Skocz do zawartości
Elwis

Taktowanie Ram-jak Zmienić W Biosie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam ramy G.Skill 2x2gb 1066MHz a pracują na 800MHz, przestawiłem w BIOSIE MEMORY CLOCK na X5.33 czyli 1066MHz, ale system nie chciał się załączyć, resetował się przy każdej próbie.

Jestem laikiem, więc nie umiem, poprzestawiać odpowiednich napięć itp., a pewnie trzeba coś takiego zrobić

Znalazłem stronę na której jest MENU BIOSa, takie jak u mnie, ja mam płytę Gigabyte GA-MA770-UD3

http://www.legitreviews.com/article/973/3/

Czy mógłby mi ktoś napisać co jeszcze powinnem zrobić, żeby przestawić taktowanie na 1066MHz , i żeby system mi działał stabilnie?

A może w programie Easy Tune 6 da sie coś takiego zrobić?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnieś napięcie na pamięciach do 2-2.1V, czyli ddr2 +0.2V, albo +0,3V

Procesor mam Phenom II X3 720 2.8Ghz

Dobra, wszedłem do BIOSU i mam takie coś:

Normal CPU Vcore 1.2500V

DRAM Voltage Control 1.920V ------> 2.000V ???

DDR VTT Voltage Control 0.900V

NB Voltage Control 1.100V

SB/HT Voltage Control 1.220V

NB PCIE Voltage Control 1.800V

Nie wiem czy jak przestawie napięcia tylko przy DRAM Voltage Control na 2.000V, to bedzie ok? Czy przy tych innych nie musze juz nic przestawiać?

Na pudełku jest napisane CL5-5-15 2.0~2.1V, tylko nie wiem co z tymi innymi wartościami mam zrobić;/ a jestem w tym zupełnie zielony, i boje się żeby nie spalić ramów czy mobo...

Edytowane przez Elwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi