Skocz do zawartości
Megabyte

Pytanie za milion dolarów - Co powoduje zwiechy?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem ponieważ mój komputer zalicza zwiechy a ja kompletnie nie wiem co może być przyczyną. Może najpierw dokładnie opisze swój sprzęt.

-płyta Mercury KOB KT133FSX. Mostek północny to oczywiście KT133 a południowy to VT82C686B

-pamięci NONAME 256MB+64MB 133MHz CL3

-procesor Athlon XP 1700+ 0.13um

-karta grafiki GeForce2MX200

-modem Microcom

-zasilacz 235W

-dysk WD800JB

-stacja dyskietek

-jakiś stary CD-ROM 24x

Pracuje na Windows XP SP1 z najnowszymi sterami do płyty. Czasem zdarza się że komputer się zawiesi. Czasem przy kopiowaniu plików, czasem przy jakiejś innej pracy ale najcześciej gdy komputer jest bardzo mało obciążony. Nagle komputer przestaje wogóle odpowiadać i jedynym wyjściem jest wcisniecie przycisku reset na obudowie. Niestety kombinowałem na wiele sposobów i jak narazie nie wiem co jest grane. To czy komputer się zawiesi nie zależy od tego czy procek ma FSB ustawione na 100MHz czy na 112MHz i pamięci, które tak samo chodzą na 100MHz jak i na 150MHz. Zauważyłem że zwisy pojawiają się nieco częściej gdy procek chodzi na 2.1GHz niż na 500MHz. To że płyta ma problemy z prockami 0.13um odpada bo komputer zaliczał zwisy także gdy miałem Durona 800MHz. Zasilacz podaje równomiernie napięcie w normie. Pożyczyłem także zasilacz od kolegi 250W i zwisy nadal mnie prześladowały. Kumpel na tym zasilaczu jechał na Duronie 600MHz na podobnej płycie i nie miał takich zwisów. Więc to że i ten drugi nie wyrabia jest nie możliwe bo jak pisałem komputer zwisał gdy Athlon był taktowany 0.5GHz. Wymieniłem karte grafiki chwilowo na S3 2MB na PCI. Jak zapewne domyślacie się nic to nie pomogło. Czytałem że w południowym mostku był jakiś błąd ale zainstalowałem PCI latency patch VIA, które miało pomagać w tych sytuacjach i było to samo jak nie jeszcze gorzej. Już nie mam pomysłu co może być. Komputer jest jeszcze na gwarancji ale oni nic z tym nie zrobią. Powiedzą że wszystko chodzi OK albo to wina tego "dziadowskiego" Windowsa XP. Tak jak było poprzednio. Nie mogłem wogóle zainstalować XP bo zawsze zawieszał się instalator jak i niektóre DOS-owe programy uruchamiane na Win98. Oni po pobieżnym sprawdzeniu powiedzieli że to wina Windowsa a im sie żadne DoSowe programy nie zawieszały. Dopiero sam musiałem dojść co było. Wtedy wystarczyło wgrać nowszego biosa do płyty. W dodatku czasem jest tak że komputer chodzi nonstop 48 godzin i się nie zawiesi a czasem już po 30 minutach od uruchomienia musze sięgać po reset. Według mnie to chyba z tą płytą jest coś nie tak. Jednak po przetaktowaniu proca na 2.1GHz nieraz puszcze Prime95 i chodzi kilka godzin i nic a nie raz zostawie komputer bez jakiegokolwiek zadania na 15 minut przy normalnie taktowanym procku i zastaje komputer zawieszony. Zauważyłem też że nie działa ochrona przed wysokimi temperaturami procka. Ustawiłem żeby komputer się wyłączał przy 60stopniach a jak rozgrzałem swojego do 63 to komputer ani się nie wyłączył ani nic nie zapiszczało. Jeżeli rzeczywiście to płyta byłaby winna tym zwiechom to może by mi ją wymienili przynajmniej przez to że ta ochrona nie działa. Co według was jest przyczyną moich zmartwień? Co powinienem jeszcze sprawdzić? Bo ja już nie mam pomysłów. Sorki za taki długi post ale musiałem to wszystko opisać żebyście wiedzieli czego już próbowałem. Prosze o jakieś rady, bo kiedyś się zdenerwuje i wyrzuce ten komputer przez okno. A pozatym gwarancja mi się kończy za 1,5 miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje oko mobo swiruje jesli kreciles wczesniejsze procki i to jeszcze za pomoca fsb pewnie cos sie poprzepalalo/poprzegrzewalo jedym slowem mobo dostala po tylu a ze nie jest z jakiejs czolowej firmy :lol: to wiadomo... jednak nie zaszkodzi sprawdzic tez zasilki jak mowia poprzednicy

pozdrav

Lagier

p.s. a driverami do chipsetu wajhowales????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo plyta,albo pamiec ram (kumpel mial hmm-jak to okreslil wirusa w ramie i mu kosc wymienili na gwarancji i jest dobrze)

jest tez prawdopodobienstwo ze to z winy dysku twardego

ja bym najpierw wyprobowal na innym dysku,potem na innym ramie ,a potem plyte do servisu i nowa(pewnie nie znalezli by takiej,to niech daja solteka KAV, albo Abita KT7)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Ale wina to dysku raczej nie jest ponieważ miałem wcześniej Szajsunga 10GB i było to samo. Sprzedałem takiemu jednemu gościowi i kupiłem tego WD. A u tego gościa ta 10GB chodzi OK. Narazie nie mam od kogo pożyczyć RAM ale póki co wyciągnołem jedną kość i zobaczymy co będzie. KGB mógłbyś wyjaśnić coś więcej z tym wirusem w RAMie bo pierwszy raz coś takiego słysze. Jeżeli chodzi o zasilacz to mam już zamiar kupić jakiegoś Fortrona. Jednak jak już pisałem wcześniej pozyczyłem zasilacz od kumpla i ustawiłem procek na 500Mhz przez co komputer nie pobierał więcej prądu niż u jego a jednak komputer się zawieszał wprawdzie dużo rzadziej ale jednak a kumplowi nic się nie działu z tym zasilaczem. Co do kręcenia FSB to maksymalnie moge ustawić tylko 112. O ile się nie myle markwoe płyty na KT133 miały wieksza górna granice. Płyta wytrzymuje dość duże obciążenia, jak pościłem procka na 112x19 nie zauważyłem żeby mostki, tranzystory i inne elementy mocno sie grzały. Za zabawe z kręcenie zaczołem się bawić może od roku a wczesniej tez sie zwisy pojawiały. Próbowałem z różnymi wersjami sterów i zawsze to samo. A płyte to najchętniej bym wymienił. Jak myślicie jak bym poszedł do sklepu i uczepił się tego że ochrona przed wysokimi tempami procka nie działa to wymienili by mi płyte?

Jacek198 dobrze że mi przypomniałeś, żeby <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> udział w grze musisz wpłacić 100 000$ :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB jest zimny, NB chyba też, chyba że ta guma nie przewodzi ciepła i przez to radiator jest chłodny. Przy zwolnionym Athlonie do 500MHz napięcia na obydwu zasilaczach(moim 235W i kumpla 250W) były prawie idealne i były stabilne a komputer zawieszał się na jednym i na drugim. Kumpel tego swojego puszczał na wieksze obciazenia i chodził OK wiec wydaje mi sie ze to nie wina mojego zasilacza ani jego. Zauważyłem że komputer dużo częściej zawiesza się jak siedze na necie, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy coś w tym jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB jest zimny, NB chyba też, chyba że ta guma nie przewodzi ciepła i przez to radiator jest chłodny. Przy zwolnionym Athlonie do 500MHz napięcia na obydwu zasilaczach(moim 235W i kumpla 250W) były prawie idealne i były stabilne a komputer zawieszał się na jednym i na drugim. Kumpel tego swojego puszczał na wieksze obciazenia i chodził OK wiec wydaje mi sie ze to nie wina mojego zasilacza ani jego. Zauważyłem że komputer dużo częściej zawiesza się jak siedze na necie, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy coś w tym jest.

zmien paste na NB bedziesz miec pewnosc jesli masz karte sieciowa to wyjmij ja i wtedy sprawdz moze to ona powoduje jakis konflikt sprzetowy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak:

1. Odłącz wszystko, co nie jest koniecznie potrzebne do pracy kompa tzn. wszelkie karty rozszeżeń (czytaj: modemy, sieciówki, karty TV jeśli masz itd.)

Zostaw tylko płytę z prockiem i ramem (tego 64 MB też wyrzuć), HDD i CD-ROM oraz grafa oczywiście.

2.Teraz spróbuj stabilność systemu jakimiś testami przez dłuższy czas. Jeśli będzie OK, to znaczy, że tamto wyżucone badziewie robiło problemy. Jeśli tak, to wkładaj następnie do kompa ten poprzednio wywalony sprzęt i za każdym razem rób testy.

3. Jeżeli mimo odłączenia peryferiów dalej masz zwisy ( sory - Twój komp!), włóż RAM do innego gniazda.

4. Jeżeli dalej nie pomaga- to uszkodzona może być tylko płyta <span style="color:red;">[ciach!]</span>a.

5. Jeżeli płyta jest OK - wpłać 10 zł na Radio Maryja i idź na pielgrzymkę do Częstochowy.

Bóg zapłać!!!

PS Tę obiecaną forsą możesz sobie przepić.

Na zdrowie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tym wirusie w ramie tez pierwszy raz uslyszalem,ale kumpel upieral sie ze gdzies wygrzebal ze to mozliwe

z wymiana nie robili problemu i dostal Kingstomy zamiast no namow i jest dobrze

jego pamieci na poczatku chodzily dobrze przez rok,pozniej uzeral sie przez dwa miesiace z nimi,win podczas instalacji potrafil sie zawiesic,bylo dobrze przez jeden dzien po instalacji,a potem pokrzaczone pliki na dysku i wszystko sie slimaczylo i wieszalo

najpierw myslal ze to dysk,wiec kupil drugi,ale bylo to samo

wymienil pamieci i wszystko dobrze jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taka teorie:

Mowisz ze komp sie zawiesza jak nic nie robi tak? Mialem cos takiego a powodem bylo wylaczanie sie dyskow przy oszczedzaniu energii. Cos mu sie walilo i sie nie uruchamialy a system zalicza zwis. Wylacz w biosie i windie oszczedzanie i zobacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tym wirusie w ramie tez pierwszy raz uslyszalem,ale kumpel upieral sie ze gdzies wygrzebal ze to mozliwe 

Wirus w RAM'ie.... boshe, co za narod :lol: A w cd-romie nie bylo - dziwne, zazwyczaj tez sa :lol: Twierdzenie ze w ramach byl wirus i dlatego trzeba bylo je wymienic nie najlepiej swiadczy o ludziach, ktorzy sie przy tym upieraja. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wirus w RAM'ie.... boshe, co za narod :lol: A w cd-romie nie bylo - dziwne, zazwyczaj tez sa :lol: Twierdzenie ze w ramach byl wirus i dlatego trzeba bylo je wymienic nie najlepiej swiadczy o ludziach, ktorzy sie przy tym upieraja. :?
cmoknij mnie w pompke

pisze przeciez ze to kumpel mi mowil,sam nie wierzylem ,ale skoro servis tak uznal i wymienil to o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cmoknij mnie w pompke

pisze przeciez ze to kumpel mi mowil,sam nie wierzylem ,ale skoro servis tak uznal i wymienil to o co chodzi?

Proponuje wczytac sie w to co napisalem, dokladnie i ze zrozumieniem. Jezeli to zrobisz to odkryjesz sens mojej wypowiedzi. Dla ulatwienia zaznacze najwazniejsze fragmenty. :evil:

I wypraszam sobie takie wycieczki pod moim adresem :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cmoknij mnie w pompke

Proponuje wczytac sie w to co napisalem, dokladnie i ze zrozumieniem. Jezeli to zrobisz to odkryjesz sens mojej wypowiedzi. Dla ulatwienia zaznacze najwazniejsze fragmenty. :evil:

dobra ponioslo mnie

ten kumpel brata ma 17lat i w necie wynalazl takie informacje o tym wirusie,a servis to uznal(nie wiem czy na odczepnego,ale fakt faktem)

jedno jest pewne: po roku sprawnego dzialania ram powodowal nieprawidlowy zapis plikow na dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi. Narazie przepiołem modem do innego zniazda PCI i sprawdzam czy chodzi bez zwisów. Jak wiadomo moja płyta nie należy do najlpeszych i chciałbym ja najchetniej wymienic. Jak pisałem opcja wyłączania kompa przy osiagnieciu przez procesor określonej tempearatury nie działa. Kompa mam na gwarancji wiec jakbym poszedł do sklepu to powinni mi wymienić płyte albo zwrócić kase. Czy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem opcja wyłączania kompa przy osiagnieciu przez procesor określonej tempearatury nie działa. Kompa mam na gwarancji wiec jakbym poszedł do sklepu to powinni mi wymienić płyte albo zwrócić kase. Czy tak?

jak tego dokonasz to powiedz jak to zrobiles

twoja plyta jest ze tak powiem tania i jezeli w swojej specyfikacji nie ma podane ze ma wylaczac kompa po osiagnieciu okreslonej temp przez proca to nic nie wskurasz

to plyta na kt133,a wtedy z tego co pamietam zaden producent nie chwalil sie zabezpieczeniami przed spaleniem proca,wiec tego nie przewidzial w uzytkowaniu

pamietam za to ze zaczely masowo wychodzic plyty z S3 ,wiec jak by ci S3 nie dzialalo to masz podstawy do reklamacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cmoknij mnie w pompke

dobra ponioslo mnie

ten kumpel brata ma 17lat i w necie wynalazl takie informacje o tym wirusie,a servis to uznal(nie wiem czy na odczepnego,ale fakt faktem)

jedno jest pewne: po roku sprawnego dzialania ram powodowal nieprawidlowy zapis plikow na dysku

dobra dobra spokojnie panowie to nie jest żaden wirus tylko najwyczajniejsze błedy na ramach ja to miałem poszedłem do serwisu dostałem nowe i działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem opcja wyłączania kompa przy osiagnieciu przez procesor określonej tempearatury nie działa. Kompa mam na gwarancji wiec jakbym poszedł do sklepu to powinni mi wymienić płyte albo zwrócić kase. Czy tak?

twoja plyta jest ze tak powiem tania i jezeli w swojej specyfikacji nie ma podane ze ma wylaczac kompa po osiagnieciu okreslonej temp przez proca to nic nie wskurasz

to plyta na kt133,a wtedy z tego co pamietam zaden producent nie chwalil sie zabezpieczeniami przed spaleniem proca,wiec tego nie przewidzial w uzytkowaniu

pamietam za to ze zaczely masowo wychodzic plyty z S3 ,wiec jak by ci S3 nie dzialalo to masz podstawy do reklamacji :)

Mi chodzi o tą opcje w biosie "Shutdown Temperature". U mnie jest to w "PC Health Status Option". W instrukcji tak pisze o tej opcji "Enables you to set the maximum temperature the system can reach before powering down". Czyli jasno widać że ta opcja jest obsługiwana i powinna działać a nie działa. Więc chyba powody do reklamacji mam. A co to jest to S3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodzi o tą opcje w biosie "Shutdown Temperature". U mnie jest to w "PC Health Status Option". W instrukcji tak pisze o tej opcji "Enables you to set the maximum temperature the system can reach before powering down". Czyli jasno widać że ta opcja jest obsługiwana i powinna działać a nie działa. Więc chyba powody do reklamacji mam. A co to jest to S3?
wiec plyta powinna obslugiwac skoro jest w instrukcji,proboj z gwarancja,ale nie nastawiaj sie na sukces

S3 to usypianie do czegos tam,nie pamietam,czy do ramu czy czegos innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec plyta powinna obslugiwac skoro jest w instrukcji,proboj z gwarancja,ale nie nastawiaj sie na sukces

Dzisiaj byłem w tym sklepie komputerowym gdzie kupiłem komputer. Powiedziałem co mi nie działa, mówie ze mam płyte jeszcze na gwarancji i pytam się czy coś takiego podlega reklamacji. On mi mówi że tak. Spytał mi się jeszcze jaki mam procek. Mówie że Athlona XP1700 0.13u. Zdziwiłem sie dlaczego sie o to pytał. Powiedział mi jeszcze że nikt tego nie reklamuje ale że jak przyniose komputer to popatrzą na to i mi może płyte wymienią. Ale że będę musiał poczekać 2 tygodnie. pytam się czy moge przynieść samą płyte. A on mi mówi że musze przynieść też procesor. Pytam się go po co? A on mi mówi że to też zależy od procesora. Zdziwiłem się bardzo bo dotąd myślałem że jest to niezależne od tego jaki procek tam chodzi. Proszę mi powiedzieć czy to ja jestem nie do informowany czy to on. Według mnie to on się zna <span style="color:red;">[ciach!]</span>o na tym. Zaniose mu kompa a on mi jeszcze wymieni mojego JIUHBa DLT3C batch 30 na jakieś Palomino i powie że to była wina procka. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nies mu proca,niech wlozy jakiego chce i sprawdza

w tym jest pulapka,bo plyta nie obsluguje Athlona na fsb133 ,wiec powie ze to wina procka

niech se sprawdza na Duronie,to nie bedzie mial wymowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem w tym sklepie komputerowym gdzie kupiłem komputer. Powiedziałem co mi nie działa, mówie ze mam płyte jeszcze na gwarancji i pytam się czy coś takiego podlega reklamacji. On mi mówi że tak. Spytał mi się jeszcze jaki mam procek. Mówie że Athlona XP1700 0.13u. Zdziwiłem sie dlaczego sie o to pytał. Powiedział mi jeszcze że nikt tego nie reklamuje ale że jak przyniose komputer to popatrzą na to i mi może płyte wymienią. Ale że będę musiał poczekać 2 tygodnie. pytam się czy moge przynieść samą płyte. A on mi mówi że musze przynieść też procesor. Pytam się go po co? A on mi mówi że to też zależy od procesora. Zdziwiłem się bardzo bo dotąd myślałem że jest to niezależne od tego jaki procek tam chodzi. Proszę mi powiedzieć czy to ja jestem nie do informowany czy to on. Według mnie to on się zna <font color="#FF0000">[ciach!]</font> na tym. Zaniose mu kompa a on mi jeszcze wymieni mojego JIUHBa DLT3C batch 30 na jakieś Palomino i powie że to była wina procka. Co o tym sądzicie?
jezeli chodzi o ta opcje wylaczania proca przy odpowiedniej temp to ma racje zalezy to od proca, uwarunkowane jest to tym, ze procesor musi miec wbudowana jakas diode czy cos takiego, nie wiem dokladnie ale mam tak napisane w instrukcji do mojej plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...