dr.elich Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Moim zdaniem tez najpewniej winny cooler lub proc, jak nie to zasilacz..odpal kompa i obadaj czy obudowa od zasilacza nie jest bardzo gorąca, czy wszystkie wiatraki się kręcą.. zapuść jakieś testy proca - np stress prime 2004 x2 bo masz 2 rdzenie czy błędów nie ma, tylko na dłużej..jeśli to nic nie powie zmniejsz vcore na 1,3(ewentualnie obniżając tktowanie proca przy tym np zmniejszająć mnożnik na jakieś 8 albo i mniej) i znow zapuść sp2004 - jeśli to coś pomoże to sugeruje zasilacz. jednak jak kolego powyżej napisał najlepiej podmień zasilacz na testy bo tak najłatwiej wykluczysz jeden z elementów..radzę też pomacać sekcję zasilania płyty. zapuść też test w atitool (scan for artifacts) - tu proca nie obciążasz a jak będą to też coś zasugeruje. chaotycznie napisałem bo w pośpiechu więc jak coś niezrozumiałe to pytaj. krótko mówiąc zmacaj, stestuj, spróbuj obniżyć prądożerność proca (tak na marginesie to możesz zmniejszyć mnożnik o połowę i dać napięcie 1.1 bo Twoj proc na pewno tak pojdzie bo ma CnQ) i napisz co i jak.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek1992 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 1. Zasilacz jest zimny 2. Jak mam zmniejszyć vcore? 3.atitool nie bedzie pokazywał temperatury karty graficznej bo ona nie ma czujnika 4. Jak mam to zrobić "spróbuj obniżyć prądożerność proca (tak na marginesie to możesz zmniejszyć mnożnik o połowę i dać napięcie 1.1 bo Twoj proc na pewno tak pojdzie bo ma CnQ)" Pomóż mi nie jestem informatykiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) Nie chodzi mi o temperaturę w atitool -masz tam opcję scan for artifacts - odpal i patrz czy są błędy - jakieś żółte ciapki których nie powinno być bądź program cos wyświetla - komunikaty o błędach i pipczy przy tym. To radzę zrobić bo komp się wykrzacza przy grach a z racji tego że karta jest saba a proc dość mocny wydawać by się mogło że wcale nie proca to wina..zweryfikujesz to odpalająć sp2004 i ustawiając obciążenie cpu (small blend test czy jakoś tak). Zmniejszanie vcore czyli napięcia na rdzieniu robisz w biosie - znajdziesz tam vcore ktore będzie ok 1,375 - zmniejsz zmniejszając też mnożnik procesora (multiplier).procesor przy niższym vcore i taktowaniu żre mniej prądu - jak to pomoże to zasilacz będzie b.prawdopodobny. A jeśli chcesz to naprawdę porządnie sprawdzić to musisz włożyć inny zasilacz, jak nie pomoże to proc, a jak i to nie pomoze to kartę. Ale zakładam, że nie masz możliwości więc kombinuj narazie tak Edytowane 13 Października 2009 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek1992 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 (edytowane) wydaje mi sie ze 5 minut wystarczy co ty na to? Nie mogłem znaleść opcji vcore i nie zmniejszyłem taktowania I tu następny program: A to jest tylko metin: Edytowane 13 Października 2009 przez marcinek1992 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Na takie testy 5 min to trochę mało ale faktycznie karta raczej winna nie jest..co do testowania procesora to musisz odpalić 2 sp2004 jednocześnie bo jeden jest w stanie obciążyć tylko 1 rdzeń i zostawić na więcej czasu niż upływa do zwiechy w grze - sam rozumiesz - błąd nie zachodzi od razu..czy na 100% wentylator na procesorze chodzi ok?czy np łożyska się nie zatarły i nie stoi w miejscu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek1992 Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 Zobacz odpowiedziałem ci na gg mój numer to 65404itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 a co maja testy w poszukiwaniu artow na grafice do temperatury procesora ? Sprawdź organoleptycznie, czy radiator na procku jest gorący, jeżeli jest, to podmień zasiłkę od kogoś, jak to nic nie pomoże to będzie znaczyć że na 100% jest uwalony proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2009 Arty na grafice bo kolega z tego co pisal w sp2004 komp się nie wykrzacza a w grach tak więc może wysoka temp procesora nie jest jedyną przyczyną..w każdym razie pomogłem mu przez gg pokombinować na tyle na ile umiałem ale niewiele to dało..moje wnioski: -zmniejszenie vcore do 1,250 nie zaowocowało spadkiem temperatur i wedle zaintereowanego nagrzewał się tak samo - przy ponad 90 przerwaliśmy sp2004 - chłodzenie jest założone prawidłowo - radiator parzy - nie wiem czy wentyl na procu jest wystarczająco wydajny - zaleciłem mureset ustawień biosa choć wątpię by to pomogło i wyjęcie i obadanie procesora - najbardziej nagrzewającą się częscią pod obciążeniem jest właśnie radiator cpu - przy bluescreenie jest wyświetlany błąd kernela - w biosie nie ma ustawionej temp powyzej ktorej się komuter ma wyłączyć Więcej pomóc nie potrafię, kto coś wie niech radzi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek1992 Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 pomoże ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Zasilacz sprawdź miernikiem - jakie podaje napięcia pod obciążeniem? Jeżeli cooler jest poprawnie zamontowany i ma sprawny wentylator, to pozostaje Ci jedynie sprawdzić procesor na innej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasp Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 1. Chłodzenie procesora - Glacialtech igloo 7220 light jest produktem budżetowym i niestety nie dedykowanym dla procesorów dwurdzeniowych, jego sprawność w odprowadzaniu ciepła jest niższa niż wentylatora boxowego. Radziłbym wymienić po prostu zestaw chłodzący na sprawniejszy. 2. Wygląda na to, że już w idle zasilacz ma spadki napięć na wszystkich liniach. Przy maksymalnym obciążeniu tego Feela (co nie jest trudne nawet dla słabego sprzętu) może on być przyczyną restartów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...