Skocz do zawartości
kipulton

Celeron D 2.8ghz Pracuje Jak 1.8ghz. Dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam zestaw komputerowy Fujitsu-Siemens Scenic E620 w którym na sockecie 775 zainstalowany został Celeron D 2,8ghz. We właściwościach mojego komputera wyświetlane jest 2,8ghz, ale programik CPU-Z wyświetla co innego, a mianowicie Core speed 1860+mhz:

Dołączona grafika

Teraz moje pytanie... Dlaczego tak jest? Generalnie ten cały Multiplier wszystko zaniża bo Bus Speed i Rated FSB są raczej poprawne do tego procka. Nie znam się za specjalnie na komputerach, ale zastanawia mnie to. Ciekaw jestem czy mogę cokolwiek z tym fantem zrobić. Obecny komp nie pozwala na żaden OC głównie ze względu na zasilacz i BIOS, ale niech przynajmniej pracuje z domyślnym 2,8ghz ;] Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mnożnik 13 zamiast 21 - jak procek nie jest obciążony, to jest w ten sposób obniżane taktowanie.

Też mi się tak wydawało, ale po odpaleniu jakiejś gry lub programu typu photoshop albo np superPi, nic się nie zmienia. Próbowałem go już "obciążyć" ma kilkaset sposobów i mnożnik się nie rusza, core speed też ;] więc?

Okej, wyłączyłem w BIOSie opcję APM (o ile dobrze pamiętam) i już jest poprawnie ;) Dzięki!

Edytowane przez kipulton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi