MEZAR Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Witam wszystkich. Mam płytę jak w temacie i chcę zamontować do niej 3GB RAM 1066 CL5 NON ECC (chciałbym 3x1GB). Dlatego 3GB bo Win XP prof. nie obsłuży więcej jak 4GB a dochodzi jeszcze 515MB na grafikę i systemowy swap file. Tu pojawia się pytanie. Czy płyta niezależnie obsługuje nieparzystą ilość obsadzonych slotów pamięci? Czyli 3X1GB. Czy trzeba obsadzić np kanał A 2x1GB i kanał B 2X512MB? Z tym że w drugim przypadku manual opisuje że coś się dzieje z dwukanałową obsługą pamięci. Dwukanałowa obsługa będzie tylko dla wartości niższej czyli 2x512MB (kanał B w moim przykładzie i tylko 1GB z 2 z kanału A) a nadwyżka z kanału A 1GB będzie obsługiwana jednokanałowo (cokolwiek miało by to oznaczać i jeśli mógłby mi to ktoś wyjaśnić). W manualu nic nie jest napisane czy możliwe jest zainstalowanie jednakowych rodzajów pamięci w trzech slotach. Pozdrawiam MEZAR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 3x1gb - single channel 2x1gb + 2x512mb - dual channel Dual channel to wyższa przepustowość pamięci i niewiele lepsza wydajność. Normalnie nie odczujesz, ale jak masz wybór to lepiej mieć niż nie mieć. Na Twoim miejscu kupiłbym zwykły kit 2x2gb, XP obsługuje do 3,25GB ramu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Atrus Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Zwroc uwage jakiej firmy pamiatki kupujesz. Na stronie asusa masz liste. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 nowe partie OCZ , Kingstony HyperX, Adaty i Patrioty mają problemy z działaniem na nowszych płytach Asusa. Goodramy PRO działają w 100%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=266359 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...