tukzar Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Witam Jakiś czas temu nabyłem laptopa Asus X50GL z preinstalowanym systemem Vista Home Premium. Komputer ma zarówno Partycję Przywracania jak i Recovery CD. Chciałbym system postawić od nowa z tym, że: - chciałbym do tego wykorzystać instalke systemu z partycji Recovery - sformatować HDD pozostawając partycję przywracania w nie naruszonym stanie - obecnie to wygląda tak: HDD 320GB w tym Recovery: 32GB C: 149GB(systemowa) D: 139GB - docelowo ma wyglądać tak: HDD 320GB w tym Recovery: 32GB C: 60GB(systemowa) D: 114GB E: 114GB Moje pytanie jest takie: Czy da się to zrobić? i Jak to zrobić? Procedura Przywracania systemu jest mniej więcej taka jak na poniższej stronie: LINK Są 3 opcje do wyboru: 1. Przywracanie wyłącznie pierwszej partycji Windows (ta opcja usuwa wyłacznie pierwsza partycję, umożliwiając zachowanie innych partycji i tworzy nową partycję systemowa jako napęd "C":) 2. Przywracanie systemu Windows na całym dysku twardym (ta opcja usuwa wsszystkie partycje z dysku twardego i tworzy jedną nową partycje, jako napęd "C:") 3. Przywracanie systemu Windows na całym dysku twardym z 2 partycjami (ta opcja usuwa wszystkei partycje z dysku twardego i tworzy dwie nowe partycje"C:" 60 % i "D:" 40%) < - - - czyli to co mam obecnie Myśle żeby to zrobic w ten sposób: - wybrać opcję 1 (w trakcie przywracania ustawic wielkość Dysku C z 149 GB na 60GB - jesli to możliwe???) - partycję D sformatować już z poziomu samego Windowsa i pomniejszyć z 139GB do 114GB - z pozostałego obszaru niesformatowanego utworzyć Dysk E z 114GB jeśli to możliwe z pozoimu Windowsa Nie wiem czy dobrze kombinuję i czy to jest możliwe co napisałem. Nigdy jeszcze nie bawiłem się systemem preinstalowanym w ten sposób. Jeśli macie jakieś pomysły piszcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...