Skocz do zawartości
mic

Awaria, zalany komp, spalony Athlon, wszystko przez blok CPC

Rekomendowane odpowiedzi

Qmpel wali do moich drzwi: miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic! Masz jakis wiatr na proca, bo mi sie blok chyba rozszczelnil i zalalo mi pol kompa....]

Jakie straty - pytam.

Zalana grafa (po wysuszeniu dziala dalej) no i spalony procek...

Poszedlem, obejrzalem no i sie przerazilem, bo kiedys ja jechalem na tym 'zestawie'. Blok ruina. Puscil 'lut' na jednej z krawedzi na dl ok 2cm.

Szkoda, ze nie mam jak zrobic zdjecia...

Zestaw jest jeszcze na gwarancji. I co teraz. Pan Krzysio zwroci koledze $$$ za proca i da nowy blok, czy jak?

Dodam, ze blok uzywany z innymi orginalnymi patentami pana P. (m. in. zasilaczem chlodzonym woda.)

Jutro chyba bedziemy rozlutowywac blok, aby zobaczyc co w srodku.

Zastanawia mnie tylko ta gwarancja...

pozdrawiam i wspolczuje Ci Conor....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze powinines sie klocic.

Jesli sprzet CPC byl na tzw. "gwarancji", uzywany zgodnie z instrukcja i przeznaczeniem to mozesz udowodnic mu, ze zlamal umowe (albo niezgodnosc z umowa, bo tak chyba sie to nazywa).

Od bodajze 01.01.2003 nie ma juz pojecia gwarancja. Przy zakupie zawierana jest umowa, w korej sprzedawca zobowiazuje sie, ze przez okres X miesiecy jego produkt bedzie dobry.

Co do zwrotu za sprzet bedzie trudniej bo Pamula bedzie bronil sie rekoma i nogami, ale osobiscie zrobilbym wszystko, zeby wywalczyc kase za zniszczony sprzet - w koncu mozesz byc swiadkiem.

Tyle co moge powiedziec, moze Michal wam bardziej pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze powinines sie klocic.

Jesli sprzet CPC byl na tzw. "gwarancji", uzywany zgodnie z instrukcja i przeznaczeniem to mozesz udowodnic mu, ze zlamal umowe (albo niezgodnosc z umowa, bo tak chyba sie to nazywa).

Od bodajze 01.01.2003 nie ma juz pojecia gwarancja. Przy zakupie zawierana jest umowa, w korej sprzedawca zobowiazuje sie, ze przez okres X miesiecy jego produkt bedzie dobry.

Co do zwrotu za sprzet bedzie trudniej bo Pamula bedzie bronil sie rekoma i nogami, ale osobiscie zrobilbym wszystko, zeby wywalczyc kase za zniszczony sprzet - w koncu mozesz byc swiadkiem. 

Tyle co moge powiedziec, moze Michal wam bardziej pomoze.

Dokladnie. W koncu nie poddawane bylo jego badziewne chlodzenie zadnym modyfikacjom. Moim zdaniem, powinien zwrocic kase za procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie ciesze, ze sie tego lajna pozbylem (tzn. kurzy sie gdzies w szufladzie)!

Z calego zestawu uzywalem tylko pompki, ktora zaadoptowalem do swojego WC w ver. "samorobka". I co? Nie inaczej - pompeczka siadla po dwoch tygodniach. Na szczescie zaczela donosnie rzezic i w pore mnie obudzila - inaczej do rana woda zdazylaby sie zagotowac :D

Chyba nieco ten bloczek zmodyfikuje i przystosuje do czipsetu plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh walcie do CPC o zwrot kasy za spalonego procka i niech wymienią bloczek. Ktoś kiedyś pisał że wypłacili zwrot za spaloną płytę główną. Tylko nic nie grzebcie przed oddaniem bloczku - bo będzie na was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musicie poczekac na rade Michala.

W UE jest tak (moze w zwiazku z nasza mam nedzieje ze pewna akcjesja mamy podobnie), ze sprzedawca ponosi odpowiedzialnosc cywilna za produkt i jesli z jego winy cos zostanie uszkodzone to ma obowiazek zwrocic Ci kase za wszelkie naprawy lub nowy sprzet.

mic > jak mozesz to informuj biezaco jak sie sprawa toczy, bo sam jestem bardzo ciekawy jaki bedzie final.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak obiecalem skonsultowalem sie z bratem.

Pieniadze za zestaw cpc mozesz odzyskac na podstawie rekojmi - i nie daj sie im zwodzic bo masz do tego 100% prawo z racji uskzodzenia - utracone zaufanie co do poprawnosci wykonania konstrukcji i ryzyko dalszych uszkodzen po wymianie

Pieniedzy za procesor dochodzic mozesz takze z racji nie wywiazania sie z umowy - tu chodzi i to ze zestaw ma byc bezpieczny (ciezko mi to wytlumaczyc piszac)

Wrazie problemow powiedz panu z CPC ze jesli nie ma zamiaru oddac pieniedzy to bedzie mial wieksze koszty.. np koszty zastępstwa procesowego w sadzie jesli przegra sprawe (jesli ja wytoczysz) - pozew moge ci napisac :)

W rozmowie z wlascicielem CPC musisz byc bardzo zdecydowany - taka moja rada... Prawo jest po twojej stronie - twoim celem jest przekonac ich ze ty masz racje i ze jest to poparte prawnie - bo tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka to temp musiala byc ,ze roztopilo cyne??

moje zdanie jest takie ze to proc uszkodzil blok ,a nie na odwrot

prawdopodobnie pompka sie zatrzymala i temp rosla,a plyta nie wylaczyla sie i proc sie spalil i temp dalej rosla i rozlutowala blok

potem pod wplywem zmian cis. w bloku pompka ruszyla i zrobila basen w kompie

ciekawe czy jak by wam radiator odpadl,to czy zadalibyscie od producenta zwrotu za spalony proc

sam mam blok CPC (kupilem gdy nie bylo blokow po 50pln,teraz bym kupil tego Discopolo czy jakos tak za 50pln,bo ma wieksze dziury) i ostatnio spadl mi krociec z pompki

w bloku sie zagotowalo,az stopilo weze (syk jak zawor cis. w autobusie) ,szybko wylaczylem kompa

nic nie zalane bo woda wyparowala (ani kropli) ,blok 85C (termometr elektroniczny) i prze 10min do bloku nie mozna bylo dotknac palcem zmienil kolor na jasniejszy ,ale luty nienaruszone,wiec samo sie rozlutowac w czasie pracy nie moglo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale popatrz jaka jest powierzchnia lutu w blokach cpc a powierzchnia lutu w blokach poprzecznie wierconych ,w cpc to jest tak male ze to 100% bezpieczenstwa to bajka :] , przeciez nawet w najlepszych blokach nie wiem czy mozna liczyc na 100% bezpieczenstwa. Ale kazdy na forum wie czego mozna sie po cpc spodziewac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi