Leogict Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Witam, odziedziczyłem dwa zasilacze komputerowe ATX: 1. TRACER 4Life/400 2. Modecom Feel 350W Oba na 230V~, 50Hz, 4A. I o co chodzi: Problem z nimi jest taki, że po włączeniu do sieci energetycznej ~230V wiatraki się nie kręcą i nie ma większości napięć. Napięcia są tylko z tej najszerszej wtyczki na 24 piny, schemat pinów mojej roboty: (górna - wtyczka od zasilacza 1, dolna - od zasilacza 2 (nie ma pinu 20) ), te lllllllllll to zatrzaski. Wtyczka główna od 2 zasilacza ma 20+4 piny (te 4 doklejone taśmą). W zasilaczu 1 (tracer) nie ma napięć 12V i 3,3V na wtyczce głównej oraz żadnych na innych wtyczkach. Na wtyczce głównej jest: +5V pomiędzy pinem 9 i każdym innym z wyjątkiem 16 pinu, +5V pomiędzy pinem 16 i każdym innym z wyjątkiem 9 pinu, +5V pomiędzy pinem 8 i każdym innym z wyjątkiem 16 i 9 pinu, W zasilaczu 2 (modecom) wiatrak też się nie kręci i nie ma napięć 12V ani 3,3V ani na żadnych innych wtyczkach oprócz tej najszerszej żadnych napięć. Na wtyczce głównej jest: +5,1V pomiędzy pinem 9 i każdym innym z wyjątkiem 16 pinu, +4,1V pomiędzy pinem 16 i każdym innym z wyjątkiem 9 pinu, +0,77V pomiędzy pinem 9 i pinem 16. I teraz główne pytanie: czemu wiatraczki się nie kręcą i nie ma napięć 3,3V, 12V na wtyczce głównej i na innych wtyczkach żadnych napięć? Co mogło paść? A może są dobre i trzeba zewrzeć jakieś piny czy coś, żeby pojawiły się te napięcia? Proszę o pomoc i wyrozumiałość, bo nie miałem do czynienia za bardzo z zasilaczami ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Musisz zewrzeć czarny i zielony przewód. Napięcia mierzysz do masy czyli do czarnego przewodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...