Skocz do zawartości
pirez

Jakie Ciche Zasilacze

Rekomendowane odpowiedzi

mam obecnie BQ E6 700W , ale w związku ze sprzedaża karty nie potrzebuję takiego mocnego zasilacza. Da się to jakoś poprzez allegro sprzedać kupić żeby miec cichszy i słabszy zasilacz i jeszcze zostało trochę grosza ?

teraz BQ e6 700W wystawiłem na allegro za 380zł , i powoli się zastanawiam się czy go nie zdjąc z aukcji. Do komputera włożyłem dopiero co rozpakowanego tg400-U33II i jestem zszokowany , bo szumi jak gtx280 referent. W domu mam jeszcze BQ E6 -450W i jest on chyba nawet całkiem niesłyszalny w porównaniu do E6 - 700W

generalnie chodzi o to że potrzebuje mieć 3 ultra ciche zasilacze, bo mam 3 komputery

Proszę o pomoc albo wskazanie drogi bo powiem szczerze ze ja już się całkiem w tym wszystkim pogubiłem, cel to wydać jak najmniej i mieć jak najcichsze komputery

1.~80W komputer : E5200, Gigabyte P41, 2GB ddr2, HD3450, Hitachi 160GB, DVD (internet word itp)

2.~170W komputer : 8400, Asrock P45, 4GB ram, 4 dyski 1.5TB samsung F2, HD4350, hitachi 160GB, DVD ( baza danych/internet/exceel)

3. komputer w cześciach tj mam 4G ramu, P35 z ich10r, tego be quieta 700W, i chyba wolny hitachi 160GB, oraz DVD*2 (to wszystko mogę sprzedać

docelowo w planach ( realizacja w ciągu 2 miesięcy )

1.~80W komputer : E5200, Gigabyte P41, 2GB ddr2, HD3450, Hitachi 160GB, DVD (internet word itp)

2.~220W(boot only) ~120W komputer : E5200, Asrock P45, 4GB ram, 6 dysków 1.5TB samsung F2, HD4350, hitachi 160GB, DVD ( baza danych/ może HTPC ale to nie jestem pewien)

3.~90-180W komputer: E8400, P45 ale na płycie mATX, 4GB ram, hitachi 160GB karta graficzna średniej półki 100W, lub karta pasywna HD4350 i dysk 2.5" , DVD)

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem BeQuieta Straight Power 450W , i teraz zmieniłem na Anteca TruePowe New 650W . Antec jest dużo cichszy :). Jeśli chcesz najcichsze PSU na rynku to nie pozostaje Tobie nic innego jak >> http://www.cooling.pl/zasilacz-antec-signa...ukt,550858.html lub >> http://www.cooling.pl/zasilacz-antec-signa...ukt,550860.html . Cena niestety ale nic cichszego nie zjadziesz chyba że jakiś pasywny. Ewentualnie ten Antec co ja mam i napisałem wyżej.

Obudowe mam wyłożoną pianką akustyczną, dyski podwują warstwą pianki, tektury i pianki akustycznej na gumowych paskach od dentki rowerowej. Więc mam bardzo cicho w budzie , zasilacz prawie bezgłośny z 30-50cm już nie słyszalny. Pod obciążeniem zagłusza zasilacz piszczenie cewek na grafie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat do swojego kompa również zamówił Anteca w wersji 550W, jest bardzo zadowolony, zasilacz jest tak cichy, że po uruchomieniu myśleliśmy, że wentylator nie działa :D.

Cena za zasilacz nie jest mała, ale płacisz za wysoką jakość wykonania, ciszę i spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojj nie , mi wystarczy coś pokroju BQ E6 450W * 3 , krucho tyko z kasą ( też go nie słychać)

E6-350W - 200zł

E6-400W - 230zł

E6-450W - 260zł

przy czym tylko ostatni z tych miałem w ręku i jestem wobec niego pewien.

czyli wychodzi na to że najlepiej byłoby iść do sklepu gdzie taki zasilacz kosztuje 300zł i poprosić o uruchomienie i porównanie z moim ? :/

bo to tylko kwestia selektów ?

na pewno 850zł to za dużo , za 600 są już pasywne, 300zł to raczej max. Ostatecznie mogę sobie zostawić tego BQ-E6-700W i sprzedać tagana, (kupiłem za 200zł + koszty wysyłki , mam gwarancje 2 letnią)

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też miałem tego BQ 450W , Antec jednak jest cichszy od niego. Ale ja to jestem maniakiem ciszy :).

Generalnie ten BQ 450W daje rade , o dziwo według mnie seria Straight Power BQ trzyma poziom DarkPower BQ. Chyba że kup np. jakiegoś OCZ 500W i zmoduj go na lepszy wentyl tak żeby ci kasy nie było szkoda :). Bo rozbierając zasilacz stracisz gware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może wymienić wentyl w tym taganie ? on chyba nie ma plomb , zniwelowało by to problem utraty gwarancji ( oprócz tego to jest porządna zasiłka). Ale to na jaki wentyl go wymienić? jakie musi spełniać parametry ?

Hmmm..., szczerze to od Tagana już wolałbym się pobawić BeQuiet'em . Ostatnio tagany raczej nie są uważane za jakiś high-end wśród PSU.

Co do wentyla to jakaś cicha 120 była by w sam raz. Np. Xthermal, Noctua np taki na 900rpm http://www.cooling.pl/noctua-120x120x25-nf...ukt,244198.html , albo taki na 700rpm http://www.cooling.pl/noctua-nfs12b-uln-70...ukt,551547.html

Tylko potem jedno ale >?. Czy zasilacz ma bezgłośną elektronike, bo po wymianie wentyla może sie okazać że elektronika "cyka" , "piszczy" głosniej niż nowy zasilacz.

Edytowane przez mak888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko potem jedno ale >?. Czy zasilacz ma bezgłośną elektronike, bo po wymianie wentyla może sie okazać że elektronika "cyka" , "piszczy" głosniej niż nowy zasilacz.

hmm, tylko czy gra jest warta świeczki ? jeśli dopłacę 80zł to spokojnie mogę wymienić tego tagana na BQ E6-450W , i chyba tak po prostu zrobię. bo z drugiej strony , taki tagan kosztuje 290zł w sklepach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież 300W na 12V wystarczy. Mam Antec EarthWatts 380W. Miał być cichy ale wymieniłem wentyl na Noiseblocker (1300 obr max) i teraz go nie słychać. Dysk mam w bitumenboxie i jeden cichy wentyl w obudowie na 5V. Komputera teraz nie słychać.

Noiseblocker w stersie jest już słyszalny - porównywalnie do standardowego wentyla w spoczynku.

Edytowane przez grzeslawek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi