Skocz do zawartości
neo1098

Współdzielenie Aster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mamy jeden adres IP, który ma być współdzielony, do tego 3 komputery, sieciówki, switch'a D-Linka oraz internet. Problem polega na tym, że internet działa tylko na jednym komputerze. Adresy MAC kart wszystkich trzech są identyczne. Walczymy z tym już od jakiegoś czasu i bez rezultatów. W naszej poprzedniej lokalizacji wszystko działało bez zarzutów, z tym że ja podłączałem się jako ostatni i nie trzeba było budować sieci od początku. Dwa pozostałe komputery maja niby sieciówki 1394 czym jest FireWire, więc to chyba nie ma nic wspólnego z internetm. Niektórzy sugerują zakup routera i OK, ale wcześniej obyło się bez tego i nie było takiej potrzeby dlatego zanim zrobimy jakiś krok wolę mieć pewność, że to jedyne rozwiązanie.

Dzięki za ewentualne informacje,

Pozdr.

neo1098

Forumowicz

Dołączenie: 41 minut temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak macie jeden IP i trzy te same maci to chyba nie myślałeś że dostaniesz trzy te same IP, po jednym na każdego kompa :)

Jak masz modem który podłącza się kablem Ethernet do kompa to musisz kupić router.

Nie wiem jak z legalnością takiego działania....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak macie jeden IP i trzy te same maci to chyba nie myślałeś że dostaniesz trzy te same IP, po jednym na każdego kompa :)

Jak masz modem który podłącza się kablem Ethernet do kompa to musisz kupić router.

Nie wiem jak z legalnością takiego działania....

Wiem, że taka opcja nie jest możliwa, ale ile ludzi tyle opinii na ten temat. Teraz już wiem że musi to być router. Co do legalności to nie ma obaw, bo usługodawca udostępnia opcję współdzielenia adresu IP. Przedstawiciel handlowy podczas podpisywania umowy także zapewniał o takiej możliwości.

Dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi