Skocz do zawartości
mic

Awaria, zalany komp, spalony Athlon, wszystko przez blok CPC

Rekomendowane odpowiedzi

a jaka to temp musiala byc ,ze roztopilo cyne??

moje zdanie jest takie ze to proc uszkodzil blok ,a nie na odwrot

prawdopodobnie pompka sie zatrzymala i temp rosla,a plyta nie wylaczyla sie i proc sie spalil i temp dalej rosla i rozlutowala blok

potem pod wplywem zmian cis. w bloku pompka ruszyla i zrobila basen w kompie

No to widzisz blok mimo wszystko rozwalił się przez POMPKĘ a nie proca :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale popatrz jaka jest powierzchnia lutu w blokach cpc a powierzchnia lutu w blokach poprzecznie wierconych ,w cpc to jest tak male ze to 100% bezpieczenstwa to bajka :] , przeciez nawet w najlepszych blokach nie wiem czy mozna liczyc na 100% bezpieczenstwa. Ale kazdy na forum wie czego mozna sie po cpc spodziewac.

zgadza sie zaden blok nie jest 100% bezpieczny(chyba ze moj projekt wierconego,do duzych cisnien :twisted: ),wiec jezeli wypadek sie zdazy to nie mozna od razu wieszac psow na firmie

wiem o co wam chodzi,mnie tez wkurza ta gadka o dyszach i innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>lach CPC,ale to nie zmienia faktu,ze ta firma ma najtansze WC i najwiekszy asortyment,w przystepnej cenie (m.in.chlodzenia zasilacza)

nie ma to jakis dobrych osiagniec do o/c ,ale jezeli komus zalezy na ciszy to sie sprawdza

No to widzisz blok mimo wszystko rozwalił się przez POMPKĘ a nie proca

tak przez pompke ,ale gdyby plyta sie wylaczyla to by nic sie nie stalo

moj osiagnal taka temp tylko dlatego ze byl 15x100MHz ,gdyby byl tak jak w podpisie to by sie zawiesil przy 60C i tez by mi wezy nie stopilo (ale w sumie wiem teraz co sie dzieje jak pompka sie zatrzymuje)

wiec najlepszym zabezpieczeniem przed spaleniem proca jest o/c :twisted: -pamietajcie ze to moj patent (moze go sprzedam Pamule :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..)rozlutowala blok

potem pod wplywem zmian cis. w bloku pompka ruszyla i zrobila basen w kompie(..)

Powyzsze jest prawda tylko w sytuacji:

:arrow: pompka bylaby wyzej w ukladzie niz procesor

:arrow: calosc bylaby na tyle hermetyczna, zeby wytworzylo sie cisnienie wewnatrz ukladu wieksze niz atmosferyczne

Mozliwe ze jeszce czegos nie uwzglednilem, w kazdym razie w reszcie przypadkow wyciek bylby niewielki, bo albo wycieklaby czesc plynu z samego bloku, albo wogole nic. A z tego co mic kompa zalalo :wink: [/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..)rozlutowala blok

potem pod wplywem zmian cis. w bloku pompka ruszyla i zrobila basen w kompie(..)

Powyzsze jest prawda tylko w sytuacji:

:arrow: pompka bylaby wyzej w ukladzie niz procesor

:arrow: calosc bylaby na tyle hermetyczna, zeby wytworzylo sie cisnienie wewnatrz ukladu wieksze niz atmosferyczne

Mozliwe ze jeszce czegos nie uwzglednilem, w kazdym razie w reszcie przypadkow wyciek bylby niewielki, bo albo wycieklaby czesc plynu z samego bloku, albo wogole nic. A z tego co mic kompa zalalo :wink: [/b]

no nie moge sie z tym zgodzic,bo moja pompka od akwarium czasami zaczyna po prostu mielic wode bez jej tloczenia (zwlaszcza w chwili wlaczenia i trzeba wtedy pociagnac z weza ,ale dwa razy przestala po prostu tloczyc)

z tego powodu nie wylaczam jej na noc

dlatego po stopieniu wezy mogla nagle zaczac pompowac (opieram sie na swoim przypadku,bo jezeli stopilo lut to weze musialy sie stopic duzo wczesniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"] podstawie rekojmi

Od tego roku nie ma czegoś takiego jak rękojmia - jest "zgodność towaru z umową". Jeżeli blok był zakupiony w tym roku, to nie można się powoływać na rękojmię. Jeżeli to rada sędziego, to przed naszym wymiarem sprawiedliwości chroń nas Panie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sie co spierac, musi przyjsc mic i powiedziec chociaz jakie mial ustawienie tego wszystkiego. Bo jezeli pompka byla nizej to przy rozhermetyzowaniu przewodu/bloku zadziala na nia slup wody, ktory normalnie jest rownowazony przez drugi slup wody wracajacej do pojemnika :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sie co spierac, musi przyjsc mic i powiedziec chociaz jakie mial ustawienie tego wszystkiego. Bo jezeli pompka byla nizej to przy rozhermetyzowaniu przewodu/bloku zadziala na nia slup wody, ktory normalnie jest rownowazony przez drugi slup wody wracajacej do pojemnika :roll:

z tym sie zgodze,dlatego mam kompa na parapecie,a pojemnik z woda na podlodze

ale jezeli to byloby na tej samej plaszczyznie to sprawdzilem,ze kompa zaleje (mam 250l/h od akwarium)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"] podstawie rekojmi

Od tego roku nie ma czegoś takiego jak rękojmia - jest "zgodność towaru z umową". Jeżeli blok był zakupiony w tym roku, to nie można się powoływać na rękojmię. Jeżeli to rada sędziego, to przed naszym wymiarem sprawiedliwości chroń nas Panie.

Heh Wawelski :)

Starasz sie byc madrzejszy czy wyjsc madrzej na forum ?

Rekojmia jest i bedzie, zmienily sie nieco zasady ale ogolnie jest to w tym przypadku dalej ta sama rekojmia jak wczesniej... "zgodność towaru z umową" czy tez inaczej odpowiedzialnosc sprzedawcy za jakosc towaru sprzedawanego to czesc definicji rekojmi :)

Postaraj sie nastepnym razem pomyslec nieco i nie wprowadzaj ludzi w blad... no chyba ze bylo to celowe...

Jedyna zmiana jaka tu nastepuje to to ze CPC moze zaproponowac zamiast pieniedzy wymiane towaru na nowy lacznie z procesorem ktory uszkodzil sie w wyniku wady bloku. [chyba ze bierzemy pod uwage zniszczenie bloku przez awarie np pompy i nagly wzrost temperatury - oczywoiscie mozna o tym nie wspominac]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Jestem. Troche mnie dzis nie bylo, ale jestem juz. No wiec z tego co mi wiadomo (lepiej wiedzialby Freak, bo on mieszka obok goscia, ktoremu to sie stalo), no ale z tego co wiem, to pompka na ziemi. komp na biurku. W kazdym badz razie pomka NIZEJ niz blok.

No i jeszcze jeden news. Uszkodzone procek pod moja nieobecnosc zostal przerobiony na breloczek (bryloczek??? nigdy nie wiem ;) do kluczy...

Ktos tu nie wierzyl w mozliwosc odzyskania kasy...

I jeszcze jedno --> zabezpieczenia termiczne na plycie:

Tak wiec na codzien proc ten fruwal na jakims Gigabycie, gdzie z zabezpieczeniami wszystko jest OK, ale tak sie zlozylo (przypadek???), ze jakies 2 tyg przed 'awaria' plyta sie pierdyknela i gosc dostal na czas naprawy jakiegos ECS'a, na ktorym (jak sie okazalo po pozniejszych testach z D1000) zabezpieczenia nie dzialaja (temp ok duzo wyzsza od ustawionej maxymalnej a komp sie nie wylaczal [lepiej nie pytajcie, jak sprawdzalismy ;)].

Wszystko jak narazie.

Moge isc sie klucic o nowy blok i chyba dla zbadania 'uczciwosci? lojalnosci? czegokolwiek' (niepotrzebne skreslic, potrzebne dopisac) pana P.

pozdr.

mic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPC-shit :)

Wiem bo miałem :)

Tera pytanie za 100 pktow: a zgadnij od kogo ten blok kupilem :wink:

Hint: za ile poszedl Twoj bloczek, ja za swojego dalem 20 zl :lol:

Siema :) , działa? :) MUSI :!: :!: :!:

FunFel a co teraz masz za chlodzenie?

miałem i mam lubliniarke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB ty lolu, piszesz takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly ze zal az czytac, dziwie sie ze nikt nie zwrocil na to wczesniej uwagi. jak procek moglby rozlutowac blok, skoro w tym bloku jest woda? woda ma temp wrzenia 100 st.C, a cyna temp topnienia ok. 230 st.C, wiec zeby rozlutowac blok woda musialaby WYPAROWAC !!!.

a nawet jakby jakims cudem tam nie bylo wody to blok po rozgrzaniu stopilby plastikowe rurki co napewno pozostawiloby slady. pozatym to na 1 rzut oka wyglada jak zimny lut. nic dodac, nic ujac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, ze nikt z was nie zauwazyl, ze krociec do rurki jest slicznie wygiety... IMO to tu nie bylo zadnego rozlutowania (moim zdaniem w ogole nie mozliwe, o czym inni juz przede mna pisali) czy tez nawet zimnego lutu, jak pisze kolega zibi322. Po prostu ow "zalany" kumpel wygial krociec odrywajac przy tym fragment lutu. I raczej nikt mnie nie przekona, ze jest inaczej.

Pozdrawiam

Kzyho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, ze nikt z was nie zauwazyl, ze krociec do rurki jest slicznie wygiety... IMO to tu nie bylo zadnego rozlutowania (moim zdaniem w ogole nie mozliwe, o czym inni juz przede mna pisali) czy tez nawet zimnego lutu, jak pisze kolega zibi322. Po prostu ow "zalany" kumpel wygial krociec odrywajac przy tym fragment lutu. I raczej nikt mnie nie przekona, ze jest inaczej.

Pozdrawiam

Kzyho

A mi sie wydaje, ze po prostu blok krzywo lezy i dlatego Ci sie wydaje, ze krociec jest wygiety. Przyjrzyj sie dokladnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kase za procek powinien zwrocic sprzedawca procka. Moj kolega zapomnial zalozyc/wlaczyc wiatraka, wiec procesor sie spalil z jego winy, a i tak dostal nowy. No chyba, ze z procesora sie zrobi breloczek :-).

Na Allegro czytalem cos, ze pan Krzysztof zwrocil kase nawet za skruszony procesor przy zakladaniu.

A moze woda przezarla lut? Miedz sie utlenia/rdzewieje, to dlaczego nie cyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Kzyho

Nie mow niemozliwe, looknij na reszte lutu, wyglada tak samo badziewnie jak w tej urwanej czesci.

Pozatym o ile udaloby mu sie nawet wygiac ten wlot, to niezle swiadczy o calym wyrobie :lol:

Ale czego spodziewac sie po komponencie wykonanym z blaszki grubosci takiej jak puszka na sardynki ? :lol:

IMHO zimny lut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

Nie wyważa się otwartych drzwi. Tym bardziej, że nigdzie nie chcę wychodzić ;)

Brakuje Ci merytorycznych argumentów, więc chcesz przejść na płaszczyznę osobistą i ośmieszania dyskutantów? Ja się na to nie piszę

"]

Rekojmia jest i bedzie

Była, ale od 1 stycznia nie ma. Została zniesiona Ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego z 27 lipca 2002. Obecnie można dochdzić roszczeń na podstawie art. 4 i następnych tej ustawy.

Co do tego czy będzie - nie będę się spierał. Jasnowidzem, najwidoczniej w przeciwieństwie do Ciebie, nie jestem.

"]

Postaraj sie nastepnym razem pomyslec nieco i nie wprowadzaj ludzi w blad... no chyba ze bylo to celowe... 

Ja z czytaniem i myśleniem nie mam problemów. Może poprzyj swoje zdanie czymś więcej niż "brat sędzia". Liczyłem na to, że moja wypowiedź zasieje w Tobie choć ziarno wątpliwości i sprawdzisz w przepisach, o czym mówisz. Ale ciągle piszesz o czymś, o czym masz jedynie blade pojęcie i nie chce Ci się siegnąć do materiałów źródłowych i pomyśleć.

"]

Jedyna zmiana jaka tu nastepuje to to ze CPC moze zaproponowac zamiast pieniedzy wymiane towaru na nowy

LOL

Towar sprzedawca od dawien dawna mógł wymienić na nowy, wolny od wad (niezwłocznie), naprawić lub oddać kasę.

Poczytaj może ww ustawę i porównaj z zasadami istniejącej do końca 2002r rękojmi.

Ale co chciałem powiedzieć

1. Jeżeli blok został zakupiony w tym roku, nie można się powoływać na rękojmię (jedynie na ustawową lub pisemną gwarancję).

2. Jeżeli blok został zakupiony dawniej, to można skorzystać z rękojmi lub, jeżeli była, z pisemnej gwarancji (i to klient decyduje co wybrać).

3. Dygresja - nasz wymiar sprawiedliwości to gamoni i nierobów banda.

Z mojej strony EOsubT, powiedziałem, co chciałem powiedzieć, w osobiste pojedynki mieszać się nie będę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie pompka sie zatrzymala i temp rosla,a plyta nie wylaczyla sie i proc sie spalil i temp dalej rosla i rozlutowala blok

ciekawe czy jak by wam radiator odpadl,to czy zadalibyscie od producenta zwrotu za spalony proc

sam mam blok CPC (kupilem gdy nie bylo blokow po 50pln,teraz bym kupil tego Discopolo czy jakos tak za 50pln,bo ma wieksze dziury) i ostatnio spadl mi krociec z pompki

w bloku sie zagotowalo,az stopilo weze (syk jak zawor cis. w autobusie) ,szybko wylaczylem kompa  

nic nie zalane bo woda wyparowala (ani kropli) ,blok 85C (termometr elektroniczny) i prze 10min do bloku nie mozna bylo dotknac palcem zmienil kolor na jasniejszy ,ale luty nienaruszone,wiec samo sie rozlutowac w czasie pracy nie moglo

Panie KGB - na zdjeciu widac ze cyna nie rozplynela sie w czasie lutowania po powierzchni miedzi - przy prawidlowo wykonanym lutowaniu cyna musi rozplynac sie po powierzchni lutowanej tworzac wypuklosc zwezajaca sie przy krawedzi cyny (przypatrz sie jakiejkolwiek plytce drukowanej). Tak wygladajacy lut swiadczy o albo zbyt niskiej temperaturze lutowania albo o nieusunietym przed lutowaniem utlenieniu powierzchni materialu lutowanego. To oznacza razace zaniedbanie lub niewiedze kowala wykonujacego te robote. Tak lutuja tylko amatorzy.

Tamperatura rzedu 100-150 st. nic tu nie ma do rzeczy - cyna topnieje przy ok. 300 st. (prosze sie nie czepiac nie pamietam dokladnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh Wawelski :)

Rekojmia jest i bedzie, zmienily sie nieco zasady ale ogolnie jest to w tym przypadku dalej ta sama rekojmia jak wczesniej... "zgodność towaru z umową" czy tez inaczej odpowiedzialnosc sprzedawcy za jakosc towaru sprzedawanego to czesc definicji rekojmi :)

[...]

Popieram kolege Wawelskiego i cos dziwnym sedzia jest ten twoj brat skoro twierdzi, ze jest rekojmia.

Polecam tez lekture tego: http://www.benchmark.pl/porady.html

Napisal to prawnik, zeby nie bylo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku roku 2003 obowiązują nowe przepisy dotyczące reklamacji.

To, do czego do tej pory byliśmy przyzwyczajeni, znika. Nie będzie już

towarów wadliwych. Pojęcie wady zostaje zastąpione "niezgodnością z umową".

Oznacza to w praktyce, że już nie da się kupić wadliwej lodówki, która

grzeje zamiast chłodzić. Jej działanie to nie wada, lecz "niezgodność z

umową". Jest to nieco szersze i bardziej korzystne dla kupującego, bo

niezgodny z umową jest nie tylko towar z wadą, ale też inny, niż zapewniał

sprzedawca lub producent, albo taki, który po zmontowaniu zgodnie z

instrukcją nie działa tak, jak powinien. Więc jeśli sprzedawca zapewnia, że

urządzenie "na pewno" ma jakąś funkcję, a okaże się, że nie ma - możemy

reklamować. A żeby nie było żadnych wątpliwości - możemy żądać potwierdzenia

wszystkich "zapewnień" na piśmie.

Z powyższym związane są następne zmiany. Znika pojęcie gwarancji i rękojmi w

dotychczasowym ich rozumieniu. Reklamacji podlega "niezgodność z umową". I

jest na to aż dwa lata od zakupu (jeżeli strony nie uzgodnią inaczej), pod

warunkiem, że wada zostanie zgłoszona najpóźniej dwa miesiące od daty jej

odkrycia. I w tym miejscu jest trochę gorzej niż było, ponieważ niezgodną z

umową rzecz sprzedawca musi naprawić lub wymienić. Czyli nie możemy od razu

zwrócić towaru i żądać pieniędzy, jak dotąd. Dopiero gdy naprawa lub wymiana

jest niemożliwa - możemy żądać onbniżenia ceny lub zwrotu zapłaconyej kwoty.

Przy czym dość istotny jest tutaj fakt, że jeśli wada ujawniła się w

pierwszym półroczu użytkowania, przyjmuje się, że najpewniej istniała ona

już w chwili zakupu. W tym punkcie ustawa preferuje przywrócenie towaru do

stanu zgodnego z umową, a nie inne formy zaspokojenia interesu kupującego.

Teraz przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo naszym prawom.

Przy sprzedaży na raty, na przedpłaty, na zamówienie, według wzoru lub na

próbę oraz sprzedaży za cenę powyżej dwóch tysięcy złotych sprzedawca jest

zobowiązany potwierdzić na piśmie wszystkie istotne postanowienia zawartej

umowy. Natomiast w pozostałych przypadkach, na żądanie kupującego, musi dać

pisemne potwierdzenie zawarcia umowy. Oprócz tego jest zobowiązany zapewnić

w miejscu sprzedaży odpowiednie warunki techniczno-organizacyjne

umożliwiające dokonanie wyboru towaru i sprawdzenie jego jakości,

kompletności oraz funkcjonowania głównych mechanizmów i podstawowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy jak by wam radiator odpadl,to czy zadalibyscie od producenta zwrotu za spalony proc

sam mam blok CPC (kupilem gdy nie bylo blokow po 50pln,teraz bym kupil tego Discopolo czy jakos tak za 50pln,bo ma wieksze dziury) i ostatnio spadl mi krociec z pompki

w bloku sie zagotowalo,az stopilo weze (syk jak zawor cis. w autobusie) ,szybko wylaczylem kompa 

nic nie zalane bo woda wyparowala (ani kropli) ,blok 85C (termometr elektroniczny) i prze 10min do bloku nie mozna bylo dotknac palcem zmienil kolor na jasniejszy ,ale luty nienaruszone,wiec samo sie rozlutowac w czasie pracy nie moglo

Panie KGB - na zdjeciu widac ze cyna nie rozplynela sie w czasie lutowania po powierzchni miedzi - przy prawidlowo wykonanym lutowaniu cyna musi rozplynac sie po powierzchni lutowanej tworzac wypuklosc zwezajaca sie przy krawedzi cyny (przypatrz sie jakiejkolwiek plytce drukowanej). Tak wygladajacy lut swiadczy o albo zbyt niskiej temperaturze lutowania albo o nieusunietym przed lutowaniem utlenieniu powierzchni materialu lutowanego. To oznacza razace zaniedbanie lub niewiedze kowala wykonujacego te robote. Tak lutuja tylko amatorzy.

Tamperatura rzedu 100-150 st. nic tu nie ma do rzeczy - cyna topnieje przy ok. 300 st. (prosze sie nie czepiac nie pamietam dokladnie).

lut jest wklesly a nie wypukly (zreszta jak kazdy lut i wiekszosc polaczen spawanych pod pachwinowych,a powinna byc plaska w spawanych,a w lutowanych zawsze bedzie wklesla)

zgodnie z filmikiem THG to proc po spaleniu osiagnal >300C ,wiec mogl to rozlutowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB ty lolu, piszesz takie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ze zal az czytac, dziwie sie ze nikt nie zwrocil na to wczesniej uwagi. jak procek moglby rozlutowac blok, skoro w tym bloku jest woda? woda ma temp wrzenia 100 st.C, a cyna temp topnienia ok. 230 st.C, wiec zeby rozlutowac blok woda musialaby WYPAROWAC !!!.

a nawet jakby jakims cudem tam nie bylo wody to blok po rozgrzaniu stopilby plastikowe rurki co napewno pozostawiloby slady. pozatym to na 1 rzut oka wyglada jak zimny lut. nic dodac, nic ujac.

:lol: :lol: :lol:

najpierw przeczytaj co napisalem ,potem napisz cos sensownego,to bedziemy mogli podyskutowac

na razie twoj poziom jest ZEROWY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi