jareqsz Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Witam Posiadam kartę Galaxy GTX260+ i mam z nią bardzo irytujący mnie problem, a właściwie z chłodzeniem tej karty, mianowicie przy włączaniu komputera karta startuje z max. obrotami wiatraka (z tego co pokazuję Everest i GPU-Z to ok 3700 rpm) dzieje się to dosłownie przez 2sek. ale jest bardzo dokuczliwe, natomiast przy ładowaniu się Windowsa karta zwalnia do 40% swoich obrotów (z tego co pokazuja te same programy to ok 2700 rpm, trochę to dziwne, ponieważ to bardzo dużo jak na tryb spoczynku) i z takimi obrotami pracuję nawet w trybie Idle co również jest bardzo dokuczliwą sprawą. Na szczęście problem ten rozwiązałem połowicznie regulując obroty w Rivie Tuner lub w dołączonym oprogramowaniu przez Galaxy, Xtreme Tuner, jednak problem ten jest rozwiązany tylko po załadowaniu Windy i to nie do końca ponieważ muszę ręcznie regulować obroty wiatraka po przejściu karty do innego trybu np. przy graniu. Z tego co zaobserwowałem kartę w trybie Idle chłodzą skutecznie obroty wiatraka na poziomie 20% (ok. 1300 rpm panuje wtedy totalna cisza), natomiast w stressie karcie starcza wymuszenie obrotów na poziomie 30% (ok. 1900rpm - trochę głośniej jednak przy graniu nie przeszkadza, karta przy tych obrotach jeszcze nigdy nie przekroczyła temp. 65*C). Może któryś z forumowiczów miał podobny problem i wie jak go rozwiązać?, bardzo bym prosił o wszelkie rady na ten temat. Pozdrawiam. Edytowane 3 Października 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 stwórz sobie profil w rivie w 3D aby wentyl sam się rozkręcał na większe obroty (riva włączony non-stop) Jeżeli chcesz aby karta natychmiast się włączała z niskim rpm wentyla -> edyta biosu karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 EVGA Precision, ściągnij. Zapiszesz sobie profil w iddle np. na F5 a profil w stress na F6, ja tak robie i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) EVGA Precision, ściągnij. Zapiszesz sobie profil w iddle np. na F5 a profil w stress na F6, ja tak robie i jestem zadowolony. Również masz tę samą karte i problem? Chodzi mi o to aby rozwiązać problem zbyt dużych obrotów przy starcie Windy, jesli to możliwe. Edytowane 3 Października 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Mam gigabyte 8800 gts 512 i też przy starcie komputera obroty na chwile sa na 100%. Tak są zrobione te karty graficzne. Nie tylko Ty tak masz. Odnośnie regulacji obrotów w windowsie najlepszym sposobem jest zrobienie tego co napisałem wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Jemu chodzi o start windowsa, a nie o pracę w samym windowsie. Z tego co wiem tak musi być i nie da się tego zmienić, ja też tak mam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Jakie były by skutki wgrania biosu od innej karty np. EVGA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...