krogoth111 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Sprzęt jak w podpisie. Ustawienia: fsb 455 strap 333 DDR2 1093 PL 8 ram ustawiony 5.5.5.15 Stronger Voltage: CPU 1.28125 PL 1.50000 fsb 1.20600 ddr 1.209150 mch 1.29875 sb 1.50000 sb 1.10000 Generalnie stabilny orthos 10godzin bez błedu occt 10godzin bez błedu memtest 10godzin bez błędu ale gry juz wywalają się i zawsze tak samo rypie sie grafika niebieskie robi sie zielone kolory wpadają w istną furę to tego znikają czasami ikony ikony np menu broni/amonicji ze stalkera clear sky a napisy staja sie czarnymi kwadratami i takie tam niemiłe widoki uniemożliwiające grę. Gra jest ok bo to samo dzieje sie w Lock On Flaming Cliffs. Oczywiście wyłączenie gry rozwiązuje problem można włączyć ja odrazu ponownie i jest dobrze na kolejne kilka lub kilkanaście minut. zawsze tak samo nigdy zwiecha czy blue screen. zawsze artefakty graficzne wszystko wskazuje że grafa zrypana? No odkręciłem kompa wszystko na auto i co? śmiga chula żadnych artefaktów... Gdzie problem skoro grafa ok? Jakie napięcie podnieść? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbx Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Ustawiles pci-e na sztywno? Wrzuc 101/102mhz i zobacz czy pomoze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Mhm jest pci 100 równe. Sprawdzę 101 i 102 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 A może zobacz czy będzie poprawa jak dasz PL np. na 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Sprawdzę zaraz PL freq pcie sprawdziłem :( Po przestawieniu na 101 zwiecha typu FREEZ po 3 minutach w stalker clear sky numlock i caps nie reagowały nawet więc nazywamy to chyba freez? :) - twardy reset i przestawiłem na 102 freez po załadowaniu sie systemu i próbie odpalenia fire foxa... Sprawdzę PL 9 i potem 10 :( ale czemu mam schodzić z PL może jakieś napięcie mam podnieść? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 DDR rozumiem 2.09? [; Czemu pamięci na STRONGER? SB też wydaje mi się dość skrajnym napięciem - chyba że to jest 1.1v a SATA 1.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) DDR rozumiem 2.09? [; Czemu pamięci na STRONGER? SB też wydaje mi się dość skrajnym napięciem - chyba że to jest 1.1v a SATA 1.5 :) w biosie 2.09 ale miernikiem mierzyłem i mają 2.10 podczas obciążenia mruga czasami 2.11 ale trzyma 2.10 poza tym memtest przeleciał 10h bez błedu. Czemu stronger? Nie wiem czemu... Bo czemu nie? :) Sata mam 3.0 i cztery dyski dwa w raid0 i dwa w raid1 SB 1.5 jest 1.5000v SB 1.1 jest 1.1000v Orgiusz podaj jak Ty być ustawił. Właśnie sprawdziłem PL9 5minut gdy i artefakty na maksa... Dłonie miałem fioletowe a broń zieloną w stalkerze trawa za to zrobiła sie czarna i długa pod niebo :) Edytowane 3 Października 2009 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 :) w biosie 2.09 ale miernikiem mierzyłem i mają 2.10 podczas obciążenia mruga czasami 2.11 ale trzyma 2.10 poza tym memtest przeleciał 10h bez błedu. Czemu stronger? Nie wiem czemu... Bo czemu nie? :) Sata mam 3.0 i cztery dyski dwa w raid0 i dwa w raid1 SB 1.5 jest 1.5000v SB 1.1 jest 1.1000v Orgiusz podaj jak Ty być ustawił. Właśnie sprawdziłem PL9 5minut gdy i artefakty na maksa... Dłonie miałem fioletowe a broń zieloną w stalkerze trawa za to zrobiła sie czarna i długa pod niebo :) Nie wiem jakbym ustawił - na razie uzupełniam swoje braki z kręcenia C2Q na P45. Posiłkując się XS'em i wątkami domowymi. Walcze o 450MHz LinXa i na razie bitwy przegrywam ;]]] GTL'ów chyba nie trzeba ruszać na C2D także tylko memki na light/normal, PL bym stopniował i zwrócił uwage na takty grafiki - być może karta sama w sobie ma coś skopane z chłodzeniem ( sekcji? ) Zgodzisz się ze temperatura w obudowie trochę rośnie przy OC ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Nie wiem jakbym ustawił - na razie uzupełniam swoje braki z kręcenia C2Q na P45. Posiłkując się XS'em i wątkami domowymi. Walcze o 450MHz LinXa i na razie bitwy przegrywam ;]]] GTL'ów chyba nie trzeba ruszać na C2D także tylko memki na light/normal, PL bym stopniował i zwrócił uwage na takty grafiki - być może karta sama w sobie ma coś skopane z chłodzeniem ( sekcji? ) Zgodzisz się ze temperatura w obudowie trochę rośnie przy OC ;] Sprawdziłem to kilka dni temu. Miałem spinkę (pajączka) i arty były tylko przy OC tak samo jak teraz w budzie poza tym ja mam komputer huragan :) Może temp rośnie przy oc u mnie jednak tylko +4stopnie na cpu :) No i komputer konkuruje z odkurzaczem :) 3 wentylatory z przodu jeden na cpu dwa z tyłu i zasilacz... Przestawiłem ramki na moderate i pl 8 zobaczę teraz tylko może jutro już 22 a ja piwa nie zacząłem i... żony. A leży juz w łóżku :] Dlaczego testujesz LinXem? Skuteczniejszy? Chętnie bym sie posiłkował XS'em mają ekstra forum i kopalnie profesjonalnej wiedzy jednak za słaby mam na to angielski :( (a mama mnie lała jak z anglika pały dostawałem-mimo to niewiele sie nauczyłem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Dla maksymalnych temperatur [; LinX ładnie wygrzał wszystkie jajka abym miał +/- pojęcie ile wytrzyma chłodzenie. Jeśli to nie grafika to ciężkawo będzie wyczuć co się gryzie przy pełnej stabilności orthosa/OCCT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) Pamięci LIGHTER oraz PL9 nie pomogło :( Teraz zrobiłem z powrotem STRONGER i PL8 ale podniosłem voltage na SB SB1.5 ma 1.6 SB1.1 ma 1.3 Już sam nie wiem :/ Edytowane 14 Października 2009 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Stery inne od grafy próbowałes?? Zmień i zobacz co i jak. W ilu grach wystepują arty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 We wszystkich....... Zmienię stery bo podniesienie napięcia nie pomaga :( Szlak by trafił wszystko wskazuje na walniętą grafikę ale zatem dlaczego po odkręceniu fsb z 455 na 333 i daniu ustawień na auto nic sie takiego nie dzieje :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 A próbowałeś z pamięciami na 1:1 , bo masz chyba ustawione 5:6? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Hmmmm ale to na fsb 455 bede miał pamieci 910... Trochę głupio skoro chodzą 1100... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThePrz Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 A próbowałeś odkręcać grafikę? Nawet lekkie zniżenie taktowania czasami pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Próbowałem. Nic to nie dało. Robię update sterów ale już jestem zrezygnowany. :( Genralnie jakikolwiek OC skutkuje tym że gry mi sie mienią kolorami tenczy. To nie wina cpu oc było a mu dałem mnożnik 6 i też się wysrało. Grafa to nie jest bo bez oc fsb sie nie wywala. Nie wiem bez sensu to jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) zasilazc dobry, no ale moze jemu sie cos usralo w bebechach wez miernik i pomierz napiecia dla kazdej linii, przed i po oc Edytowane 4 Października 2009 przez enebene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) Ok zaraz pomierzę... :cry: Napięcia ok. Ale zonk jest na 1:1 na 5:6 i ramki 1093 wstaje na PL8 a na 1:1 i ramki 910Mhz wstaje pc dopiero na PL10! To normalne?!? EDYCJA Na ustawieniu 1:1 ramkach 910Mhz i PL10 DZIAŁA!!! Panowie dlaczego takie duże PL musi być przy 1:1? Kaszana nie po to kupowałem ramki 1066 by działały 910Mhz :/ Edytowane 4 Października 2009 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guzio123 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Bez tragedii. Moje 1066 też chodzą poniżej 1000, właśnie żeby utrzymać stabilnie 1:1... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Czyli że co? Lepiej mieć 1:1 910Mhz niż 5:6 1093Mhz ?? :blink: Nie chcę krakać ale coś ustabilizowałem. Wyższe napięcie na North i PL10 przy 5:6. Jeszcze bede testował... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Zawsze możesz wrzucić Cl4... na pamiątkach [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Kiedyś czytałem testy... Testowano czy lepiej więcej Mhz czy lepsze timingi. Zawsze wychodziło że nic nie zastąpi Mhz :) Ale ale ale :) jak bym miał FSB 533 mógłbym dać 1:1 :) Tylko czy na 24/7 to dobry pomysł jest takie fsb... Procek da radę na voltage 1.39 nie wiem jak płyta zniesie takie fsb po miesiącu pracy albo 6miesiacach... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 Zmniejszenie FSB do 450 lub zmiana na PL10 na fsb 455 rozwiązują ten problem. Szkoda że zmiany napięć mobo nie :( Może ruszać gtle płyty lub ramków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Koledzy Na PL 10 też kiszka PL 11 też napięcia podbijałem strasznie nic nie pomogło. Tyle tylko że na PL 10 lub więcej zamiast kolorków mam blue screeny. Co to ma byc grafa jest uszkodzona czy co....... Jedna sprawa. Ile FSB Termination powinienem mieć bez oc? Wydaje mi sie że cpu 45nm powinien mieć 1.10v. Problem w tym że bez o/c poniżej 1.19v komputer łapie resety. Cpu uszkodzony? O co tu chodzi kt0os to ogarnia? Odkręciłem wszystko jak złapie blue screena albo kolorki to chyba grafa lub proc... Blue screeny zawsze powodował sterownik nvidia. jakiś tam nv24.dll czy coś takiego. Stery zmieniałem kilka razy na różne wersje. Nic to nie dało. Proszę pomyślcie co mam robić bo jestem w cholernie wielkiej kropce, kleksie właściwie ;] ---EDIT--- Grafika zesrana jest chyba :( Bez o/c wszystko na auto i blue screen znowu wysrany ster nvidii :( No do ładnie 9800GTX zdechło. Pytanie co kupić by nie wydać dużo ale by nie mieć słabszej karty? GTX 260 na tym core216? Edytowane 17 Października 2009 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Temat powraca :) Sprawdziłem grafikę. Sprawna jest. Miałem dwie inne karty moja miał kumpel. Problemów nie miał żadnych ma podobną konfiguracje i fsb 460 24/7. Wróciłem więc do testów. FSB 455 PL 10 Dram 1093 Proc x9 i takie konfigi sprawdzałem: vcore 1.28750 pll 1.50000 vfsb 1.28550 nb 1.40475 artefakty vcore 1.30000 pll 1.60600 vfsb 1.40475 nb 1.40475 artefakty vcore 1.40000 pll 1.60600 vfsb 1.40475 nb 1.70950 artefakty nastepnie gtle cpu auto -40 auto -40 artefakty nb ddr reference -130.0mV artefakty nb ddr reference -90.0mV artefakty nb ddr reference +50.0mV artefakty Nie wiem co juz mam robić. Zmiana PL na 30 tez nie pomogła. A teraz konkrety. Prawidłowy obraz wygląda tak: http://rash.home.pl/arty/obrazok.jpg Artefakty wyglądają tak: http://rash.home.pl/arty/art1.jpg http://rash.home.pl/arty/art2.jpg Czasami wysypuje się też sterownik. http://rash.home.pl/arty/driver.jpg Dodam że bez overclockingu problem nie istnieje. Na delikatnym OC fsb400 też nie występuje ale powyżej fsb 410 juz sie pojawia. Grafa sprawna. System przeinstalowany stery grafy zmieniane na nowe stare i ciągle to samo. Oczywiście chodzi o różnie gry nie tylko stalker clear sky. World of warcraft tak samo czy Lock On Flamming Cliffs. Proszę pomóżcie..............................BO MNIE KREW ZALEWA! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Sprawdz w cpuz jakie masz pcie link width przed i po oc. Jak inne niz x16, to zmniejsz napiecie na nb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Nie wiem, czy moja uwaga i rada jest coś warta i czy w ogóle coś da i czy się nie ośmieszę, ale ja tam żadnym guru OC nie jestem, więc... ; ) "PCIE Spread Spectrum" masz na "Disabled"? Swoją drogą, MaSell zauważył słuszną sprawę odnośnie NB, spróbuj ustawić 1.3, bo z moich doświadczeń jeśli chodzi o OC na P45 to za wysokie napięcia wcale nie poprawiają, nie muszą poprawiać oc/stabilności [ ; Wiem, że to brzmi dziwnie i mogę być w błędzie, ale ja u siebie coś takiego zauważyłem gdy walczyłem ze swoim configiem... ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) pcie link width nie zmienia sie i zawsze wynosi x16 bez, z malym oc i na fsb 455 testuje wlasnie niższe napięcia nb. teraz zapodalem 1.20600 przed chwila bylo 1.25 i sie wywalilo. Ręce opadają :( EDYCJA Obniżałem nb az do 1,5v nic to nie pomogło ale wydaje mi sie że wydłużyło czas pracy bez artów. Na NB 1.4 wyskakują po 5-8minutach na 1.5 komputer wytrzymał 20minut... Co dalej? Mam jakąś trafiona mobo?!? Edytowane 16 Lutego 2010 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Witajcie. Cały czas walczę... Miałem inną grafikę na 24 godziny. Nvidie 7950GT. Artów nie było. Więc kupiłem nową grafę GTX275 od ASUSa. I co? KASZANA! Nadal mam artefakty. Co teraz? Zamówiłem nową mobo. Taka samą. Może to mobo? Już nie wiem co mam robić. Zmieniłem zasilacz na Enarmaxa 620wat i też arty były. Został tylko proc, mobo i dyski. ram wykluczyłem bo mam dual i na każdej kości osobno i w różnych slotach są arty. Załamka :( Jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...