Skocz do zawartości
m_lesiu

Obsługa Wyjść (urządzeń) Innych Niż Domyślne (systemowe) Przez Kodeki Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Do problemu już podchodziłem kilkukrotnie, na przestrzeni ostatnich 2 czy 3 lat i nigdy się to nie udawało.

Ostatnio, na Windows 7 gdyż tam w łatwy sposób można sprawdzić ustawienia audio dla wszystkich urządzeń.

Więc o co chodzi?

Chciałbym, by strumień dźwięku w filmach w AC3/DD lub DTS był kierowany do wyjścia cyfrowego natomiast pozostałe już normalnie, po analogu.

Posiadam dwie karty: X-Fi oraz integrę z wyjściem cyfrowym.

X-Fi ma ciekawy bajer - ustawienie czy dźwięki DD/DTS mają być dekodowane programowym dekoderem czy przekazywane do zewnętrznego (bitstream out).

Myślałem że to w 100% rozwiąże problem. Wybieram sobie jako domyśle wyjście analogowe natomiast jak pojawi się AC3/DD lub DTS to mi soft Creative'a ładnie puści to na wyjście cyfrowe karty (przez FlexiJacka, oczywiście ustawionego na SPDIF-out). A guzik... zewnętrzny amplituner dostaje cały czas sygnał PCM, czyli to całe "bitstream out" nie działa jeśli w systemie jako domyślne nie jest wybrane urządzenie cyfrowe (wtedy już jest git).

Jako że mam na płycie integrę z wyjściem cyfrowym, można by pokusić się o puszczenie strumienia AC3/DTS właśnie do tej karty...potrzeba mi więc kodeka audio który potrafi "gadać" do urządzenia innego niż to wybrane jako domyślne w systemie.

Wielokrotnie próbowałem ustawić ffdshow właśnie pod tym kątem, gdyż jest tam możliwość (teoretycznie) wyboru urządzenia wyjściowego, ale w praktyce to w ogóle nie działa.

Do tej pory nie napisałem o jaki system chodzi. Otóż próbowałem zarówno pod XP jak i teraz, pod Windows 7 RTM.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to winamp ale bawiłem sie sporo i aby przepchnąć passthrough musisz mieć ustawione spdif out na domyślne inaczej Windows zablokuje możliwość przesyłania DD/DTS nie dotyczy to oczywiście PCM jednak jest to piekielnie upierdliwe kiedy idzie o oglądanie czegoś czy słuchanie z DD/DTS.

Ja korzystam z Ac3filter a nie z FFd tam pisze kiedy możliwość passthrough po spdifie jest wyłączona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi