slawek123 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Witam! Mam zamiar kupić komputer do codziennego użytku z możliwością łatwej i opłacalnej rozbudowy. Sprzęt będzie używany głównie do pracy w internecie, obsługi podstawowych aplikacji biurowych oraz popularnych programów graficznych (pakiet Openoffice, gimp, inkscape itp.). Czasem zdarza mi się przenieść pracę do domu, wtedy korzystam z jakiegoś narzędzia do statystyki (głównie R) oraz wolne oprogramowanie gis (Qgis, Saga, GRASS). Nie posiadam telewizora, więc od czasu do czasu chciałby obejrzeć na komputerze jakiś film na DVD oraz zagrać w jakąś ciekawą strategie lub w szachy (preferuje raczej te atrakcyjne graficznie symulatory Chessmaster, Fritz), ale nigdy nie interesowały mnie najświeższe tytuły na rynku gier komputerowych. Nie jestem specjalista w dziedzinie sprzętu komputerowego, a poniższy zestaw to pierwszy jaki "ułożyłem". Co o tym myślicie. Monitor LCD 22'' LG L227WTP-PF Płyta główna Asus M4A78T-E A790GX Socket AM3 Procesor AMD Athlon II X2 240 BOX (AM3) (65W,45NM) Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB Nagrywarka DVD Samsung SH-S223B SATA czarna Bulk Obudowa EasyCase 3358 zasilacz - tu mam kłopot. Nie wiem czy dołożyć trochę kasy i kupić nieco więcej niż potrzebuje, tak na przyszłość, czy może zostać przy odpowiednim dla obecnego zestawu. Odnośnie ramu, czekam na sugestie Na zestaw mam imponujące 2000 polskich złotych (z hakiem). Wiem, że za tą kwotę nie poszaleje, ale lubię wydawać mądrze pieniądze. Aha, przez pierwsze parę miesięcy używał będę ubuntu, później (jezeli żona straci cierpliwość) być może będę musiał zainstlować jako drugi system Windowsa (w grę wchodzi wyłącznie XP). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) a dlaczego xp ? to juz antyk bez wspracia wiec kupowanie nowego kompa i instalowanie czegos takiego mija sie z celem jaki masz teraz zasilacz ? jesli jakies 450 W to wystarczy jesli chodzi o pozostale bebechy to polecam zestawy na pazdziernik http://www.purepc.pl/inne/zestawy_komputer...k_2009?page=0,3 Edytowane 6 Października 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek123 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) a dlaczego xp ? to juz antyk bez wspracia wiec kupowanie nowego kompa i instalowanie czegos takiego mija sie z celem jaki masz teraz zasilacz ? jesli jakies 450 W to wystarczy Miałem zamiar przeczekać z XP do czasu gdy Win 7 dostępny będzie w rozsądnej cenie. Zasilacza nie mam żadnego, mówiąc o obecnym zestawie miałem na myśli ten proponowany. A co z resztą zestawu? może być? Edytowane 6 Października 2009 przez slawek123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 359 zł Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 290 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 260 zł Samsung 500GB 16MB Cache F3 179 zł PowerColor Radeon HD4890 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out 699 zł lub radeon 4850 ok 400 zł Samsung SH-S223B SATA (black) 95 zł Cooler Master Elite 331 (Black) 149 zł BeQuiet PurePower L7 530W 249 zł ja polecam cos takiego delikatnie mowiac o niebo lepszy od tego co zlozyles oczywiscie mozna karte graficzna wybrac jakas tansza jesli nie masz zamiaru ostro grac jakiegos radeona 4850 . a co do widowsa to i tak vista jest sporo lepsza od xp tylko trzeba sie przyzwyczaić a 7 juz prawie jest wiec bedzie jak znalaz :) Bedziesz robil jakies OC co oczywiscie jest bardzo wskazane :) wtedy nalezy dokupic jakies chlodzonko na cpu i 3,5 Ghz leci z procka cena kolo 100-120 zl pentagram karakorum 99 zl + pasta termoprzewodzaca AS 5 i jest rewelacyjnie. Dodam jeszcze ze zestaw ktory ci napisalem sam bede za pare dni skladal dla kolegi wiec wszystko tam jest calkowiecie przemyslane :) Edytowane 6 Października 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek123 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 359 zł Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 290 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 260 zł Samsung 500GB 16MB Cache F3 179 zł PowerColor Radeon HD4890 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out 699 zł lub radeon 4850 ok 400 zł Samsung SH-S223B SATA (black) 95 zł Cooler Master Elite 331 (Black) 149 zł BeQuiet PurePower L7 530W 249 zł ja polecam cos takiego delikatnie mowiac o niebo lepszy od tego co zlozyles oczywiscie mozna karte graficzna wybrac jakas tansza jesli nie masz zamiaru ostro grac jakiegos radeona 4850 . a co do widowsa to i tak vista jest sporo lepsza od xp tylko trzeba sie przyzwyczaić a 7 juz prawie jest wiec bedzie jak znalaz :) Bedziesz robil jakies OC co oczywiscie jest bardzo wskazane :) wtedy nalezy dokupic jakies chlodzonko na cpu i 3,5 Ghz leci z procka cena kolo 100-120 zl pentagram karakorum 99 zl + pasta termoprzewodzaca AS 5 i jest rewelacyjnie. Dodam jeszcze ze zestaw ktory ci napisalem sam bede za pare dni skladal dla kolegi wiec wszystko tam jest calkowiecie przemyslane :) Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ale mój zestaw jest warty ok 2000 z monitorem, a twój bez. Jak na moje potrzeby to chyba jednak zbyt wiele (pisałem na wstępie do czego służy mi komputer). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) ok nie doczytalem ze to ma byc jeszcze z monitorem :) wiec: Procesor AMD Athlon II X2 240 BOX 200zł Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 290 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 260 zł Samsung 500GB 16MB Cache F3 179 zł Samsung SH-S223B SATA (black) 95 zł Fortron FSP400-60GHN zasilacz 150 zł PowerColor Radeon HD4730 512MB 280zl obudowa kolo 100 zl razem bedzie jakis 1600 zl dolozysz 200 zl i bedzie monitor 22 " ktory wybrales Edytowane 6 Października 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek123 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 ok nie doczytalem ze to ma byc jeszcze z monitorem :) wiec: Procesor AMD Athlon II X2 240 BOX 200zł Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 290 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 260 zł Samsung 500GB 16MB Cache F3 179 zł Samsung SH-S223B SATA (black) 95 zł Fortron FSP400-60GHN zasilacz 150 zł PowerColor Radeon HD4730 512MB 280zl obudowa kolo 100 zl razem bedzie jakis 1600 zl dolozysz 200 zl i bedzie monitor 22 " ktory wybrales Rozważałem (i nadal rozważam) zakup jednego z tych gotowych zestawów, z pewnością to bardzo dobre propozycje. Jednak według testu "Chip" podana przezemnie płyta główna ma nieco lepsze osiągi Gigabyte MA770T-UD3P. Różnica pomiędzy tymi dwoma zestawami polega właściwie wyłącznie na tym, że jednym mam płytę główną ze zintegrowaną grafiką a w drugim tańszą płytę z tanią grafiką. Ich ceny są bardzo zbliżone, podobnie zresztą jak parametry obydwu płyt. Rozumiem, że lepiej wziąć oddzielną grafikę. Tak przy okazji to czy zawsze zintegrowana grafika jest gorszym rozwiązaniem? oto link do testów ze strony Chip: http://www.chip.pl/ranking/podzespoly-pc/p...-glowne-amd-am3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) powiem tak nigdy nie sugeruj sie tym co pisza w takich wypocinach np jak chip . to jest jedna wielka reklama i tyle. jestem przekonany ze plyta ktora ci polecilem jest lepsza od tego asusa (cena-jakosc) swiadczy o tym ile osob ja kupuje do tych prockow i ze swietnie sie na niej kreci jak za ta cene dodam jeszcze ze ta plytka to okrojona wersja drozszych modeli jednak okroili ja tylko o takie dodatki jak mozliwosc zbudowania jakiegos macierza dyskowego itd a cala sekcja zasilania jest ta sama a to jest bardzo istotne .co do grafiki to integry nie polecam bardzo slaba wydajnosc i zawsze jak sie cos z nia stanie to leci cala plyta o niebo lepiej np tego radka co ci napisalem nie bedzie on mial problemowi z dvd najnowszym windowsem o nawet pograc bedzie sie dalo a skoro chcesz kupic monitor 22 " to i rozdzialke musi grafa pociągnąć integra raczej nie da radu 1650 na 1050 Edytowane 6 Października 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek123 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 powiem tak nigdy nie sugeruj sie tym co pisza w takich wypocinach np jak chip . to jest jedna wielka reklama i tyle. jestem przekonany ze plyta ktora ci polecilem jest lepsza od tego asusa swiadczy o tym ile osob ja kupuje do tych prockow i ze swietnie sie na niej kreci jak za ta cene dodam jeszcze ze ta plytka to okrojona wersja drozszych modeli jednak okroili ja tylko o takie dodatki jak mozliwosc zbudowania jakiegos macierza dyskowego itd a cala sekcja zasilania jest ta sama a to jest bardzo istotne .co do grafiki to integry nie polecam bardzo slaba wydajnosc i zawsze jak sie cos z nia stanie to leci cala plyta o niebo lepiej np tego radka co ci napisalem nie bedzie on mial problemowi z dvd najnowszym windowsem o nawet pograc bedzie sie dalo a skoro chcesz kupic monitor 22 " to i rozdzialke musi grafa pociągnąć integra raczej nie da radu 1650 na 1050 Chyba mnie przekonałeś. Od początku podejrzewałem, że lepiej nie brać zintegrowanej (chociażby ze względu na "cudo" jakie mam w laptopie), ale ten test trochę mnie zbił z tropu. Parametry podanego przez ciebie zestawu są w sam raz na moje potrzeby. Zastanawiam się tylko nad zasilaczem. Skoro i tak będę rozbudowywał sprzęt, czy nie warto dołożyć kilkadziesiąt złotych i kupić nieco lepszy? To tak na marginesie, a poza tym to wielkie dzięki - mogę wreszcie zacząć kupować. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 (edytowane) fortron ktory ci polecilem bedzie wystarczajacy dla tego zestawu ale jesli masz zamiar za jakis czas cos zmienic to polecam BeQuiet PurePower L7 530W 249 zł tani a bardzo dobry Procesor AMD Athlon II X2 240 BOX 200zł Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 290 zł GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 260 zł Samsung 500GB 16MB Cache F3 179 zł Samsung SH-S223B SATA (black) 95 zł BeQuiet PurePower L7 530W 249 zł PowerColor Radeon HD4730 512MB 280zl obudowa kolo 100 zl - dobrze jak bedzie miala w zestawie dwa wentyle dla lepszej wentylacji pozwoli to zmniejszyć tempy na podzespołach co gwarantyje wiekasz zywotnoscia calego zestawu dlatego polecalem ci tego coolmastera jest to swietna marka i bardzo dobra obudowa do tego typu zestawow jesli chodzi o rozbudowe to napewno kup kiedys jakies chlodzenie na CPU ladnie podkrecisz do 3,5 Ghz albo i lepiej jak trafisz na dobrego procka ( wiekasz wydajnosc za darmo ) Edytowane 6 Października 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...