Skocz do zawartości
vanbiernardo

Kwestia Płyty Głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio zastanawiałem się nad zmianą swojego wysłużonego komputera. Nie jestem zbyt w tych wszystkich tematach obyty... czytanie opinii nie daje mi pełnego obrazu, bo nie idzie jednoznacznie stwierdzić co jest ok, więc chciałbym zasięgnąć porady czy aktualne części które kupiłem/planuję kupić będą ze sobą współgrały.

Zakupione:

Procesor: Intel Celeron Dual-Core E3200 2.4 GHz Box

Płyta główna: Gigabyte GA-G31M-ES2L Foxconn

Do kupienia:

Pamięć: ddram 2 800mzh 2048mb samsung (lub jakieś 2x1giga, dual)

Grafika: GF 9600gt 512 mb

Hdd na razie mam a zasilacz wybiorę jakiś odpowiedni do wyżej wymienionych części, pytanie teraz tylko czy będzie to ze sobą dobrze działało? Głównie też chodzi mi o samą płytę, gdzie niegdzie czytałem że jest ciut stara i są z nią problemy. Byłbym też wdzięczny gdyby ktoś mi doradził jakiś lepszy odpowiednik, lub cokolwiek za rozsądną cenę.

Edytowane przez vanbiernardo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram kup obojętnie jaki, byle 2GB w jednej kości, grafika 9600gt.

A jeżeli chodzi o grafikę to z 9600gt 512 którą byś najbardziej polecał? Tylu jest tych wszystkich producentów że nie wiem, najlepiej jakiegoś najdogodniejszego i najodpowiedniejszego. W kwestii ramu to samo proszę, a jeżeli chodzi o te 2 giga to masz na myśli dual czy samo 2giga?

Edytowane przez vanbiernardo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wrzucisz coś 2x1GB na tego Gigabyte'a to później nie będziesz mógł rozbudować sprzętu o dodatkowy RAM, bo chipset P31 obsługuje tylko 4 strony pamięci, więc 2 kości = 4 strony (chyba, że trafisz jednostronne), więc najlepszym rozwiązaniem jest zakup dwugigowego modułu, zostawiając sobie możliwość dokupienia kolejnego modułu.

Co do duala, to jego efektywność nie będzie aż tak zauważalna.. Kwestia kilku procent..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wrzucisz coś 2x1GB na tego Gigabyte'a to później nie będziesz mógł rozbudować sprzętu o dodatkowy RAM, bo chipset P31 obsługuje tylko 4 strony pamięci, więc 2 kości = 4 strony (chyba, że trafisz jednostronne), więc najlepszym rozwiązaniem jest zakup dwugigowego modułu, zostawiając sobie możliwość dokupienia kolejnego modułu.

Co do duala, to jego efektywność nie będzie aż tak zauważalna.. Kwestia kilku procent..

stivo, to akurat wiem że sloty są tylko dwa, chodziło mi tylko o te dual channel, ale skoro to tylko kilka procent to jednak się zdecyduję na jakieś 2giga 800mzh i będzie dla potomnych :P jedynie nie rozumiem kwestii z tymi stronami ale ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, nie wiedziałem wcześniej, ze płyta ma dwa sloty. W każdym razie chipset P31 obsługuje max 4 strony pamięci (1 kość = 2 strony)

No, w każdym razie dziękuję za odpowiedź, sprawa ramu na razie zamknięta... wiem na co wydać kasę. Teraz tylko pozostaje kwestia 9600gt bo dalej nie wiem od jakiego producenta kupić. Ma to coś do wydajności? Która z nich jest najodpowiedniejsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9600gt to chyba nie opłacalne jest. Albo bierz 9600gso top od asusa albo hd4850/4830.

Mimo wszystko dalej nie znam odpowiedzi na swe pytanie ;) Radeona 4850 rozważałem jednakże bardziej potrzebne mi jest 9600... Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić którego producenta najlepiej wybrać? Każda karta w testach wypada inaczej. Trochę poczytałem i narazie stoję na Gigabyte z Zalman, ponieważ w testach wypada dość dobrze. Dalej jednak nie wiem czy ten wybór jest dobry. Mógłby mi ktoś doradzić i podjąć ostateczną decyzję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz 9600GSO 384MB (wersje z dopiskiem Magic czy tam plusem omijaj szerokim łukiem) Jest ok 100zł tańszy a tylko trochę mniej wydajny, a mozna go niexle podkręcić, z referencyjnych 550MHz poleci bez problemu na 700MHz.

Ewentualnie poszukaj w tej cenie HD3850, trochę wydajniejszy i pobiera mniej prądu.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi