rudesmen1 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 http://www.allegro.pl/item752963903_1024mb...00_1800mhz.html Skąd w tej karcie wzieło się tak niskie zapotrzebowanie na energię? Nie jest ona w jakiś sposob wykastrowana względem zwykłej 9800gt? Karta musi mieć dużo mb bo kupuje ją głównie do GTA IV, czy to jest najlepszy wybór w tej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Nie kupuj od tego sprzedawcy, bo będziesz miał problemy z gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Ja odradzałbym takiego "kwiatka" także jeśli chodzi o kartę. Wymaga ona pci-e 2.0 ze względu na zasilanie wyłącznie ze slotu pci-e. Kup normalną kartę z osobnym zasilaniem. W aukcji jest fotka "zwykłej" karty. Tego ZOTAC GF 9800GT 1GB DDR3 ECO 256BITS możesz zobaczyć tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Mógłbyś podać resztę sprzętu (zasilacz, płyta główna i procesor)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) Kupiłem taką kartę niedawno, chyba nawet od tego sprzedawcy. Transakcja udana, pomijając absolutny brak kontaktu z allegrowiczem, ale nie w tym rzecz. Tak jak pisze poprzednik karta powinna pracować w PCI x16 2.0 - ze wzgledu na to, że pobiera zasilanie wyłącznie z portu PCI-E, nie ma dodatkowego zasilania. Mniejsze zapotrzebowanie na energię bierze się z obniżonego napięcia GPU (standard jest 1,1v ta karta ma 1,05v w 3d, w 2d ma 0,95v) i obniżonych taktowań. Generalnie kupiłem i żałuję bo karta ma wydajność 9600GT a jest droższa, jedynie w niektórych tytułach gdzie potrzeba więcej v-ramu np. Far Cry 2 czy GTA 4 zauważalnie wychodzi na prowadzenie. Jeśli idzie o samą kartę - dno - na domyślnych taktach i napięciu karta w OCCT wywala kilka-kilkanaście błędów (artefaktów) w ciągu 30 minut stressu - słabe chłodzenie. Nagrzewa się do temperatury rzędu 93-94C w dobrze wentylowanej obudowie (przód 12cm, tył 12cm, nawiew na kartę 12cm). Zaryzykowałem i podniosłem jej w BIOSie napięcie do 1,1v i takty ustawiłem jak dla normalnego 9800GT - chodzi bez większych zastrzeżeń ale cewki piszczą (karta ma mocno okrojoną sekcję zasilania - to też obniża zużycie energii), ponadto port PCI-E ledwo daje rade z dostarczaniem amperów. Wróciłem do domyślnych taktowań ale napięcie pozostało zwiększone - nie wywala już artów na 550/1375Mhz. Pamięc na tej karcie nie podkręca się o więcej niż 20Mhz. Słowem absolutnie odradzam wersję eco tej karty. W tej samej cenie dostaniesz ZNACZNIE szybszego GTS'a 250 lub HD4850/HD4770. Edytowane 2 Października 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudesmen1 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Beereq dzięki za konkretny opis, dzięki któremu uniknę pomyłki. Wcześniej miałem 9600GSO 384mb SuperClocked która miała niestety za mało ramu do GTA IV. I ogólnie zastanawiam się nad 9600GSO 1gb, 9800GT 1gb lub 250GTS 1gb, każda jest mniej więcej o 100zł droższa, a przyrost wydajności jest raczej nie duży, ale już wolę dać więcej żeby było na 100% OK. Procka też prawdopodobnie niedługo wymienię na Athlona X4. Uzupełniłem siga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Na pewno nie 9600GSO 1GB, gdyż rdzeń tej karty, to okrojona wersja tego z 9600GT. Na Twoim miejscu na pewno brałbym coś energooszczędnego ze względu na zasilacz, który pod obciążeniem rzędu GTS250 na pewno będzie głośny. Pomyślałbym nad HD4770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Proszę bardzo, Miquel nie wiem na ile słaby/mocny/cichy/głośny jest ten Pentagram 370w, ale testowałem GTS 250 + X4 620 @3,5Ghz 1,425v i o dziwo bez zająknięcia pracowało to na mc-350, napięcia mierzone miernikiem wszystko ok. Co do hałasu - po 20-30 minutach obciążenia włączał się na chwilkę wentylator w zasilaczu na duże obroty, mijało 30 sekund i dalej cisza i potem znowu 20 minut nic, 30s max rpm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Sorry, ale MC-350, to nie Pentagram 370W. Miałem wersję znacznie mocniejszą - 460W - i na HD4850 był to już wyjec, a na 8800GS pracował głośniej, niż Chieftec GPS-350EB-101A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 OK, pisałem że nie znam tego zasilacza od podszewki :) Ale wracając jeszcze do tematu - HD4770 powinien być OK, tak jak piszesz Miguel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudesmen1 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Przy podkreconym procku i 9600GSO w grach wentylator w zasilaczu wkręcał sie na wyższe obroty, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby go wymienić, mogę to zrobić. 4770 512mb jest szybsze od 250GTS 1gb na tyle że mógłbym sobie odpuścić te 1 gb? (karte kupuje praktycznie tylko dla GTA IV) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 W kompie do GTA 4 przede wszystkim liczy się procesor (najlepiej 4-rdzeniowy), na drugim miejscu jest grafika i ilość RAM-u. Daruj sobie ten 1GB, bo prawdopodobnie ani GTS 250 ani HD4770/HD4850 itp. karty z tego segmentu nie wykorzystają dodatkowej pamięci w tytułach innych niż Far Cry 2 i rozdzielczościach =<1680x1050... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...