neo1098 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Witam, Mamy jeden adres IP, który ma być współdzielony, do tego 3 komputery, sieciówki, switch'a D-Linka oraz internet. Problem polega na tym, że internet działa tylko na jednym komputerze. Adresy MAC kart wszystkich trzech są identyczne. Walczymy z tym już od jakiegoś czasu i bez rezultatów. W naszej poprzedniej lokalizacji wszystko działało bez zarzutów, z tym że ja podłączałem się jako ostatni i nie trzeba było budować sieci od początku. Dwa pozostałe komputery maja niby sieciówki 1394 czym jest FireWire, więc to chyba nie ma nic wspólnego z internetm. Niektórzy sugerują zakup routera i OK, ale wcześniej obyło się bez tego i nie było takiej potrzeby dlatego zanim zrobimy jakiś krok wolę mieć pewność, że to jedyne rozwiązanie. Dzięki za ewentualne informacje, Pozdr. neo1098 Forumowicz Posty: 1 Dołączenie: 41 minut temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 No jak macie jeden IP i trzy te same maci to chyba nie myślałeś że dostaniesz trzy te same IP, po jednym na każdego kompa :) Jak masz modem który podłącza się kablem Ethernet do kompa to musisz kupić router. Nie wiem jak z legalnością takiego działania.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo1098 Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 No jak macie jeden IP i trzy te same maci to chyba nie myślałeś że dostaniesz trzy te same IP, po jednym na każdego kompa :) Jak masz modem który podłącza się kablem Ethernet do kompa to musisz kupić router. Nie wiem jak z legalnością takiego działania.... Wiem, że taka opcja nie jest możliwa, ale ile ludzi tyle opinii na ten temat. Teraz już wiem że musi to być router. Co do legalności to nie ma obaw, bo usługodawca udostępnia opcję współdzielenia adresu IP. Przedstawiciel handlowy podczas podpisywania umowy także zapewniał o takiej możliwości. Dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 a przypadkiem nie dotyczy to jednego gospodarstwa domowego? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 @kk to jak i gdzie to dzielą nie ma w tym wypadku znaczenia :P do autora: zmieńcie poporstu MAC'ki w na różne i wszystko zacznie działać (+ewentualny rr modemu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...