RadAg! Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Mam takie pytanie: Jezeli mam macierz RAID 0 na kompie na ktorej sa dwie partycje, na jednej Windows, na drugiej dane i moja plyta glowna ulegla awarii to czy te dwa dyski beda dzialaly jako RAID na innej plycie glownej? Chodzi o to gdzie jest zapisywana informacja o tym ze jest macierz? Jak w kontrolerze RAID na mobo to wymiana plyty powoduje ze na nowej tych danych nie bedzie i jak bede chcial polaczyc te dwa dyski w RAID0 na nowej mobo to beda usuniete z nich dane czy jak? Prosze o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Zalezy jaki jest kontroler na nowej plycie. Jeseli jest z tej samej 'rodziny' jak np chip ich8r ich9r ich10r to bedzie dzialac i wystarczy tylko podlaczyc dyski i przestawic kontroler w tryb raid. Dane z macierzy mozna odczytac nawet w przypadku gdy plyta niema obslugi raid. Podlaczasz dyski jako zwykle sata i przy pomocy odpowiedniego narzedzia mozesz sie do nich dobrac (raid2raid la windows, dmraid linux) Edytowane 3 Października 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Hej, dzieki za odpowiedz, dobrze ze jest jak piszesz, moje mobo padlo i mysle zeby kupic teraz Foxconna na tym samym chipsecie 790FX, przyjrze sie jeszcze dokladnie specyfikacji obu plyt (do tej pory mialem DFI na 790GX) ale kontroler RAID powinien byc raczej ten sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Rodziny chipsetów sa ze sobą w pełni kompatybilne pod kątem macierzy więc wszystko będzie normalnie działać. Informacje odnośnie parametrów macierzy są zawsze zapisane na dyskach będącymi ich elementami. Poza tym istnieje stosowany wątek na temat raid 0 i tam trzeba było zadać pytanie a nie tworzyć kolejny temat "do kosza"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 no tak, racja, moze moderator bylby tak uprzejmy i moje i wasze posty przeksunal w podany watek, dzieki anyway. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadAg! Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 W zwiazku z awaria mojej DFI na AMD 790GX zakupilem Foxconna A79A-S na chipsecie 790FX, rozniacym sie z tego co pamietam obsluga pelnego CrossFire i brakiem zintegrowanego ukladu graficznego. Dam znac czy dyski pojda w starym RAID 0 skonfigurowanym na poprzednim mobo. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Nie musisz, pójdą na pewno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...