Skocz do zawartości
Szulik

Bardzo głośny zasilacz Enlight! - czy to tak powinno być?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na forum czytałem wiele opinii osób, które chwaliły zasilacze enlighta za cichą pracę i niezawodność. Dlatego też po przygodach z nonemami postanowiłem zainwestować w obudowę Enlight. Kupiłem model 4102 z zasilaczem ATX-3001-200. Wszystko wkręciłem tak jak powinno być i podłaczyłem.

Jednak hałas, który wydaje zasilacz (dodatkowy wiatrak z tyłu odłączyłem)jest nie do zniesienia. Słyszałem w pracy nie jeden zasilacz i ani jedne nie wydawał ani połowy hałasu co ten! W instrukcji jest napisane, że "Prędkość obrotowa wentylatora zasilacza jest zmienna i zależna od temperatury otoczenia w jakim pracuje zasilacz". Odnoszę jednak wrażenie, że wentylator chodzi cały czas na stałych, najwyższych obrotach.

Czy to tak powinno być? Czy u was też to chodzi tak głośno? Jeśli nie to czy nadmierny hałas jest podsatwą do reklamacji.

Co do napięć: wszystkie są OK poza -12V -jak na mój gust jest terochę za niskie -11,29

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to afaik trafiles nie na sirteca tylko na zasilacz enhance electronics... a one do strasznie cichych nie należą.

niech Ci benek potwierdzi to co napisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to afaik trafiles nie na sirteca tylko na zasilacz enhance electronics... a one do strasznie cichych nie należą.

niech Ci benek potwierdzi to co napisalem.

Zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości czy oby na pewno to jest zasilacz 300W. oto jego parametry:

+5V -25A,

+3,3V - 6A, 125W MAX

+12V - 10A, 120W

-5V - 0,5A, 2,5W

-12V - 0,5A, 6W

+5VSB - 1A 5W

Jest wprawdzie napisane, ze Peak load = 300W ale czy oby na pewno to jest zasilacz 300W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 100% to nie Enhance bo by mialo oznacznia w stylu ATX-1125BTA ...

to jest stary Sirtec - byly takie ATX-2001/2501/3001-xxx ale mialy targiczne amperaze - przyklad tragedia niczym Codegen :(

jak glosny to reklamacja - i wymien na cos z HPC-300-xxx

jak kupowales przez NET to masz 10 dni na rozmyslenie sie i odeslanie towaru :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jest wprawdzie napisane, ze Peak load = 300W ale czy oby na pewno to jest zasilacz 300W?

takie samo oszustwo jak w Q-TEC - z amperazy wynika ze ten zasilacz ma gora 260W i to jest podstawa do obnizenia ceny albo zwrotu pieniedzy na

podstawie art.8 ust. 4 w zwiazku z art 4. ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002

r. o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej ... ten zasilacz jest niezgodny z umowa o ile w niej widnieje 300W i nie zgadzaj sie na zadne naprawy poniewaz sprzedawca nie jest w stanie zwiekszyc mocy tego zasilacza przez jakakolwiek naprawe :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jest wprawdzie napisane, ze Peak load = 300W ale czy oby na pewno to jest zasilacz 300W?

takie samo oszustwo jak w Q-TEC - z amperazy wynika ze ten zasilacz ma gora 260W i to jest podstawa do obnizenia ceny albo zwrotu pieniedzy na

podstawie art.8 ust. 4 w zwiazku z art 4. ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002

r. o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej ... ten zasilacz jest niezgodny z umowa o ile w niej widnieje 300W i nie zgadzaj sie na zadne naprawy poniewaz sprzedawca nie jest w stanie zwiekszyc mocy tego zasilacza przez jakakolwiek naprawe :!:

Ok. dzięki za odpowiedź. Idę walczyć ze sprzedawcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. dzięki za odpowiedź. Idę walczyć ze sprzedawcą.

i nie daj sie wyrolowac - wytlumacz tylko temu sprzedawcy ze PEAK Load i MAX Load to 2 zupelnie rozne sprawy

a podawanie PEAK to tak jakby podawac predkosc maksymalna samochodu ale pomiar robic jak samochod zjezdza z gorki ;)

zreszta to co napisalem o ralnej mocy tego zasilacza wynika z tego co spisales z naklejki znamionowej

+5V -25A, +3,3V - 6A, 125W MAX +12V - 10A, 120W -5V - 0,5A, 2,5W -12V - 0,5A, 6W +5VSB - 1A 5W

wystarczy dodac 125W (dla sumy 5V i 3.3V) + 120W + 2.5W + 6W + 5W = 258.5W wiec nawet sprzedawca nie moze sie wykrecac ze ma napisane 300W bo jak bedzie probowal to kaz dodawac na kalkulatorze :) i nie moze sie wykrecic art.5 w/w ustawy (czytac i dodawac chyba umie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za pomoc!

Byłem już w sklepie, w którym kupiłem tę obudowę i powiedziałem o co biega. Sprzedawca powiedział mi, ze niestety nie mają innych modeli Enlighta ale za to może mi wymienić zasilacz na Q-techa 400W (za dopłatą) - ma się rozumieć, że odmówiłem. Pytałem, czy nie mogą mi ściągnać jakiś innych zasilaczy Enlighta i wymienić ale powiedzieli mi, że nie za bardzo a tak poza tym to musiałbym wiele dopłacić. Więc umówiłem się, że jutro rano zwrócę obudowę a oni pieniadze. Mam nadzieję, że przez noc nie zmienią zdania.

i będę szedł szukać obudowy Enlight w Krakowie (a wcale to nie takie łatwe).

A moze to do tego modelu obudowy ładują taki syfiasty zasilacz?

Włączyłem stary zasilacz i poczułem, że jest on ze 3 razy cichszy od tego Enlighta!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peak load - szczytowe obciazenie czyli w krotkim czasie wiec producent nic tu nie oszukuje piszac 300W :P

jak nie jak tak - na stronie Sirtec jest ladnie napisane dla modelu ATX-3001-203

Max. 250 Watts (2) peak 300Watts operation time 15sec.
ladna 300W ale tylko przez 15sek. :P jak widac Enlight dal ciala z tym zasialczem i roluje klientow bo nie podaje dokladnych danych :!:

(BTW teraz sie nie dziwie bo jak rozmiawialem z gostkeim z Germanii o Enlight to mowil ze to slabe zasilacze - i w tej chwili wiem co mial na mysli) :(

zreszta co to za 300W skoro ten sam Enlight pakowal zasilacze od Enhance i np 250W (ATX-1125BT) ma takie parametry

+5V -> 26A

+3.3V -> 15A

+12V -> 9A

-12V -> 0.8A

-5V -> 0.5A

+5Vsb -> 2A

wiec co 250W mocniejsza od 300W :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jutro zwrócę ten klimatyzator (inaczej tej obudowy się nie da nazwać :) ) to idę kupować innego Enlighta. I mam w związku z tym pytanie: Po czym poznać w sklepie czy ten Enlight to jest dobry Enlight? Jakie wartości powinien mieć zasilacz by był dobry i cichy? To może pytanie do osób, które ostatnio kupowały Enlighty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!:

zamiast symbolu w stylu ATX-3001-200 musi miec symbol HPC-300-xxx02 nie ma PFC)

musi miec takie parametry pradowe

+5V -> 25A

+3.3V -> 20A

+12V -> 13A

poszukaj obudowy z serii EN-72xx np EN7250 (nastepca EN-7237 ale ma z przodu 2 porty USB - ten model powinien miec te lepsze zasilacze ale i tak sie upewnij i zobacz jaki zasilacz siedzi w srodku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam enlighta 7254 - zasilacz HPC-300-202 i ogolnie fajnie, a sama buda tez niezla- tylko wiatrak dodatkowy kiepski : wyje jak odkurzacz wiec lepiej nie wlaczac :). Z waitrakow polecam zalmany do obudowy, w trybie silent 20 dB, mam dwa i naprawde sa spoko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie udało mi się kupić obudowę Enlighta 7254 z zasilaczem HPC-300-202. Chodzi w miarę cicho.

Mam jednak pytanie: Z zasilacza wyprowadzony jest kabelek, taki jak do zasilania wiatraczka. Czy mam go podłączyć do mobo w miejscu "system fan"? Czy jest to zasilanie jakiegoś dodatkowego wiatraka wewnątrz zsilacza? Bo jest jeszcze wiatrak na tylnej ściance obudowy, jest on jednak trochę głośny więc go nie włączyłem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten kabelek wychodzacy z zasilki ma dwa przewody prawda ? zolty i czarny podlacz go do gniazdka na plycie i bedziesz mial monitoring obrotow wentylatora w zasilaczu (i odrazu napisz z jaka predkoscia sie kreci - moj krecil 2100 na tym co ponizej napiecia rock stable)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie udało mi się kupić obudowę Enlighta 7254 z zasilaczem HPC-300-202. Chodzi w miarę cicho.  

Mam jednak pytanie: Z zasilacza wyprowadzony jest kabelek, taki jak do zasilania wiatraczka. Czy mam go podłączyć do mobo w miejscu "system fan"? ...

w miare cicho tzn jak - powinien zauwazalnie ciszej od tamtego badziewia :!:

ta wtyczka (pewnie czarny i niebieski kabelek) to do zlicznia obrotow - podlacz ja do gniazdka PWR_FAN - zazwyczaj te gniazdka maja mozliwosc zlicznia obrotow od nizszego poziomu

jak tej wtyczki nie podlaczysz to nic sie nie stanie i wentylator bedzie pracowal normalnie

standardowe dodatkowe wentylatory w Enlight to czesto Sunon - dajmiedzy wentylator a blache jakies gumowe podkladki (albo zamiast przykrecac przysilikonuj wentylator do obudowy) i pusc go na cos z zakresu 5-8V bedzie cisza a i tak bedzie wymuszony jakis obieg powietrza w okolicach coolera na procku copowinno zaowocowac ciut nizsza temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, ze nie mam gniazdka power_fan to podłaczyłem do gniazdka system_fan. Na monitoringu wynika, że kręci się z prędkością 1700 rpm. Zauważyłem też, że podczas pracy komputera zasilacz stał się chłodniejszy. Co do emisji hałasu to jest teraz stała. Przed podłączeniem tego kabelka początkowo zasilacz był prawie niesłyszalny zaś później trochę przyspieszał. Oceniam zmianę na pozytywną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok teraz normalnie zapusc prime95(cos co robi full load ) i zobacz jak bedzie sie zmieniac predkosc obrotowa wentyla :) (bo z tymi zasilaczami to jest tak ze niektore staruja od 1600 rpm i leca w gore natomiast niektore startuja od 1200rpm wszystko jest uzaleznione od umieszczenia termistora (w zaleznosci od odleglosci od radiatora) Mnie 2100 rpm w full load denerwowalo bo w nocy huczal jak dziki zmienilem wentyl podlaczylem tak zebym mogl regulowac sobie predkosc obrotowa sam :) 1800rpm i bloga cisza teraz tylko pompka terkocze po nocach ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak sie wtrace bo dzis sobie zamontowalem do zasilacza potencjometr 100 ohmowy i znizylem obroty do minimum wogule go nieslychac ale sie boje ze mi sie spali, mam sie bac czy moge spac spokojnie

moj zasilacz to codegen 300 w!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wrozenia nie bedzie :). To trzeba tak rozsadnie

normalnie przed modyfikacja jak cieple powietrze wialo z codegena ?

znajac codegeny sahara ..

jak jest ze sciankami zasilacza cieple / zimne ?

nie sprawdzales jak calosc jest ciepla jak byl nie zmodyfikowany ?

szczerze ja bym sie bal bo codegeny ktore znalem na zwyklym chlodzeniu byly bardzo gorace ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...