Alasdair Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Witam, występuje u mnie taki problem: po włączeniu komputera po raz pierwszy danego dnia następuje zwis przy ekranie ładownia się windows z logo (zaraz po tym jak się pojawia obraz następuje freez). Po resecie przyciskiem wogóle nie ma postu systemu. Muszę wyłaczyć komputer i włączyć na nowo, wtedy ekran pojawia się normalnie, przechodzi bez problemu i system spokojnie się ładuje. Dodam, że dzieje się tak tylko gdy proc jest podkręcony na 4Ghz, na stocku wszystko działa oki. Testowałem stabilnosć podkręconego systemu orthosem, Sp2004 i Super Pi (ale nie długo) i nie było błędów. Moja konfiguracja to: płyta: Abit IP35 - najnowsze strery ze strony Intela procesor: Core2Duo E8300 ES (2.83Ghz default - 8.5 x 333) oc na 4 Ghz (8x500) ram: 2x2 GB G Skill PC8000 (DDR2-1000) PQ Zasilacz: Enermax Liberty 620W (432W na +12V - 36A łącznie) karta graficzna: Gigabyte GTX 260 OC - stery najnowsze Szczegóły ustawienia systemu: C vore proca: 1.33V GTL: 63 NB V - 1.37 (1.25 def) SB V - 1.60 (1.50 def) V mem: 2.10 timingi pamięci 5-5-5-15 Moim podejrzeniem jest zasilacz, ze względu na to, że zawieszenie się systemu następuje tylko po oc systemu. Chyba te 36A są za małe na tak podkręconego proca i dodatkowo fabrycznie podkręconego GTX'a 260. Gdzieś czytałem, że dla GTX'a powinno być minimum 40A na liniach +12. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia mocniejszej zasiłki, ale jak będzie trzeba to zaopatrzę się w nową. Chciałbym tylko wiedzieć czy faktycznie to może być powód, czy może wina leży w jakichś innych ustawieniach? Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Podepnę się do tematu, bo mam dokładnie taki sam problem. Po sprawdzeniu całego kompa CHKDSK wykrył mi bad sectory na dysku. Oddałem go do naprawy gwarancyjnej i kupiłem nowy HDD. Po zainstalowaniu Windowsa XP SP3 zaczęły się dokładnie takie same problemy. Po zainstalowaniu Win 7 RC problem nie występował. Do chwili pokazania się ekranu logowania wszystko jest OK, po wpisaniu hasła i naciśnięciu ENTER komp zaczyna się zachowywać jakby miał 16MB ramu i CPU 486 33MHz. Po 10 min. oczekiwania pozostaje tylko wyłączyć kompa ( reset nie pomaga ) i po chwili włączyć ponownie. Dzieje się tak zawsze przy pierwszym włączeniu kompa w danym dniu. Wirusów brak, sterowniki zainstalowane najnowsze, bios najnowszy. Napięcia w normie ( mierzone miernikiem ), temperatury w normie, sprzęt sprawny. CPU podkręcony ale na defaultowych ustawieniach jest to samo. Komp rozebrałem na części pierwsze i poskładałem chyba z 3 razy i jestem w kropce :/ Sprzęt jak z podpisu. Ma ktoś jakieś propozycje jak rozwiązać problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Do chwili pokazania się ekranu logowania wszystko jest OK, po wpisaniu hasła i naciśnięciu ENTER komp zaczyna się zachowywać jakby miał 16MB ramu i CPU 486 33MHz. Po 10 min. oczekiwania pozostaje tylko wyłączyć kompa ( reset nie pomaga ) i po chwili włączyć ponownie. Dzieje się tak zawsze przy pierwszym włączeniu kompa w danym dniu. Wirusów brak, sterowniki zainstalowane najnowsze, bios najnowszy. Napięcia w normie ( mierzone miernikiem ), temperatury w normie, sprzęt sprawny. CPU podkręcony ale na defaultowych ustawieniach jest to samo. Komp rozebrałem na części pierwsze i poskładałem chyba z 3 razy i jestem w kropce :/ Sprzęt jak z podpisu. Ma ktoś jakieś propozycje jak rozwiązać problem ? ja miałem podobny problem z szybkością. sprawdź w menadżerze urządzeń, czy dysk nie przełączył Ci się w tryb PIO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Dysk działa w trybie DMA. Już to sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) Witam, występuje u mnie taki problem: po włączeniu komputera po raz pierwszy danego dnia następuje zwis przy ekranie ładownia się windows z logo (zaraz po tym jak się pojawia obraz następuje freez). Po resecie przyciskiem wogóle nie ma postu systemu. Muszę wyłaczyć komputer i włączyć na nowo, wtedy ekran pojawia się normalnie, przechodzi bez problemu i system spokojnie się ładuje. Dodam, że dzieje się tak tylko gdy proc jest podkręcony na 4Ghz, na stocku wszystko działa oki. Testowałem stabilnosć podkręconego systemu orthosem, Sp2004 i Super Pi (ale nie długo) i nie było błędów. Moja konfiguracja to: płyta: Abit IP35 - najnowsze strery ze strony Intela procesor: Core2Duo E8300 ES (2.83Ghz default - 8.5 x 333) oc na 4 Ghz (8x500) ram: 2x2 GB G Skill PC8000 (DDR2-1000) PQ Zasilacz: Enermax Liberty 620W (432W na +12V - 36A łącznie) karta graficzna: Gigabyte GTX 260 OC - stery najnowsze Szczegóły ustawienia systemu: C vore proca: 1.33V GTL: 63 NB V - 1.37 (1.25 def) SB V - 1.60 (1.50 def) V mem: 2.10 timingi pamięci 5-5-5-15 Moim podejrzeniem jest zasilacz, ze względu na to, że zawieszenie się systemu następuje tylko po oc systemu. Chyba te 36A są za małe na tak podkręconego proca i dodatkowo fabrycznie podkręconego GTX'a 260. Gdzieś czytałem, że dla GTX'a powinno być minimum 40A na liniach +12. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia mocniejszej zasiłki, ale jak będzie trzeba to zaopatrzę się w nową. Chciałbym tylko wiedzieć czy faktycznie to może być powód, czy może wina leży w jakichś innych ustawieniach? Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Najwyraźniej jednak komputer nie jest w pełni stabilny po OC. Parę minut orthosa nie wystarczy aby to sprawdzić. Zmniej taktowania o kilka MHz lub podnieś napięcia na probe. Zasilacz jest wystarczający wraz z dużym zapasem do tej konfiguracji. Pociągnąłby wykręconego mocno quada z wydajniejszą grafika bez problemu. SB zwykle nie ma w ogóle potrzeby męczyć takim napięciem. Podbij CPU i NB troche. Inna sprawa że płyta może nie jset juz stabilna przy tym fsb choć powinna. Edytowane 11 Października 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Jakie taktowanie mają pamięci? Mniemam że minimum 1000mhz skoro jedziesz na FSB 500mhz a przy najniższym mnożniku 1:1 będą miały 1000mhz, dla wielu pamięci 2,1v to może być mało, zwiększ tak do 2,3v na próbę nawet. Kolejna sprawa to procesor, podnieś o 2-3 oczka w górę jeszcze i zobacz czy coś się poprawi. Nie wiadomo też czy Abit na takim FSB przy procesorze 45nm działa stabilnie, warto tu jednak zwiększyć napięcie na NB. Co do stabilnego 500mhz na tej płycie to łatwo to sprawdzić, dajesz mnożnik x6, FSB 500mhz (co da 3ghz na procu więc nie bedzie cie ograniczał), dowoltowujesz pamięci i NB noi jedziesz z 1 godzinkę ortohsa lub więcej. Polecam też do sprawdzania stabilności program LinX :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Pamięci idą na 800 MHz 4-4-4-12. Problem O/C to raczej nie jest, bo po ustawieniu wszystkiego na default też są problemy przy uruchamianiu kompa. Dziś np. odpalił bez żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...