Skocz do zawartości
Kinoll

[1900zł +/-50] Do Oc I Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pod koniec października składam komputer. Ten zestaw, który jest proponowany mi odpowiada.

Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 359 zł

Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme Rev. 2 - 135 zł

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB PCS - 360 zł

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 530W - 249 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

i obudowa: Cooler Master Elite - 149 zł

Części brałbym bez napędu puki co, bo mi zostanie ze starego kompa.

I tu pojawia się moje pytanie, czy można wstawić jakiś tańszy zasilacz, który dobrze trzyma napięcia i czy warto ewentualnie dokładać do pamięci ocz cl7 czy cl6 i czy poczułbym różnicę w wydajności. Czy ta płyta gigabyte nadaje się do lekkiego oc? I czy oczekiwać jakiś obniżek konkretnych części do tego czasu?

Aha i ile bym dostał za 4letni sprzęt:

HDD maxtor 80gb 7200obr

1,5gb ramu 400mhz 2x256mb 2x512mb

P4 e533 prescott 2.8ghz(swoją drogą dobrze się kręci chodzi na 3.7ghz z napięciem podniesionym o 1 stopień i chłodzeniu boksowym)

zasiłka mc feel 300w

Sapphire Radeon 9600 pro w wersji 400/400

Plytka gigabyte 8IPE1000-G

i jakaś zwykła obudowa z wyświetlaczem lcd :P

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam kolejne wątpliwości. Czy ten athlon II x4 620 będzie się w przyszłości spisywał lepiej w grach niż np dwurdzeniowy e8400 czy phenom II 550, bo nie ukrywam, żę jest to dla mnie istotne. Po co brać coś jedynie do gier i oc, co ma 4 rdzenie, ale słabiej się prezentuje od innych, tańszych procesorów. Więc czy gdy gry będą w pełni wykorzystywać 4 jajka będzie on odpowiednio wydajny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale trochę na wydajność wpływa.

I wcale nie jest powiedziane, że za rok 4 rdzenie to będzie standard. W sumie to tak miało być już rok temu a jak jest to widać. Wciskanie kitu, że "za rok już na pewno wszystkie gry będą korzystały z 4 rdzeni" to czysta głupota. To zależy tylko i wyłącznie od producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc jak powinienem zrobić jeżeli interesuje mnie granie i oc dwa jajka czy athlon II x4 620? Może inaczej, czy ten x4 poradzi sobie z grami nieobsługującymi 4 jajek do czasu, aż stanie się to standardem?

EDIT: Aha i czy opłaca mi się brać gtx 260 gainwarda za ok 600 zł? (wiąże się to ze sprzedaniem ps2 :D)?

Edytowane przez Kinoll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradzi sobie. Co do GTX 260 to myślę, że nie warto sprzedawać PS2, żeby kupić kartę graficzną do kompa, która za miesiąc straci na wartości, a za pół roku będzie starociem. Konsola to jednak konsola, żyje kilkukrotnie dłużej niż PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi