zibi74 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Witam Mam 2 dyski samsung sata. Jeden starszy 2 nowszy i wiekszy. Do niedawna nie było problemów. A ja jestem wyczulony na wszystkie podejrzane dźwięki. Z tego co wiem przy starcie dyski te klikają jednokrotnie i jest to normalne. A więc jak do tej pory przy uruchomieniu kompa były 2 takie kliknięcia. Jednak od jakiegoś czasu tuż przed wejściem na pulpit (mniej więcej przy napisie zapraszamy) przy ładowaniu komputera pojawił się kolejny klik i już po kilku uruchomieniach kompa wzbudziło to moje podejrzenia. Któregoś dnia pojawiły się nawet 2 i 3 kliki. A więc poszedł w ruch hd tune, oraz odczyt smarta z kilku różnych programów. Oba dyski bez bad sectorów i smart w 100% bez zastrzeżeń, no może w 99,9% bo w tym nowszym od samego początku jest jeden unknown attribute B8 (specyficzne dla dostawcy) na zółto. Ale to też tylko w hd tune bo w innych wartość w normie. Skoro niby wszystko ok to gdzieś wyczytałem że to może też wina okablowania. A więc troche podociskałem przedmuchałem i faktycznie kamień z serca przez jakiś czas krótki ich nie było. Ale wkrótce znowu po 3 4 krótkie kliknięcia (zajmujące łącznie około 4/5 sek) tuż przed wskoczeniem na pulpit, które faktycznie wstrzymywały dostanie się na niego. A więc wszystkie kable sata oraz od napiecia powyjmowałem przedmuchałem zmieniłem miejscami, podociskałem. Włączam a przed wejściem na pulpit 4 kliknięcia. Podczas pracy z dyskami jak już sie wszystko załaduje nie mam absolutnie żadnych problemów! Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że te kliknięcia występują tylko i wyłącznie w jednej sytuacji - tuż przed wejściem na pulpit a nie tuż po włączeniu kompa w biosie albo podczas normalnej pracy. Dodam jeszcze że kable sata nie siedzą w dysku jak i na płycie jak skała tak żeby je kombinerkami wyciągać i owszem jest w nich odrobina luzu ale oczywiście siedzą w gniazdach do końca. Bardzo prosze o jakieś wskazówki i z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 ze smarta wyciągnij wartości a sens i tolerancje wyguglaj,, hdtune pokaże ci że dysk jest okej a część parametrów kwalifikuje dysk do wymiany,,, powiem więcej - mam dysk 2,5 z taką ilością badów i tak zajechany że transfer z niego to 10-15MB,, to ledwie 1/3-1/4 tego co powinno być,, hdtune-okej. jemu reloki nie przeszkadzają ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Kolego odpal MHDD i zobacz czy wszystko jest ok. Wyglada mi to na bada w sektorze który akurat musi byc odczytany.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi74 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Witam Wklejam wykres ze smarta z everesta: 01 Raw Read Error Rate 51 100 100 15 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 25 100 100 6016 OK: wartość w normie 04 Start/Stop Count 0 99 99 1966 OK: zawsze pozytywnie 05 Reallocated Sector Count 10 253 253 0 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 51 253 253 0 OK: wartość w normie 08 Seek Time Performance 15 253 253 0 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 100 100 11734 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 51 253 253 0 OK: wartość w normie 0B Calibration Retry Count 0 100 2 1 OK: zawsze pozytywnie 0C Power Cycle Count 0 99 99 1934 OK: zawsze pozytywnie BE <specyficzne dla dostawcy> 0 112 94 42 OK: zawsze pozytywnie C2 Temperature 0 112 94 42 OK: zawsze pozytywnie C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 48865211 OK: zawsze pozytywnie C4 Reallocation Event Count 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie C9 <specyficzne dla dostawcy> 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie CA <specyficzne dla dostawcy> 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie Na pierwszy rzut oka widać na Raw Read Error Rate trochę błędów. Co prawda jest to parametr krytyczny ale bać się należy podobno jak idzie on w tysiące. On się zmienia czasem się zmniejsza czasem zwiększa ale nie był narazie większy. Nie widać relokowanych sektorów - niby dobrze. I potem parametr Calibration Retry Count który może powoduje te dziwne dźwięki. A właściwie nie dziwne a dodatkowe. Wszystkie brzmią tak samo czyli jak sie domyślam głowica ponownie szuka pozycji. Czy jest to groźne? I z jakiego powodu tak sie dzieje? Hardware ECC Recovered - ogromna liczba ale czy groźna? Co prawda parametr Write Error Rate nic tu nie wskazuje ale czasami odrobinę rośnie i potem wraca do normy. Używam jeszcze programu active smart i straszy mnie że TEC DATE jest w tym miesiącu. Chętnie bym użył tego programu MHDD ale troche obawiam się go użyć zwłaszcza jeżeli w instrukcji straszą uszkodzeniem dysku i utratą danych. Można w zamian użyć victorii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi74 Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 Witam Właśnie znalazłem przyczynę takiego zachowania. Tak jak wcześniej przypuszczałem chodzi tu o kalibrację dysku. Robiłem porządki na dysku i wszedłem na ostatnią partycję no i się zaczęło klikanie a właściwie kalibrowanie z kilkanaście razy. Przerażony wyłączyłem explorera, i jeszcze raz do niego wszedłem na tą samą partycję. Zacząłem przeglądać jej zawartość no i jeden plik otworzony drugi poprzedzony kliknięciami i tak w kółko. Zacząłem kopiować w końcu dane w bezpieczne miejsce ale po chwili zrezygnowałęm z powodu ilości kliknięć. Próbowałem zrobić scandisk ale się nie dało przez kliknięcia. Te kliknięcia na początku ładowania windowsa wynikały chyba z tego że po prostu cały dysk jest przygotowywany do działania w tym ta partycja a że coś z nią nie tak stąd te problemy. Proszę mi poradzić czy to poważna usterka i da się ją naprawić czy to początek końca od tyłu dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...