyzwoitą sumkę. Od lat miałem GF i nie było żadnych problemów z obsługą tej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 sirdan to standard - maksymalna rozdziałka dawana na s-video....tv i tak sobie przeskaluje..ale nie w tym problem - niestety to zauważyłem w wielu sprzętach że przełączanie ekranów zostawia na większym rozdziałkę niższego pewnie gdzieś w sterach trzeba pogrzebać al nie mam obecnie drugiego ekranu by sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Kiedyś często używałem wyjścia S-VIDEO karty do puszczania obrazu na TV. Oczywiście ATI bo Geforc'y dawały dużo gorszy obraz. Zawsze instalowałem Control Panel zamiast CCC. Było OK. Te elementy (CCC lub Control Panel) można było instalować oddzielnie, można było pobrać osobno driver i osobno np. CP. Ja puszczałem na 800x600. Dwa - wypróbuj starsze drivery. Odnośnie pasków to w CP w właściwościach TV masz zakładkę DOSTOSOWANIA i tam ptaszek przy WYKORZYSTANIE CAŁEJ POWIERZCHNI EKRANU. Kolejna sprawa - spróbuj puścić obraz przez złącze COMPOSITE tzn. wykorzystując kabel współosiowy (wykorzystać możesz tani tabel antenowy) - przy ATI nie ma to prawie znaczenia w jakości obrazu, a może się nawet okazać, że przy dłuższym kablu obraz na TV będzie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 tak przy dłuższym ablu bo svideo nie może byc za długi - ALE OFERUJE ZNACZNIE LEPSZA JAKOŚĆ od composite - ZAWSZE....przedewszystkim bo ma rozdzielone sygnały - coś jak euro scart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fields Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Masz Radka X1950 a stery z lipca? o ile pamietam to wszystkie karty ponizej serii 2000 przestaly byc wspierane po wydaniu Catalyst 9.3 http://support.amd.com/us/gpudownload/wind...mp;lang=English Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pet Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Teoretycznie w ogóle nie powinien brać udziału w wyświetlaniu i po prostu się wyłączyć, tak też jest na początku. Potem co jakieś 7 minut monitor nie wiedzieć czemu dostaje jakby sygnał z karty, zapala się w nim podświetlenie ( nic się nie wyświetla ) i po chwili znowu się wyłącza.Spróbuj włączyć opcję "Force TV Detect" w CCC. Powoduje ona, że nie ma automatycznego wykrywania podłączonego TV i sterownik zakłada że jest on zawsze podłączony. Być może z twoim TV nie działa poprawnie to wykrywanie lub kabel ci czasem nie kontaktuje i komputer myśli, że na sekundę odłączyłeś kabel od TV i dlatego włącza monitor. Wtedy ta opcja pomoże. Kolejnym problemem jest rozdzielczość. Kiedy obraz wraca z TV na monitor zostaje w rozdzielczości telewizora czyli szałowym 1024x768 i za każdym razem muszę ustawiać rozdziałkę ręcznie.Może przełączasz mapowanie wyświetlaczy(to inny skrót niż przełączenie wyświetlaczy)? Wtedy TV staje się wyświetlaczem głównym i to by tłumaczyło to zachowanie. Edytowane 27 Listopada 2009 przez Pet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Masz Radka X1950 a stery z lipca? o ile pamietam to wszystkie karty ponizej serii 2000 przestaly byc wspierane po wydaniu Catalyst 9.3 http://support.amd.com/us/gpudownload/wind...mp;lang=English Ostatnie sterowniki dla kart x1950 i innych to 9.11 z... niedawna ;) http://support.amd.com/us/gpudownload/wind...mp;lang=English Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pet Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Ostatnie sterowniki dla kart x1950 i innych to 9.11 z... niedawna ;) http://support.amd.com/us/gpudownload/wind...mp;lang=EnglishMimo wszystko wewnątrz tych 9.11 znajdują się 9.3. Jedyne zmiany są w "WDM Integrated Driver" ale to nie ma znaczenia dla kart graficznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 No ja tam nie wiem czy zwykły telewizor crt sobie zeskaluje z 1024x768 na swoja rozdzielczość. Dlaczego nie lepiej puszczać rozdzielczość taką jaka wymaga odbiornik???? Rozdzielczość 1024x768 idealnie pasuje do telewizora w formacie 4:3 więc nie wiem skąd się wzięły. LOL Kolejnym problemem jest rozdzielczość. Kiedy obraz wraca z TV na monitor zostaje w rozdzielczości telewizora czyli szałowym 1024x768 i za każdym razem muszę ustawiać rozdziałkę ręcznie. Jakiego playera uzywasz? W najnowszym MPC-HC jest opcja w output>>reinitialize when display changing/ponowne inicjowanie po zmianie monitora. Spróbuj tego skoro tweaki w ccc nie pomagają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...